Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Pora drobno kroimy, krótko podsmażamy na patelni. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy podsmażonego pora, drożdże, sól, ziarna słonecznika. Stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę do wyrośnięta.
formowanie
formowanie
3. Podrośnięte ciasto dzielimy na 8 części, z każdej z nich formujemy krągłą bułeczkę. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na pół godziny.
pieczenie
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Bułeczki smarujemy z wierzchu białkiem i posypujemy słonecznikiem. Pieczemy metodą góra-dół przez 20 minut, aż będą rumiane.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 1 godz 50 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 20 min