Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki (zakwas możesz pominąć) i zagnieć na jednolitą masę. Masa będzie klejąca ale postaraj się ją pougniatać w rękach przez kilka minut.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Zostaw ciasto w misce pod przykryciem materiałowej szmatki na ok. 30 minut.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Po upływie tego czasu posyp lekko ciasto mąką z zewnątrz i uformuj kulę, Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej foremki o długości 30 cm. Podsyp mąką na wierzchu i uklep ciasto w foremce. Odstaw do wyrośnięcia na ok. 2 godziny w ciepłym miejscu pod przykryciem szmatki.
pieczenie
pieczenie
4. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw chleb do piekarnika i piecz ok. 25-30 minut aż mocno zbrązowieje z góry. Wyjmij z foremki i z papieru. Ostudź na wyjętej z piekarnika kratce, aby nie zaparzył się od dołu.
Smakowita
Lekko ciepłą kromkę posmaruj Smakowitą de Luxe.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 55 min
Czas wyrastania: 2 godz 30 min
Czas wypieku: 25 min