Przepis

mieszanie składników
5 min
mieszanie składników

1. Do misy wsypujemy mąkę, drożdże, sól, dodajemy posiekane zioła. W rondlu podgrzewamy krótko kefir z wodą, mieszamy aby się nie zwarzył. Stopniowo dodajemy do suchych składników i wyrabiamy.

wyrabianie
10 min
wyrabianie

2. Wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne.

pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie

3. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę.

porcjowanie
2 min
porcjowanie

4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, dzielimy na 8 części.

formowanie
10 min
formowanie

5. Z każdej części formujemy bułeczkę.

Drugie wyrastanie
35 min
Drugie wyrastanie

6. Umieszczamy w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem, środek każdej bułeczki przyciskamy posypanym mąką patyczkiem (lub mniej ostrą stroną noża), tworzymy przedziałek. Tak przygotowane bułeczki zostawiamy pod przykryciem na 30 minut.

pieczenie
17 min
pieczenie

7. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Bułeczki pieczemy metodą góra-dół przez 15 minut, aż będą rumiane.

Ocena czytelników: 5 z 1 ocen

Wasze komentarze

  • Bogda 21 października 2023 o 08:52
    Ocena:

    Wszystko pyszne, niektóre przepisy sama sprawdziłam i robiłam wypieki.❤️

  • Ania 9 marca 2023 o 23:56

    Czy kefir można zastąpić maślanka? 😉

  • Justyna 8 marca 2021 o 09:42

    Hej, widze ze jest w wielu miejscach jest uzywany typ mąki 650. Czy mozna w takim wypadku uzyc 550? Czy wtedy proporcje skladnikow sie zmieniaja?
    Pozdrawiam 🙂

    • Małgosia 25 kwietnia 2021 o 19:52

      Mąka typu 650 jest mąką typową do bułek i jasnych chlebów. Zdecydowanie lepiej sprawdza się niż mąka 550, która przeznaczona jest do ciast, sosów, pierogów, czy naleśników. Oczywiście można je stosować zamiennie – proporcje nie powinny ulec zmianie, chociaż ciasto może być bardziej lepkie, a gotowe bułeczki nieco mniej treściwe.

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Ziarna słonecznika
Ziarna słonecznika
Wyjątkowo smakowite ziarna o naturalnie orzechowym smaku, które dzięki prażeniu stają się bardziej intensywne.
Dowiedz się więcej