Przepis

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże i sól. Wlewamy letnie mleko i wodę, wyrabiamy ciasto mikserem 3 minuty, następnie dodajemy po kawałku zimnego masła i miksujemy jeszcze 2-3 minuty, aż ciasto wchłonie masło i będzie elastyczne. Zostawiamy je w misie przykrytej ściereczką na 1h 20 minut.
formowanie
5 min
formowanie
2. Podrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, dzielimy na 8 części. Z każdej z nich formujemy długi wałeczek (min. 20 cm) i lekko go rozwałkowujemy, aby posypać serem. Zbieramy boki do siebie, aby otrzymać wałeczek z ciasta z serem w środku.
drugie wyrastanie
15 min
drugie wyrastanie
3. Serowy wałeczek z ciasta formujemy jak precle w filmie (link we wstępie) i kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem. Precle przykrywamy ściereczką i zostawiamy jeszcze na 15 minut.
gotowanie ciasta
5 min
gotowanie ciasta
4. W tym czasie gotujemy wodę z sodą oczyszczoną, gdy będzie wrzuca, wrzucamy po 1 preclu i gotujemy go po 30 sekund na stronę. Odsączamy z wody i przekładamy ponownie na blachę.
pieczenie
17 min
pieczenie
5. Wierzch ugotowanych precli smarujemy żółtkiem z mlekiem. Precle pieczemy przez 10 minut w 220 stopniach. Po czym posypujemy je z wierzchu serem i podpiekamy jeszcze 5-7 minut w 200 stopniach.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe, to rozkosz prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej