Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki oprócz wody. Możesz też dodać łyżeczkę rozmarynu, będzie dobrze pasował. Powoli dolewaj wodę i zagniataj ciasto rękami lub maszyną z końcówką do zagniatania. Zagniataj i dolewaj aż uzyskasz jednolitą, przypominającą ciepłą plastelinę (ale nie przyklejającą się do rąk) konsystencję. Od tego momentu zagniataj jeszcze 5 minut.
wyrastanie
wyrastanie
2. Rozwałkuj ciasto na prostokąt i umieść je w prostokątnej, wyłożonej papierem do pieczenia (lub wysmarowanej tłuszczem) brytfance. Przykryj brytfankę materiałową ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny.
pieczenie
pieczenie
3. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Palcami, delikatnie, zrób w focacci charakterystyczne dziurki. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 20 minut.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 1 godz 50 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 20 min