Prosty chleb orkiszowy
Czasem proponuję Wam wypieki pełne dodatków i nietypowych połączeń smakowych. Jednak są dni, kiedy chcemy zjeść po prostu dobry, domowy chleb. I to właśnie gwarantuje ten przepis na prosty chleb orkiszowy – nie wymaga mnóstwa dodatków, aby zachwycać swoim smakiem.
Chleb orkiszowy – powrót do korzeni
Wybierając mąkę orkiszową jako bazę tego wypieku, postawiłam na minimalizm. Orkisz, często zapomniany w naszych kuchniach, kryje w sobie bogactwo wartości odżywczych i niezwykły, niepowtarzalny smak. To właśnie te cechy sprawiają, że chleb orkiszowy jest tak dobry. A jednocześnie przygotowanie tego pieczywa jest niezwykle proste i nie wymaga od nas wielogodzinnej pracy.
Zdrowie zamknięte w bochenku
Wybór chleba orkiszowego to wybór smaku domowego pieczywa. Mąka orkiszowa, dzięki wysokiej zawartości błonnika i witamin, stanowi doskonałe źródło składników odżywczych. Warto więc upiec taki chleb dla siebie i swoich bliskich, by na co dzień cieszyć się zdrowym i smacznym pieczywem. Zapach takiego chleb unoszący się w domu to synonim rodzinnej atmosfery – aż się chce zaprosić gości na wspólne śniadanie.
Jeśli macie więcej czasu, możecie też sprawdzić mój przepis na chleb orkiszowy na zakwasie i na zakwas.
Prosty i smaczny
Chociaż ten przepis może wydawać się banalny, to właśnie w tym szybkim, łatwym przygotowaniu kryje się jego siła. Chodziło mi o to, by móc cieszyć się dobrym, domowym pieczywem również wtedy, gdy nie ma dużo czasu na jego przygotowanie.
Jeśli lubicie dodatki ziaren, możecie zastąpić sezam np. siemieniem lnianym albo wymieszać kilka dodatków, które wzbogacą jego smak i aromat. Inny przepis, w którym dodatki mocno wpływają na smak, to choćby chleb orkiszowy na bazie płatków owsianych.
Podzielcie się swoim przepisem na piekarniczy sukces
Czy macie swoje sprawdzone sposoby na doskonały chleb orkiszowy? Wolicie pieczywo z dodatkami czy bez? Zachęcam do dzielenia się swoimi doświadczeniami w komentarzach.
A jeśli macie ochotę na bardziej tradycyjne pieczywo, to ten przepis na chleb pszenny powinien się Wam spodobać.
Witam serdecznie potrzebuje pomocy pierwszy raz wczoraj robiłam chleb orkiszowy i chciałabym się dowiedzieć co zrobić by chleb tak się nie kruszył i jest lekko twardy ale w smaku bardzo dobry . Z przepisu zrobiłam wszystko tak jak było napisane trochę więcej wody dodałam bo strasznie było twarde dodałam mąki orkiszowej jasnej 400 g a ciemnej 300 g dziękuję serdecznie i będę wdzięczna za pomoc 😉
Dłuższe wyrabianie ciasta chlebowego powinno pomóc rozwiązać ten problem.
Właśnie zrobiłam pychota dziękuję 🤩 nie wiem jak wstawić fotkę będę teraz częściej robić 😊nie wiem jak wstawić zdjęcie jaki super dziękuję i pozdrawiam 😁
Cieszę się! Zapraszam do wstawiania zdjęć na naszym fanpage w serwisie Facebook.
Jakbym chciała zrobić chlebek na świeżych drożdżach to ile gram dać?
Około 20g i trzeba przygotować rozczyn.
Upieklam ten chlebek jednak majac tylko 360 orkiszowej dodalam 150 pelnoziarnistej i reszte pszennej maki. Chlepek po przestudeniu w srodku jest taki lepki. Widac ze jest upieczony ale zadtanawiam sie czy to wina mieszanki jaka zrobilam czy dluzej powinnam. W smaku bardzo smazny 🙂
Możliwe, że chleb zbyt długo lub zbyt krótko wyrastał lub był za szybko pokrojony.
Witam nie doczytałam nigdzie wymiaru foremki czy mogę prosić o podanie pizdrawiam
W tym przypadku przyda się jak największa foremka, o długości około 35cm
Upiekłam w trochę mniejszej foremce 30 cm wyszedł za to wysoki chleb bardzo dobry dałam trochę więcej wody bo wydawało się ciasto za twarde ale to napewno zależy też od mąki super przepis
Bardzo dziękuję Tosiu za przepis upieklam pierwszy raz w życiu wyszedł przepyszny
Szkoda ze nie mogę pochwalić się fotką
Albo nie wiem gdzie załączyć
Pozdrawiam serdecznie !
Bardzo się cieszę, że przepis się sprawdził 🙂 Życzę smacznego! A zdjęciem można pochwalić się na naszym fanpage na Facebooku, do czego gorąco zachęcam.
Witam serdecznie. W przepisie jest mąka orkiszowa typ 700 natomiast na opakowaniu ,które kupiłam(mąka orkiszowa -Melvit) nie ma żadnego oznaczenia .To znaczy,że jest tylko jeden typ mąki?
Dziękuję za odpowiedż i serdecznie pozdrawiam.TAK TRZYMAĆ.
ELA
Oznaczenia na mąkach rzeczywiście bywają czasami mylące. Gdzieś w tabelkach powinien być podany typ mąki -do tego przepisu dobra będzie każda jasna mąka orkiszowa typ 650-750. Oprócz jasnej mąki będzie jeszcze pełnoziarnista lub ciemna.
Pozdrawiam serdecznie 🙂
W spisie artykułów nie ma cukru, w przepisie jest.
Cukier nie jest konieczny. Proszę nie dodawać.
Czy można go zrobić w automacie do chleba?
Można 🙂
Chciałabym upiec chlebek w garnku rzymskim. Czy mogę piec z pokrywką?
Tak, można piec w pokrywką, a na 10-15 minut przed końcem ją zdjąć i przyrumienić skórkę.
Dzień dobry. A mój komentarz dla odmiany tylko z podziękowaniem za tak świetny blog. Jest tu wszystko co potrzeba w treści artykułów oraz w wielu komentarzach. Obecnie przestestowałem tylko 2 przepisy (te prostsze na moją miarę) ale wychodzą świetnie i… Nie wiem jak wy, ale ja się czuję dużo lepiej jedząc taki orkiszowy chleb bądź pszenno-żytni zamiast te ze sklepu. Nawet nie dlatego że sam upiekłem, ale organizm mam jakiś bardziej witalny. Dziękuję i pozdrawiam 🙂
Trening czyni mistrza! Jestem pewna, że po tak udanym starcie już niedługo przejdziesz na wyższy poziom piekarnictwa!
Domowy chleb nie ma sobie równych, a orkiszowe rzeczywiście są wyjątkowe!
Pozdrawiam 🙂
Super jest ten przepis! Ale za każdym razem w ostatnim momencie przypominam sobie o cukrze. Czy można dodać cukier do listy składników? Dziękuję 🙂
Jak go zabraknie, nic się nie stanie. Osobiście rzadko dodaję cukier do chleba.
Witam,
czytając Pani stronę postanowiłam zacząć piec chlebki. Pierwszy chlebek upiekłam według tego przepisu (nie dodałam jedynie mleka i sezamu). Mąkę miałam orkiszową, nie wiem jaki typ, ale do wypieku chleba, pełnoziarnista. Chlebek wyszedł smaczny, ale dość suchy, bardzo się kruszy. Drugi raz dodałam więcej wody, już nie jest tak suchy, ale nadal mało „zbity” i się kruszy, skórka jest chrupiąca, ale taka porowata i część kromek się rozlatuje. U nas odpada całkowicie mąka pszenna, żytnia tylko jako dodatek, bo dzieci nie lubią i szukam alternatywy dla zwykłego sklepowego chlebka pszennego, lub pszenno żytniego. Kupiłam mąkę orkiszową i owsianą. Próbowałam też je pomieszać, ale efekt taki sam. Co robię źle?
Prosiłabym o przepis (na razie na drożdżach) na chlebek prosty, bez dodatków, mleka i mąki pszennej.
Zakwas żytni wczoraj zaczęłam hodować, za kilka dni być może spróbuję upiec na zakwasie, więc gdyby miała Pani prosty przepis na chlebek na zakwasie z mąki jak wyżej, to też poproszę. 🙂
Pozdrawiam.
Dzień dobry,
Przepis jest z wykorzystaniem mąki orkiszowej jasnej, Pani dała orkiszową pełnoziarnistą, która wymaga więcej wody, bo jest „grubsza”, dlatego chleb wyszedł suchy, bo zaburzyły się proporcje.
Proszę po prostu dodać więcej wody, aby ciasto było elastyczne i wtedy wszystko będzie ok 🙂
Droga Tosiu,
zrobiłam zgodnie z przepisem. w foremce ładnie wyrastał po czym opadl. w piekarniku nic nie wyrósł i nawet nie przyrumienil się. totalna katastrofa !!! co zrobiłam źle ???
Czasem chleb opada jak za długo rośnie, jest w nim za dużo drożdży lub płynu.
A drożdże były świeże czy suszone? Chleb rósł tyle co w przepisie?
Witam!
Czy można upiec ten chleb bez dodawania cukru? Niestety nie mogę go jeść…
Można 🙂
Od jakiegos czasu pieklam prosty mieszany lyzka chleb orkiszowy na suchych drozdzach
Wtej chwili ten sam chleb wychodzi pieknie upieczony , po rozkrojeniu jednak ,srodek jest mazisty jakby surowa mazia Bardzo prosze o podpowiedz ,co moglo sie stac Pozdrawiam!
A robi go Pani dokładnie tak samo? to dziwna sprawa, ciężko mi powiedzieć w ciemno, być może to wcale nie wina ciasta, a np. grzałki w piekarniku. Proszę spróbować go dłużej piec i sprawdzać stan wypieczenia pryz pomocy patyczka. Jak nie będzie cię oblepiało ciasto – chleb powinien być dobrze wypieczony w środku 🙂
Pani Tosiu ile mozna dac zakwasu zamiast drozdzy do tego orkiszowego chlebka?Dziekuje i pozdrawiam
Droga Tosiu
A jeżeli mamy świeże drożdże to ile ich użyć?
Pozdrawiam
Małgosia
Zazwyczaj przeliczamy w ten sposób, że dajemy świeżych drożdży 2 razy więcej niż suszonych. Tutaj dałabym jednak ok. 10 g 🙂
Witam, a czy taki chleb można zostawić do wyrastania na całą noc? Pozdrawiam
Nie można zostawiać ciasta dłużej niż w przepisie, bo przerośnie i stanie się kwaśne. Można za to zmniejszać ilość drożdży/zakwasu i zostawiać ciasto do wyrośnięcia w lodówce, to spowalnia proces wyrastania. Rano doprowadzamy ciasto do temperatury pokojowej i pieczemy.
Od dłuższego czsu pieke chleb orkiszowy z maki orkiszowej razowej 1850 oraz maki pszennej na zakwasie.Prosze mi podac ile mam dodac zakwasu na do pieczonego chleba z kilograma maki j.w.Dotychczas robie to na oko plus minus 500 dkg.Pozdrawiam Waldemar
Wszystko zależy od tego jaki chcemy upiec chleb, jest wiele technik i metod, dlatego najłatwiej uczyć się piekąc różne chleby. Zapraszam do korzystania z przepisów na blogu 🙂
Mniej więcej mogę powiedzieć, że na kg mąki potrzeba ok. 300-400 g aktywnego zakwasu.
Proszę o wyjaśnienie dlaczego po urośnieciu chleb włożony do piekarnika opada i nie moge uzyskac takiego miekkiego z dziurami chlebka na zakwasie . Jest smaczny dobry ale mało wyrośniety. Jak robić taki chle zeby urósł.
A mówimy cały czas o chlebie na zakwasie? Jak opada to znaczy, że ciasto zbyt luźne/ciasto rosło za długo/było za dużo zakwasy. Brak porowatego miąższu może oznaczać, że źle był wyrabiany.
A czy Pani zakwas na pewno jest aktywny? Z jakiego przepisu Pani piekła? Potrzebne są szczegóły, aby wyłapać błąd 😉
Smaczny chleb był orkiszowy . A jak zrobić zakwas na chleb ?
Smacznego.
Na blogu są poradniki, więc zachęcam do korzystania z tego działu 🙂
Oto przykładowe wpisy:
Witam:)
Czy można w tym przepisie użyć innego typu mąki orkiszowej (np. typ 1850) ?
Witam serdecznie:)
Obawiam się, że z samej mąki pełnoziarnistej orkiszowej mógłby być problem z wypiekiem drożdżowym. Zrobiłabym tak, że dałabym więcej tej o typie 1850, ale dodała chociaż 150 g jasnej np. pszennej chlebowej lub orkiszowej typ 700, wtedy wypiek raczej się uda.
Pozdrawiam i życzę powodzenia.
Dziękuję serdecznie, właśnie zwykle robię zakupy w Piotrze i Pawle lub Tesco i niestety, u mnie w mieście nie ma zwykłej orkiszowej ani żytniej mąki w żadnym z nich. Chyba zależy to od konkretnego sklepu w takim razie 🙂 Będę szukać dalej! A chlebek orkiszowy upiekłam z mąki kupionej kiedyś przypadkiem (na szczęście nie wykorzystanej jeszcze) i wyszedł PRZEPYSZNY! Właśnie zabieram się za razowiec na piwie, już 3 raz, tak nam smakuje z mężem 🙂
Kaufland
Witam serdecznie, mam pytanie, gdzie kupuje Pani mąkę? Nie mogę znaleźć w żadnym w „zwykłych” sklepów.. Serdecznie dziękuję za odpowiedź 🙂
Witam serdecznie.
Jeśli kupuję w sklepach to zazwyczaj wybieram te ze zdrową żywnością lub markety np. Bomi, Almę, w Piotrze i Pawle lub w Tesco.
Mam nadzieję, że pomogłam.
Pozdrawiam 🙂
Czy ten wspanialy chlebek mozna upiec na zakwasie mam akurat duzo .Jesli tak to ile trzeba dac do tej maki orkiszowej.B.lubie chlebek z m.orkiszowej.Serdecznie pozdrawiam.
Tosiu wieli szacunek dla Twojej osóbki – świetne przepisy – serdecznie pozdrawiam Oświęcimia 🙂