Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy drożdże, starte na tarce o grubych oczkach ziemniaki, ocet oraz sól. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez 5 minut, aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę. W tym czasie miękkie masło miksujemy blenderem z lubczykiem i czosnkiem.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Z podrośniętego ciast formujemy bagietkę, ustawiamy po jej bokach zawinięte ściereczki (aby zbytnio się nie rozrosła na boki). Zostawiamy pod przykryciem na 40 minut.
pieczenie
pieczenie
4. Wyrośniętą bagietkę nacinamy z wierzchu ostrym nożem i smarujemy masłem czosnkowo-lubczykowym. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy góra-dół w 220 stopniach przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 190 i dopiekamy jeszcze 10 minut.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 2 godz 5 min
Czas wyrastania: 1 godz 40 min
Czas wypieku: 25 min