Przepis

wyrabianie
3 min
wyrabianie
1. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki oprócz rozmarynu. Zagnieć ciasto aż osiągnie elastyczną, jednolitą konsystencję. Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
pierwsze wyrastanie
90 min
pierwsze wyrastanie
2. Wstaw ciasto do odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny.
drugie wyrastanie
45 min
drugie wyrastanie
3.Po upływie tego czasu wyłóż ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia prostokątną brytfankę. Ugnieć ciasto w brytfance i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 45 minut.
pieczenie
20 min
pieczenie
4.Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Przed wstawieniem do piekarnika zrób dziurki w cieście i w każdą dziurkę wsadź kawałek gałązki rozmarynu (jak na zdjęciu). Wstaw brytfankę do piekarnika i piecz ok. 20 minut aż focaccia lekko zbrązowieje. Najlepiej smakuje, gdy jest jeszcze lekko ciepła. Kawałek focacci można posmarować Smakowitą de Luxe
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej