Bułki orkiszowe z siemieniem lnianym
Dlaczego warto wybrać mąkę orkiszową?
Zachęcam do używania w domowej piekarni mąki orkiszowej. Jest ona nie tylko znacznie zdrowsza od zwykłej mąki pszennej, ale również nadaje pieczywu zupełnie innej, nieco wilgotnej konsystencji. Przy tym jest prosta w obsłudze, nie generuje innych trudności przy zagniataniu i pod ręką zachowuje się podobnie do zwykłej, białej mąki pszennej (w końcu orkisz to rodzaj pszenicy). Warto więc pomyśleć o zastąpieniu nią różnych wypieków, do których tradycyjnie używa się białej mąki pszennej. Nie pogorszy to smaku, a wpłynie dobrze na nasze zdrowie. Bułki orkiszowe z siemieniem lnianym są idealnym przykładem na to, jak można połączyć tradycję z nowoczesnym podejściem do zdrowego żywienia.
W mojej kuchni mąka orkiszowa sprawdza się świetnie nie tylko do pieczywa, ale również do ciast, naleśników czy gofrów. Jest wszechstronna i łatwo dostępna, dlatego polecam ją każdemu, kto chce wzbogacić swoje codzienne menu o zdrowsze alternatywy.
Orkisz ma wiele zalet zdrowotnych. Zawiera więcej białka, witamin i minerałów niż tradycyjna pszenica. Jest również bogaty w błonnik, co wspomaga trawienie. Dodatkowo, mąka orkiszowa ma niższy indeks glikemiczny, co oznacza, że nie powoduje gwałtownych skoków cukru we krwi. Wprowadzenie orkiszu do naszej diety może więc przynieść wiele korzyści zdrowotnych. O tym samym piszą nasi Czytelnicy w komentarzach jak tutaj:
- Bułeczki orkiszowe to zdrowy zamiennik pieczywa pszennego. Jest nie tylko zdrowy, pożywny ale przede wszystkim pyszny. Bułeczki takie są też idealne na drugie śniadanie – my jesteśmy na TAK.
Eksperymenty w kuchni – inne wypieki z mąki orkiszowej
Jeśli już zaczynacie przygodę z mąką orkiszową, warto wypróbować różne przepisy. Co powiecie na orkiszowe bułeczki z porem i słonecznikiem? A może dla odmiany macie ochotę upiec chleb orkiszowy z kminkiem lub nieco mniejsze orkiszowe chlebki z surowymi ziemniakami?
A jeśli zużyliście już całą mąkę orkiszową, to polecam słodki wypiek jak wianuszki cynamonowe z bananem. Są słodkie i pyszne. A na dodatek wykorzystacie przejrzałe banany. Dla fanów mocniejszych smaków mam przepis na bułeczki serowo-cebulowe. Zupełnie inne dodatki, ale równie prosta receptura i domowe pieczywo gotowe.
Podzielcie się Waszymi doświadczeniami!
Dajcie znać w komentarzu, jak wyszły Wam bułeczki! A jeśli macie jakieś pytania o domowe sposoby na pieczenie chleba – chętnie pomogę 🙂
Witaj 🙂
Czy mogę użyć innej mąki, niż orkiszowa?
Np. razowa? Albo pomieszać pół na pół żytnią i razową? 🙂
Orkiszową mąkę najlepiej zastąpić mąką pszenną lub ewentualnie z ziaren antycznych samopszy lub płaskurki. Żytnia w tym przypadku się nie sprawdzi.
Bułeczki orkiszowe to zdrowy zamiennik pieczywa pszennego. Jest nie tylko zdrowy, pożywny ale przede wszystkim pyszny. Bułeczki takie są też idealne na drugie śniadanie – my jesteśmy na TAK.
Ile drożdży świeżych należy dać zamiast instant?
Wystarczy 10 g świeżych drożdży, trzeba jeszcze przygotować zaczyn 🙂
Czy dwie łyżeczki (7g) drożdży instant to nie za dużo? Skoro wystarczy tylko 10 g świeżych? Zobaczymy w produkcji – na razie ciasto rośnie …
W tym przepisie sugeruję 5g drożdży instant.
Witam
Czy siemię ma byc zmielone?
Pozdrawiam
W tym przepisie nie, nawet widać na zdjęciach, że ciasto ma całe siemię 🙂 Ale ze zmielonym też wyjdzie.
Pozdrawiam.
Nigdy nie miel siemię
Czy aby na pewno to maja być 2 łyżeczki soli na 300g mąki? Bułki wyszły tak słone, ze ciężko się je jadło. Chyba jakaś pomyłka. Pozdrawiam
To stary przepis sprzed kilku lat jak bloga prowadziłam jeszcze z koleżanką i to jej receptura. Ja na tyle mąki dałabym również tylko łyżeczkę soli, chociaż słoność to już kwestia indywidualna i właściwie przy każdym wypieku warto wybrać odpowiednią ilość pod swoje podniebienie.
Z racji tego, że wszyscy w domu mamy uczulenie na laktozę, szukam przepisów bezmlecznych. I kolejny strzał w dziesiątkę. Bułeczki przepyszne!!! Niczego nie zmieniam ani nie ulepszam, sztywno trzymam się przepisów 🙂 Uwielbiam Wasze wypieki 🙂
Cieszę się! 🙂
Zamiast kminku dałam 1,5 łyżki czarnuszki. To pierwszy raz, gdy jej użyłam i przyznam, że trochę za dużo – następnym razem dam pół łyżki i zobaczę efekty. Pomijając ten szczegół bułeczki wyszły piękne, na ciepło pyszne. Zobaczę jak będą się sprawować jutro rano. 😉
Super 🙂 Czarnuszka to świetna przyprawa, szczególnie do pieczywa, ale faktycznie trzeba z nią ostrożnie, bo jest intensywna w smaku 🙂
Witam serdecznie! Mam pytanie odnośnie mąki orkiszowej. Przez przypadek zamiast gotowej mąki kupiłam http://sklep.pekpol.pl/167-275-thickbox/ziarno-pszenicy-orkisz-1-kg.jpg taki oto niezmielony jeszcze orkisz. Czy zmielony własnoręcznie w domu nadawałby się na wypiek np. takich bułeczek? Na opakowaniu co prawda jest przepis, lecz dla posiadaczy termomixu, ja go niestety nie mam, poza tym przepis na bułeczki bardziej mi się podoba.
Nie mam pojęcia czy to będzie to samo co kupiona już mąka… Jeśli to możliwe to proszę o odpowiedź lub chociaż jakąś poradę i pozdrawiam serdecznie 🙂