Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki oprócz wody. Powoli zacznij dolewać wodę i zagniatać ciasto. Dolewaj i zagniataj aż ciasto osiągnie jednolitą, elastyczną konsystencję. Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut. Ciasto powinno zacząć mięknąć pod rękami.
wyrastanie
wyrastanie
2. Prostokątną brytfankę do pieczenia wysmaruj oliwą. Umieść w niej ciasto i ugnieć, aby pokryło dno. Przykryj brytfankę materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.
pieczenie
pieczenie
3. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni przed upływem czasu wyrastania. W cieście zrób palcami charakterystyczne dziurki, w równoległych odstępach. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz ok. 20 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź nieco przed podaniem.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 1 godz 20 min
Czas wyrastania: 1 godz
Czas wypieku: 20 min