Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy drożdże, jogurt, sól. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Ciasto przekładamy do misy, przykrywamy i zostawiamy na godzinę w ciepłym miejscu.
formowanie
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat i dzielimy na 12 części. Z każdej porcji formujemy długi wałeczek i skręcamy precle.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Uformowane precle zostawiamy pod przykryciem na 30 minut.
gotowanie ciasta
gotowanie ciasta
5. Wyrośnięte precle wrzucamy do wrzącej wody z sodą oczyszczoną. Gotujemy po 30 sekund z każdej strony. Odsączamy z wody i przerzucamy na blachę wyłożoną pergaminem. Smarujemy z wierzchu białkiem i posypujemy makiem.
pieczenie
pieczenie
6. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Precle pieczemy metodą góra-dół przez 20 minut.
Smakowita
Upieczone precle podajemy ze Smakowitą de Luxe.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 1 godz 50 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 20 min