Przepis

mieszanie składników
5 min
mieszanie składników

1. Do misy wsypujemy mąkę, drożdże, sól, dodajemy posiekane zioła. W rondlu podgrzewamy krótko kefir z wodą, mieszamy aby się nie zwarzył. Stopniowo dodajemy do suchych składników i wyrabiamy.

wyrabianie
10 min
wyrabianie

2. Wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne.

pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie

3. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę.

porcjowanie
2 min
porcjowanie

4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, dzielimy na 8 części.

formowanie
10 min
formowanie

5. Z każdej części formujemy bułeczkę.

Drugie wyrastanie
35 min
Drugie wyrastanie

6. Umieszczamy w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem, środek każdej bułeczki przyciskamy posypanym mąką patyczkiem (lub mniej ostrą stroną noża), tworzymy przedziałek. Tak przygotowane bułeczki zostawiamy pod przykryciem na 30 minut.

pieczenie
17 min
pieczenie

7. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Bułeczki pieczemy metodą góra-dół przez 15 minut, aż będą rumiane.

Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Ziarna słonecznika
Ziarna słonecznika
Wyjątkowo smakowite ziarna o naturalnie orzechowym smaku, które dzięki prażeniu stają się bardziej intensywne.
Dowiedz się więcej