Przepis

przygotowywanie składników
30 min
przygotowywanie składników
1. Ziemniaki myjemy, przekrawamy na pół, posypujemy odrobiną soli i kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut w 200 stopniach. Studzimy, następnie tłuczkiem do ziemniaków ugniatamy z dodatkiem masła.
wyrabianie
5 min
wyrabianie
2. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy suszone drożdże, rozgniecione ziemniaki, posiekane listki rozmarynu, prażoną cebulkę oraz sól. Wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez 5 minut.
wyrastanie
120 min
wyrastanie
3. Żaroodporną formę (u mnie ok. 27 cm) skrapiamy oliwą lub smarujemy masłem. Uformowaną kulę z ciasta wkładamy do środka, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 2 godziny w ciepłym miejscu.
pieczenie
40 min
pieczenie
4. Wyrośnięte ciasto skrapiamy zimną wodą, ewentualnie nacinamy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w 220 stopniach 20 minut, następnie 20 minut w 190 stopniach. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe, to rozkosz prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej