Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy drożdże, jogurt, sól. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Ciasto przekładamy do misy, przykrywamy i zostawiamy na godzinę w ciepłym miejscu.
formowanie
12 min
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat i dzielimy na 12 części. Z każdej porcji formujemy długi wałeczek i skręcamy precle.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
4. Uformowane precle zostawiamy pod przykryciem na 30 minut.
gotowanie ciasta
12 min
gotowanie ciasta
5. Wyrośnięte precle wrzucamy do wrzącej wody z sodą oczyszczoną. Gotujemy po 30 sekund z każdej strony. Odsączamy z wody i przerzucamy na blachę wyłożoną pergaminem. Smarujemy z wierzchu białkiem i posypujemy makiem.
pieczenie
20 min
pieczenie
6. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Precle pieczemy metodą góra-dół przez 20 minut.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej