Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąkę pszenną wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, sól, oliwę. Stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto 5 minut, aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto na focaccię z karmelizowaną cebulą zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę. Zawsze w ciepłym miejscu.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
3. Po tym czasie przekładamy ciasto na blat i wałkujemy na cienki placek. W razie potrzeby podsypujemy mąką. Przekładamy do prostokątnej formy skropionej oliwą. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut. W tym czasie na oliwie podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę. Gdy się zarumieni, dodajemy miód, ocet balsamiczny, sól, pieprz. Karmelizujemy jeszcze chwilę.
pieczenie
25 min
pieczenie
4. W wyrośniętym cieście robimy dziurki, dekorujemy wierzch ciasta karmelizowaną cebulą. Focaccię wkładamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy w 200 stopniach, metodą góra-dół przez 25 minut.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej