Precle jabłkowe z cynamonem
Uwielbiam precle za ich kształt przypominający trochę cyfrę 8.
Chyba najbardziej kojarzone są z Niemcami i przekąską dodawaną do piwa. Precle z gruboziarnistą solą przygotowała już kiedyś Śliwka. Tym razem postanowiłam zrobić je na słodko, a raczej pół-słodko, bo w cieście nie ma wcale za dużo cukru. Ciekawego smaku nadaje im za to mus z jesiennych jabłek oraz cukier cynamonowy, którym są posypane jedynie z wierzchu.
Proces powstawania precli przypomina trochę bajgle. Uformowanie ich może być kłopotliwe, dlatego zainteresowanych odsyłam do krótkiego filmiku, który był dla mnie pomocny. Następnie przed włożeniem ciasta do piekarnika, wrzucamy je na 30 sekund do garnka z gotującą się wodą. Dopiero po tym zabiegu trafiają do piekarnika. Dzięki temu ich skórka jest złocista, a miąższ mięciutki i sprężysty!
Jeśli szukacie innych przepisów z wykorzystaniem jabłek, to polecam cynamonowe zawijańce z jabłkiem, precle jabłkowe z cynamonem, róże z jabłkiem i masłem orzechowym oraz chałkę ze śliwkami, jabłkiem i kruszonką.
Podzielcie się swoimi wrażeniami z pieczenia precli
Upiekliście już precle jabłkowe z cynamonem? Jak smakowały? Chętnie poznam Wasze opinie i odpowiem na wszystkie pytania. Podzielcie się swoimi wrażeniami w komentarzach.