Wiem, że niektórym osobom pieczenie samodzielne chleba wydaje się być czarną magią. W rzeczywistości wcale tak nie jest, a piec chleb mogą nawet zapracowani i leniwi. Przykładem tego jest cykl przepisów na pieczywo nocne. Uzbierałyśmy na blogu już kilka przepisów z tej serii
Teraz przyszedł czas na chleb orkiszowy! Wystarczy mąkę orkiszową wyrobić z letnią wodą, drożdżami, solą, cukrem i oliwą, przełożyć do formy i włożyć do lodówki na całą noc. Rano formę wyciągamy, zostawiamy na 30 minut, aby ciasto doszło do temperatury pokojowej. Na koniec zostaje nam już pieczenie chleba i jego konsumpcja.
Łatwiej być nie może 🙂
Witam, dzisiaj upiekłam dwa chlebki z podwójnej porcji. Do mąki orkiszowej jasnej dodałam trochę żytniej typ 720. Wierzch posypałam sezamem. Zgodnie z Pani sugestiami piekłam ze wspomaganiem parą , przez ostatnie 10 minut przełączyłam na tryb zwykły. Temperatura pieczenia zgodna z przepisem. Chlebki pięknie wyrosły, są przepyszne. Następnym razem poeksperymentuję z różnymi dodatkami. Przepis na orkiszowy chleb nocny z oliwą sprawdził się na szóstkę. Dziękuję bardzo za przepis i wszystkie wskazówki. Serdecznie pozdrawiam.
Witam,
Mam zamiar upiec orkiszowy chleb nocny. Będę mieszać mąkę orkiszową jasną typ 630 (400 g) i mąkę żytnią typ 720 (150 g). Posiadam piekarnik ze wspomaganiem pary firmy Samsung. W instrukcji istnieje informacja, że chleb domowy należy piec na drugiej półce, w trybie trzecim w temperaturze 180 stopni. Czas pieczenia 40-50 min.
W przepisie na chleb podano, że piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni, a potem temperaturę zmniejszamy do 200 stopni.
Czy mogłaby Pani powiedzieć w jakiej temperaturze powinnam piec i chleb i jak długo.
Serdecznie pozdrawiam.
Ja sugeruję piec tak, jak podano w przepisie, jednak jeśli ma Pani wypróbowany inny sposób w swoim piekarniku, to warto z niego skorzystać.
Dziękuję bardzo za odpowiedź. Piekłam raz chleb z innego przepisu, ale akurat temperatura podana w przepisie pokrywała się z tą, podaną w instrukcji pieczenia w piekarniku z wykorzystaniem wspomagania parą, więc nie było problemu. Pozdrawiam.
Wyższa temperatura w połączeniu z parą w pierwszej połowie pieczenia zazwyczaj pomaga uzyskać apetyczną i chrupiącą skórkę, ale zdecydowanie warto wypróbować też ustawienia sugerowane przez producenta, bo różne piekarniki mają bardzo różne parametry.
Przed chwilą rozmawiałam z konsultantem firmy Samsung. Jeśli chodzi o temperaturę pieczenia ze wspomaganiem parą, Pan powiedział, aby raczej sugerować się przepisem. Zgodnie z instrukcją wspomaganie parą odbywa się przez cały proces pieczenia. Zastanawiam się, czy nie dać na początku parowania, a potem przełączyć na tryb zwykły. Jakie jest Pani zdanie w tej kwestii? Pozdrawiam
Najlepiej będzie piec z parą przez pierwszą połowę, a później można wyłączyć. Tak piekę też moje chleby.
Konsultant Samsunga powiedział, aby podczas pieczenia chleba ze wspomaganiem parą sugerować się raczej temperaturą podaną w przepisie. Mam jeszcze wątpliwości, jeśli chodzi o czas korzystania z parowania. Wg instrukcji piekarnika pieczenie ze wspomaganiem parą odbywa się przez cały czas pieczenia. Ja natomiast zastanawiam się, czy na początek dać parowanie, a potem przejść na tryb góra-dół. Jakie ma Pani zdanie w tej kwestii? Pozdrawiam
Dziękuję bardzo za odpowiedź i serdecznie pozdrawiam.
