Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, drożdże, sól, dodajemy posiekane zioła. W rondlu podgrzewamy krótko kefir z wodą, mieszamy aby się nie zwarzył. Stopniowo dodajemy do suchych składników i wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne.
wyrastanie
60 min
wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę.
formowanie
5 min
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, dzielimy na 8 części, z każdej z nich formujemy bułeczkę. Umieszczamy w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem, środek każdej bułeczki przyciskamy posypanym mąką patyczkiem (lub mniej ostrą stroną noża), tworzymy przedziałek.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
4. Tak przygotowane bułeczki zostawiamy pod przykryciem na 30 minut.
pieczenie
17 min
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Bułeczki pieczemy metodą góra-dół przez 15 minut, aż będą rumiane.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe, to rozkosz prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej