Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1.Pomieszaj ze sobą mąkę, sól, cukier i drożdże. Dodaj oliwę i miód i zacznij zagniatać ciasto rękami. Powoli zacznij dolewać wodę i dalej zagniataj. Zagniataj i dolewaj aż ciasto osiągnie elastyczną konsystencję, a po jej osiągnięciu jeszcze kilka minut.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2.Ciasto w misce przykryj materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce (na przykład pod kaloryferem) na ok. 1,5 h.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3.Ciasto powinno znacznie wyrosnąć. Wyrośnięte ciasto wyjmij na blat i rozwałkuj na cienki placek. Ciasto umieść w wyłożonym papierem do pieczenia, prostokątnym, żaroodpornym naczyniu. W ciasto powbijaj orzechy włoskie w ok. 2 centymetrowej odległości od siebie. Odstaw w ciepłe miejsce, pod przykryciem materiałowej szmatki jeszcze na ok. 45 minut.
pieczenie
pieczenie
4. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw naczynie z ciastem do piekarnika i piecz ok. 20 minut aż zbrązowieje. Wyjmij, pokrój i podawaj jeszcze lekko ciepłe.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 35 min
Czas wyrastania: 2 godz 15 min
Czas wypieku: 20 min