Zamiast jasnej mąki dodałam orkiszową pełnoziarnistą i wyszedł fantastyczny. Z jasną mąką pewnie wyjdzie obłędny
Można jeszcze pomieszać obie mąki np 60% jasnej i 30% ciemnej – to też smakowita modyfikacja 🙂
Witam,
Jesli chodzi o mieszanke o ktorej pani pisze to chodzi chyba o 60% i 40%, aby łacznie dało to 100%, tak? Reszta składnikow przy tej kombinacji pozostaje bez zmian czy cos trzeba by zmienic?
A w przypadku dania calosci ciemnej mąki jak wygladabyly inne skladniki? Wyrosnie wtedy choc troche?
Pozdrawiam i z gory bede wdzieczna za pomoc.
70:30 – 60-40 też ok. Co do całości pełnoziarnistej mąki, to chleb wyjdzie dosyć ciężki dlatego polecam mieszać. Na pewno wzrośnie ilość wody, dodałabym też 1/2 łyżeczki drożdży więcej lub postawiłabym na wydłużenie czasu wyrastania.
Bardzo dziekuje za odpowiedz.
A wyjdzie ten chlebek w wersji dziennej, nie nocnej, wyrastajac w temp pokojowej do podwojenia objetosci?
Pozdrawiam i dziekuje
Wyjdzie, ale będzie miał trochę inną konsystencję i delikatniejszy smak.
Witam,
Jesli chodzi o Pani wskazowki podane wyzej o zwiekszenie ilosci wody i drozdzy to ma Pani na mysli ta wlasnie mieszanke mak 70:30 lub 60:40 czy chodzi o sama make ciemna bo pogubilam sie juz w tym wszystkim?
Z gory dziekuje i przepraszam za tyle pytan
Pozdrawiam
Mąka pełnoziarnista zazwyczaj chłonie więcej wody i innych płynów dlatego trzeba zwrócić uwagę na to, by zachować odpowiednią konsystencję. Zbyt zwarte ciasto będzie słabo rosło.
bedzie pychotka
Wiadomo 🙂
Już dzisiaj życzę smacznego!
Najlepszy jaki do tej pory upiekłam!
Po nocy uciekał z keksówki 30×12, więc nie polecam mniejszej.
Następny już siedzi w lodówce 😉
Upiekłam, właśnie się studzi. Na śniadanko wielkanocne jak znalazł.
Witam,
a czy orkisz można zastąpić jakąś inną mąką? Niestety muszę pominąć mąkę pszenną, żytnią i jęczmienną 🙁 Jak też wszelką laktozę. Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź.
Dzień dobry,
W takim razie zapraszam do działu z wypiekami bezglutenowymi: https://smakowitychleb.pl/przepisy/kategorie/bezglutenowe/dowolny/dowolny/dowolny/ 🙂
Dziękuję. Po 'selekcji’ mogę tylko zrobić gryczany (choć muszę zrezygnować z miodu), ale wygląda smakowicie 🙂
A gdyby w powyższym przepisie podmienić mąkę orkiszową na jaglaną lub gryczaną, myśli Pani że coś z tego by wyszło? 🙂 Pozdrawiam
Witam.
Czytalam przepisy na chleb z maki gryczanej i w komentarzach pisze Pani ze mozna do przepisu wyzej dodac 200g gryczanej i reszte orkiszowej.
Czy reszta pozostaje bez zmian?
Woda i drozdze ?
Pozdrawiam.
Dzień dobry,
Nie wiem o którym gryczanym mowa, bo jest takich przepisów kilka i tyle komentarzy, że szczerze nie pamiętam. Ale tak, ten przepis można przerobić w ten sposób, że dajemy 200 g mąki gryczanej i 350 g mąki pszennej. Być może będzie trzeba dać o 50 ml więcej wody. Chleb będzie odrobinę bardziej zbity, ale raczej wciąż smakowity 🙂
Chlebek piekłam po ok. 4 godz. trzymania w lodówce (bardzo wyrósł) i wyszedł super. Smakował wszystkim domownikom 🙂
Cieszę się 🙂
Bardzo dziękuję za odpowiedź:-) Ostatnio wywalilam cały zakwas, bo chyba skisł 🙁 :-/ A ponieważ zostały mi mąki, muszę je jakoś „zutylizować” 😉 A do zakwasu podejdę znowu w sierpniu po urlopowaniu 🙂
Iza.
