Przepis

przygotowywanie składników
13 min
przygotowywanie składników
1. Mrożony szpinak przekładamy do głębokiej patelni i podgrzewamy na średnim ogniu przez 10 minut aż się rozpuści. Następnie dodajemy do niego posiekany czosnek, sól i pieprz. Podgrzewamy jeszcze 2-3 minuty.
wyrabianie
5 min
wyrabianie
2. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, szpinak, sól. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto mikserem przez 5 minut.
wyrastanie
5 min
wyrastanie
3. Elastyczne ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
4. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy uderzając je delikatnie pięścią. Ciasto rozciągamy i przekładamy do naoliwionej żeliwnej formy (35x20cm). Przykrywamy na 30 minut.
pieczenie
pieczenie
5. W wyrośniętym cieście robimy palcem dziurki i skrapiamy je oliwą, wkładamy do rozgrzanego pieca. Pieczemy przez 20-25 minut w 200 stopniach. Upieczoną focaccię wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej