Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, drożdże, sól, dodajemy posiekane zioła. W rondlu podgrzewamy krótko kefir z wodą, mieszamy aby się nie zwarzył. Stopniowo dodajemy do suchych składników i wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne.
wyrastanie
wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę.
formowanie
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, dzielimy na 8 części, z każdej z nich formujemy bułeczkę. Umieszczamy w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem, środek każdej bułeczki przyciskamy posypanym mąką patyczkiem (lub mniej ostrą stroną noża), tworzymy przedziałek.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Tak przygotowane bułeczki zostawiamy pod przykryciem na 30 minut.
pieczenie
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Bułeczki pieczemy metodą góra-dół przez 15 minut, aż będą rumiane.
Smakowita
Upieczone bułeczki podajemy ze Smakowitą 4 ziarna.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 1 godz 47 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 17 min