Niestety z tym zakwasem to jest tak, że początkujący piekarze często mylnie oceniają jego stan. Zakwas czasem się rozwarstwia lub pojawia osad, ale wystarczy to zdjąć lub go wymieszać i dokarmić. Jak zaczyna po tym bąbelkować to wszystko z nim. Najgorzej się dzieje gdy pleśnieje, wtedy już nie ma ratunku.
Trzymam w takim razie za udany powrót do zakwasu 🙂
Dzień dobry. Mam mąkę orkiszowa typ 1100. Wizualnie jest jasna:-) wyjdzie z niej ten chleb i każdy inny, który ma być z mąki jasnej, ale w opisie jest inny typ?
Pozdrawiam.
Dzień dobry. Mam mąkę orkiszowa typ 1100. Wizualnie jest jasna:-) wyjdzie z niej ten chleb i każdy inny, który ma być z mąki jasnej, ale w opisie jest inny typ?
Pozdrawiam.
Dzień dobry,
Tak, wyjdzie, ale ewentualnie będzie trzeba dodać odrobinę więcej płynu, ponieważ to grubsza mąka od typowej jasnej. Zmiany będą jednak minimalne, myślę, że do 40 ml. Niestety będzie to musiała Pani sama kontrolować przy robieniu ciasta 🙂
Dzień dobry,
chleb zdecydowanie się do mnie uśmiecha… Tylko mam jedno pytanie – jaki rozmiar keksówki do podanego przepisu? Nie chcę, żeby mi „uciekł” w nocy i po całej lodówce wędrował 🙂
Dzień dobry 🙂
Keksówka 12×24 cm, trzymam kciuki za wypiek!
Witam?Właśnie upiekłam chlebek z mąki orkiszowej pełnoziarnistej Wyrósł super a smak poezja?Zamiast oliwy dodałam łyżkę oleju kokosowego siemię lniane kminek i majeranek Po prostu dziekuje za wspaniały przepis?Pozdrawiam Lilianna
Super, dziękuję za komentarz i życzę smacznego 🙂
A piekarnik nastawić grzałka góra dół czy termoobieg?:)
Zawsze góra-dół, aby było równo upieczone, a jak inaczej to jest to wyraźnie zaznaczone w przepisie 😉
Witam,
Czy ten chleb można zrobić z mąki orkiszowej typ 500?
Pozdrawiam,
Lucyna
Dzień dobry,
Tak, może to być każda mąką jasna, więc i orkiszowa o niższym typie, jak i pszenna.
Śmiało można pod tym względem modyfikować przepis.
Pozdrawiam serdecznie 🙂
Doczytałam się we wcześniejszych wpisach, że ktoś mielił orkisz na mąkę. Ja nie mam termomixa, ale może w robocie wielofunkcyjnym mogłabym z tej mąki razowej zrobić typ 700? Albo zostawić tak jak jest i zrobić z razowej?
Jeszcze raz pozdrawiam 🙂
Natalia
Mam pytanie. Czy ten chleb mogę zrobić z mąki orkiszowej razowej (mam firmy Melvita i napisane jest , że mąka jest razowa, ale nie podano typu!). Skoro jest razowa, to podejrzewam, że typ ok.1750-2000!
Jeśli nie, to poproszę o przepis na chleb, na drożdżach, szybki i z mąki orkiszowej razowej 🙂
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Natalia
Tak, można spróbować zmiksować trochę bardziej mąkę, obawiam się, ze z takiej razowej chleb drożdżowy niekoniecznie uda się, bo nie będzie sprężysty, tylko bardziej zbity. Na zakwasie już prędzej by wyszedł. Ciasto potrzebuje do szczęścia odrobinę jaśniejszej mąki, czyli orkiszowej o niższym typie, albo chociaż 100 g pszennej chlebowej.
Pozdrawiam 🙂
No ale proszę Cię – do domowego chlebka margarynę???? toż to świętokradztwo. Chlebek fajny – też zaczynałem od drożdżowych, a teraz już tylko na zakwasie – spróbuj naprawdę warto 🙂
pozdrawiam
Chyba nieuważnie Pan korzysta z Internetu, a przynajmniej z naszej strony. Na blogu znajduje się ponad 80 przepisów na chleb na zakwasie, więc trudno tu mówić o ZACZYNANIU https://smakowitychleb.pl/kategoria/chleby-pieczone-na-zakwasie/ Nie wspomnę już o notkach teoretycznych na temat domowej hodowli zakwasu https://smakowitychleb.pl/kategoria/zakwas/
Ten przepis jest tylko jedynym z wielu, akurat tak się złożyło, że drożdżowy.
