Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1.Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki oprócz wody. Powoli zacznij nalewać wodę i zagniatać ciasto aż uzyska elastyczną, odchodzącą od ręki konsystencję. Zagniataj ciasto kilka minut, ale nie zbyt długo, aby bakłażan nie zaczął puszczać wody.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Umieść ciasto w misce, przykryj ją materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny. W tym czasie ciasto powinno zwiększyć objętość.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Po upływie tego czasu przełóż ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia, prostokątnej foremki i uklep je. Przykryj szmatką i pozostaw w ciepłym miejscu jeszcze na 1 godzinę.
pieczenie
pieczenie
4.W ciasto powbijaj małe gałązki rozmarynu. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Piecz ok. 20-25 minut aż focaccia lekko zbrązowieje z góry. Wytnij z ciasta małe prostokąty przed podaniem.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 30 min
Czas wyrastania: 2 godz 15 min
Czas wypieku: 15 min