Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże i sól. Wlewamy letnie mleko i wodę, wyrabiamy ciasto mikserem 3 minuty, następnie dodajemy po kawałku zimnego masła i miksujemy jeszcze 2-3 minuty, aż ciasto wchłonie masło i będzie elastyczne. Zostawiamy je w misie przykrytej ściereczką na 1h 20 minut.
formowanie
formowanie
2. Podrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, dzielimy na 8 części. Z każdej z nich formujemy długi wałeczek (min. 20 cm) i lekko go rozwałkowujemy, aby posypać serem. Zbieramy boki do siebie, aby otrzymać wałeczek z ciasta z serem w środku.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Serowy wałeczek z ciasta formujemy jak precle w filmie (link we wstępie) i kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem. Precle przykrywamy ściereczką i zostawiamy jeszcze na 15 minut.
gotowanie ciasta
gotowanie ciasta
4. W tym czasie gotujemy wodę z sodą oczyszczoną, gdy będzie wrzuca, wrzucamy po 1 preclu i gotujemy go po 30 sekund na stronę. Odsączamy z wody i przekładamy ponownie na blachę.
pieczenie
pieczenie
5. Wierzch ugotowanych precli smarujemy żółtkiem z mlekiem. Precle pieczemy przez 10 minut w 220 stopniach. Po czym posypujemy je z wierzchu serem i podpiekamy jeszcze 5-7 minut w 200 stopniach.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 2 godz 7 min
Czas wyrastania: 1 godz 50 min
Czas wypieku: 17 min