Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, sól, serek wiejski i posiekany koperek. Stopniowo wlewamy wodę z oliwą i zaczynamy wyrabiać ciasto ręcznie lub mikserem.
wyrastanie
wyrastanie
2. Po ok. 5 minutach przekładamy ciasto do keksówki (10x22cm) wysmarowanej oliwą i obsypanej bułką tartą lub wyłożoną pergaminem. Wierzch ciasta wyrównujemy wilgotną od wody dłonią. Formę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 2 godziny w ciepłym miejscu.
pieczenie
pieczenie
3. Formę z chlebem wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 35 minut w 190 stopniach. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 2 ocen
Czas całkowity: 2 godz 35 min
Czas wyrastania: 2 godz
Czas wypieku: 35 min