Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy tarte ziemniaki, koperek, drożdże, sól. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto 5 minut aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy pod przykryciem na 30 minut.
formowanie
3 min
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Dzielimy na 8 części, formujemy kule, które lekko spłaszczamy.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
4. Tak przygotowane chlebki układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy na 30 minut.
pieczenie
25 min
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Wierzch chlebków smarujemy białkiem i posypujemy siemieniem lnianym. Chlebki pieczemy 25 minut.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej