Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę mieszamy z drożdżami i solą. Powoli wlewamy letnią wodę na przemian z oliwą i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem ok. 5 minut. Wyrobione ciasto będzie się kleiło do rąk.
wyrastanie
wyrastanie
2. Formę keksówkę wykładamy pergaminem. Dłonie zwilżamy zimną wodą i przekładamy ciasto do formy, wyrównując wierzch ciasta dłonią. Formę przykrywamy ściereczką i wstawiamy do lodówki na ok. 8 godzin (na noc).
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Rano wyciągamy formę z lodówki i zostawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut.
pieczenie
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Chleb pieczemy w rozgrzanym piekarniku 15 minut. Zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 20-25 minut. Upieczony chleb studzimy przed krojeniem na kuchennej kratce.
Smakowita
Upieczony chleb serwujemy ze Smakowitą.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 15 godz 50 min
Czas wyrastania: 15 godz 10 min
Czas wypieku: 40 min