Proszę też nie zapominać, że dzięki margarynie Smakowita ten blog istnieje.
Pozdrawiam.
Mogę zmielić sobie w Termomixie u znajomych 🙂 Im dłużej, tym lepiej?
To zależy jaki typ mąki chce Pani uzyskać, jeśli razową (typ 2000) to krócej, a jak typ 700 dłużej. Cały proces nie powinien trwać dłużej niż minutę, góra dwie. Najlepiej robić to „na oko” i obserwować stan ziaren w trakcie mielenia.
Pozdrawiam 🙂
Witam serdecznie! Mam pytanie odnośnie mąki orkiszowej. Przez przypadek zamiast gotowej mąki kupiłam http://sklep.pekpol.pl/167-275-thickbox/ziarno-pszenicy-orkisz-1-kg.jpg taki oto niezmielony jeszcze orkisz. Czy zmielony własnoręcznie w domu nadawałby się na wypiek np. takich bułeczek? Na opakowaniu co prawda jest przepis, lecz dla posiadaczy termomixu, ja go niestety nie mam, poza tym przepis na bułeczki bardziej mi się podoba.
Nie mam pojęcia czy to będzie to samo co kupiona już mąka… Jeśli to możliwe to proszę o odpowiedź lub chociaż jakąś poradę i pozdrawiam serdecznie
Witam.
Tak, może Pani samodzielnie zmielić orkisz, wszystko jednak zależy od stopnia zmielenia ziarna i sposobu w jaki Pani to zrobi. Czy wie Pani już w jaki sposób je zmielić? Nie ukrywam, że Thermomix byłby do tego idealny.
Pozdrawiam serdecznie.
Mój mąż robi piwo, i zostawia sobie tzw. zaczyn drożdżowy do następnego nastawu piwa. Czy taki zaczyn nadaje się do wypieku chleba, ( twierdzi, że tak) i jaką ilość dodać? Drożdże które dodaje do piwa, to drożdże liofilizowane.
Myślę, że jest to możliwe, ale przyznam szczerze, że nie znam się na warzeniu domowego piwa, więc nie wiem dokładnie jakie są proporcje takiego zaczynu. Wydaje mi się, że drożdże liofilizowane to drożdże, które używam zazwyczaj w prostych przepisach pod nazwą suszone drożdże instant. Jeśli takich samych używa się przy produkcji piwa, to na pewno na zaczynie takim da się upiec też chleb. Nie chcę jednak wprowadzać w błąd, bo na tym się nie znam.
Mogę natomiast w ramach ciekawostki odesłać do przepisu na chleb na zakwasie piwnym, który robi się na bazie piwa i zakwasu chlebowego żytniego. Przepis tu https://smakowitychleb.pl/chleb-na-zakwasie-piwnym/ i tu https://smakowitychleb.pl/chleb-czeski-na-zakwasie/
Na bazie suszonych drożdży i piwa robiłyśmy także bułeczki https://smakowitychleb.pl/buleczki-na-piwie-guiness/
Mam pytanie do Alicji, dotyczy ono nie chleba, ale piwa. Mój mąż też chce zrobić piwo, czy mogłabyś podzielić się ze mną przepisem. Zainteresował mnie ten zaczyn drożdżowy.
Witam.
Nie wyobrażałam sobie że chleb może wyrosnąć w lodówce i …… dzisiaj upiekłam ten chlebek wyszedł świetny. Nie trzeba wychodzić rano po chlebek , piekarnia jest w domu. Dzięki. Pozdrawiam
No właśnie mój nie wyrósł.. próbuję jeszcze poczekać teraz, po wyjęciu z lodówki, może coś z niego jeszcze będzie…
Chleb w lodówce nie zawsze wyrasta tak intensywnie jak w cieple. Często nadrabia braki w piecu, ale jeśli uważasz, że coś nie gra tak jak powinno, to odstaw foremkę na blat kuchenny, powinno coś ruszyć. Być może lodówka generuje zbyt niską temperaturę.