Przepis

Wyrabianie ciasta
15 min
Wyrabianie ciasta
1. Mąkę orkiszową jasną mieszamy z otrębami. Dodajemy sól, drożdże instant, przyprawy oraz miód. Stopniowo dolewamy wodę jednocześnie zarabiając ciasto do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Następnie wyrabiamy energicznie ciasto, aż stanie się elastyczne i gładkie.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Ciasto na chleb orkiszowy z kminkiem przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją wyjściową objętość.
formowanie chleba
5 min
formowanie chleba
3. Delikatnie formujemy podłużny bochenek, obtaczamy w otrębach i przekładamy do foremki “keksówki”.
drugie wyrastanie
45 min
drugie wyrastanie
4. Chleb orkiszowy z kminkiem przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Oczywiście w ciepłym miejscu.
pieczenie
40 min
pieczenie
5. Wyrośnięty bochenek chleba orkiszowego z kminkiem nacinamy ostrym nożem wg uznania i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 210 stopni C. Chleb pieczemy przez 35-40 minut.
Smakowita Maślany Smak
Smakowita maślany smak
A może masz ochotę na chrupiącą bagietkę? Smakowita maślany smak sprawi, że poczujesz moc przyjemności prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej