Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy drożdże, oliwę i sól. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto mikserem przez 5 minut, aż będzie elastyczne
wyrastanie
wyrastanie
2. Zostawiamy je pod przykryciem na godzinę.
przygotowywanie farszu
przygotowywanie farszu
3. W tym czasie do naczynia blendera wrzucamy miękkie masło, posiekany czosnek, zioła, sól i pieprz. Miksujemy na gładkie, zielone masło.
formowanie
formowanie
4. Wyrośnięte ciasto podsypujemy mąką i i składamy rozciągając górną część ku środkowi, odwracają ciasto o 180 stopni i znów rozciągając od góry ku środkowi. Czynność powtarzamy 4 razy. Następnie rolujemy długi wałek, z którego formujemy bagietkę.
wyrastanie
wyrastanie
5. Kładziemy ją na blasze wyłożonej pergaminem, a po bokach kładziemy rulony ze ściereczek, aby bagietka nie rozrosła się na boki. Przykrywamy i zostawiamy na 40 minut.
przygotowywanie wierzchu
przygotowywanie wierzchu
6. Po tym czasie nacinamy z wierzchu bagietkę, tworząc \\\"przedziałek\\\". Smarujemy go masłem czosnkowo-ziołowym i wstawiamy blachę do rozgrzanego piekarnika.
pieczenie
pieczenie
7. Pieczemy przez 15-17 minut w 190 stopniach, aż bagietka będzie rumiana. Studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 2 ocen
Czas całkowity: 2 godz 17 min
Czas wyrastania: 2 godz
Czas wypieku: 17 min