Upiekłam dziś delikatne bułeczki z dodatkiem kefiru. Pachną i smakują cudownie dzięki ziołom, które można oczywiście skomponować dowolnie. Ja wybrałam rozmaryn, koperek i natkę pietruszki. Bułeczki mają charakterystyczny przedziałek, a ja chętnie podzielę się przepisem.
Czy kefir można zastąpić maślanka? 😉
Smak będzie się lekko różnić, ale można.
Hej, widze ze jest w wielu miejscach jest uzywany typ mąki 650. Czy mozna w takim wypadku uzyc 550? Czy wtedy proporcje skladnikow sie zmieniaja?
Pozdrawiam 🙂
Mąka typu 650 jest mąką typową do bułek i jasnych chlebów. Zdecydowanie lepiej sprawdza się niż mąka 550, która przeznaczona jest do ciast, sosów, pierogów, czy naleśników. Oczywiście można je stosować zamiennie – proporcje nie powinny ulec zmianie, chociaż ciasto może być bardziej lepkie, a gotowe bułeczki nieco mniej treściwe.