Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Pora drobno kroimy, krótko podsmażamy na patelni. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy podsmażonego pora, drożdże, sól, ziarna słonecznika. Stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę do wyrośnięta.
formowanie
5 min
formowanie
3. Podrośnięte ciasto dzielimy na 8 części, z każdej z nich formujemy krągłą bułeczkę. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
4. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na pół godziny.
pieczenie
20 min
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Bułeczki smarujemy z wierzchu białkiem i posypujemy słonecznikiem. Pieczemy metodą góra-dół przez 20 minut, aż będą rumiane.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe, to rozkosz prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej