Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki oprócz rozmarynu. Zagnieć ciasto aż osiągnie elastyczną, jednolitą konsystencję. Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Wstaw ciasto do odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3.Po upływie tego czasu wyłóż ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia prostokątną brytfankę. Ugnieć ciasto w brytfance i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 45 minut.
pieczenie
pieczenie
4.Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Przed wstawieniem do piekarnika zrób dziurki w cieście i w każdą dziurkę wsadź kawałek gałązki rozmarynu (jak na zdjęciu). Wstaw brytfankę do piekarnika i piecz ok. 20 minut aż focaccia lekko zbrązowieje. Najlepiej smakuje, gdy jest jeszcze lekko ciepła. Kawałek focacci można posmarować Smakowitą de Luxe
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 35 min
Czas wyrastania: 2 godz 15 min
Czas wypieku: 20 min