Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąkę mieszamy z drożdżami i solą. Powoli wlewamy letnią wodę na przemian z oliwą i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem ok. 5 minut. Wyrobione ciasto będzie się kleiło do rąk.
wyrastanie
480 min
wyrastanie
2. Formę keksówkę wykładamy pergaminem. Dłonie zwilżamy zimną wodą i przekładamy ciasto do formy, wyrównując wierzch ciasta dłonią. Formę przykrywamy ściereczką i wstawiamy do lodówki na ok. 8 godzin (na noc).
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
3. Rano wyciągamy formę z lodówki i zostawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut.
pieczenie
40 min
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Chleb pieczemy w rozgrzanym piekarniku 15 minut. Zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 20-25 minut. Upieczony chleb studzimy przed krojeniem na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe, to rozkosz prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej