Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy tarte ziemniaki, koperek, drożdże, sól. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto 5 minut aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy pod przykryciem na 30 minut.
formowanie
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Dzielimy na 8 części, formujemy kule, które lekko spłaszczamy.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Tak przygotowane chlebki układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy na 30 minut.
pieczenie
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Wierzch chlebków smarujemy białkiem i posypujemy siemieniem lnianym. Chlebki pieczemy 25 minut.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 1 godz 55 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 25 min