Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie

1. Mąkę wsypujemy do misy. Mieszamy z drożdżami oraz z łyżeczką soli. Dodajemy łyżeczkę oliwy lub oleju słonecznikowego. Podgrzewamy wodę, aby była letnia, lecz nie gorąca. Zaczynamy wyrabiać ciasto na chleb ręcznie lub mikserem i bardzo powoli wlewać letnią wodę. Dzięki temu składniki będą się w odpowiednim czasie ze sobą łączyły, uzyskując po kilku minutach formę elastycznej kuli.

wyrastanie
120 min
wyrastanie

2. Keksówkę smarujemy odrobiną tłuszczu (olejem, oliwą lub masłem) i wykładamy pergaminem lub obsypujemy dno i ścianki otrębami. Do środka formy przekładamy ciasto. Lekko wilgotną dłonią wyrównujemy wierzch ciasta, aby było równe. Keksówkę szczelnie przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką (w przeciwnym razie, ciasto wyschnie). Stawiamy je w ciepłym miejscu bez przeciągów do wyrośnięcia, na ok. 1,5-2 godziny.

pieczenie
40 min
pieczenie

3. Wyrośnięte ciasto smarujemy z wierzchu mlekiem i obsypujemy sezamem (ja posypałam po skosie w niektórych miejscach, tworząc pasy). Przyszły chleb wkładamy do rozgrzanego piekarnika z góry i z dołu, o temperaturze 200 stopni. Pieczemy przez 40 minut, aż wierzch się zarumieni. Keksówkę wyciągamy z piekarnika, a następnie chleb z formy. Przed krojeniem studzimy na kuchennej kratce.

Ocena czytelników: 5 z 9 ocen

Wasze komentarze

  • Magdalena 12 listopada 2024 o 09:47
    Ocena:

    Witam serdecznie potrzebuje pomocy pierwszy raz wczoraj robiłam chleb orkiszowy i chciałabym się dowiedzieć co zrobić by chleb tak się nie kruszył i jest lekko twardy ale w smaku bardzo dobry . Z przepisu zrobiłam wszystko tak jak było napisane trochę więcej wody dodałam bo strasznie było twarde dodałam mąki orkiszowej jasnej 400 g a ciemnej 300 g dziękuję serdecznie i będę wdzięczna za pomoc 😉

  • Klaudia 5 września 2024 o 21:29
    Ocena:

    Właśnie zrobiłam pychota dziękuję 🤩 nie wiem jak wstawić fotkę będę teraz częściej robić 😊nie wiem jak wstawić zdjęcie jaki super dziękuję i pozdrawiam 😁

  • Karolina 4 lipca 2024 o 12:22
    Ocena:

    Jakbym chciała zrobić chlebek na świeżych drożdżach to ile gram dać?

  • Katarzyna 6 listopada 2022 o 14:49

    Upieklam ten chlebek jednak majac tylko 360 orkiszowej dodalam 150 pelnoziarnistej i reszte pszennej maki. Chlepek po przestudeniu w srodku jest taki lepki. Widac ze jest upieczony ale zadtanawiam sie czy to wina mieszanki jaka zrobilam czy dluzej powinnam. W smaku bardzo smazny 🙂

  • Stanisława 23 października 2022 o 10:01

    Witam nie doczytałam nigdzie wymiaru foremki czy mogę prosić o podanie pizdrawiam

    • Małgosia 23 października 2022 o 11:19

      W tym przypadku przyda się jak największa foremka, o długości około 35cm

    • Stanisława 23 października 2022 o 19:55
      Ocena:

      Upiekłam w trochę mniejszej foremce 30 cm wyszedł za to wysoki chleb bardzo dobry dałam trochę więcej wody bo wydawało się ciasto za twarde ale to napewno zależy też od mąki super przepis

  • Żaneta 4 lipca 2022 o 22:34
    Ocena:

    Bardzo dziękuję Tosiu za przepis upieklam pierwszy raz w życiu wyszedł przepyszny
    Szkoda ze nie mogę pochwalić się fotką
    Albo nie wiem gdzie załączyć
    Pozdrawiam serdecznie !

    • Małgosia 5 lipca 2022 o 00:11

      Bardzo się cieszę, że przepis się sprawdził 🙂 Życzę smacznego! A zdjęciem można pochwalić się na naszym fanpage na Facebooku, do czego gorąco zachęcam.

  • Elżbieta 4 lipca 2022 o 15:40

    Witam serdecznie. W przepisie jest mąka orkiszowa typ 700 natomiast na opakowaniu ,które kupiłam(mąka orkiszowa -Melvit) nie ma żadnego oznaczenia .To znaczy,że jest tylko jeden typ mąki?
    Dziękuję za odpowiedż i serdecznie pozdrawiam.TAK TRZYMAĆ.
    ELA

    • Małgosia 4 lipca 2022 o 17:32

      Oznaczenia na mąkach rzeczywiście bywają czasami mylące. Gdzieś w tabelkach powinien być podany typ mąki -do tego przepisu dobra będzie każda jasna mąka orkiszowa typ 650-750. Oprócz jasnej mąki będzie jeszcze pełnoziarnista lub ciemna.
      Pozdrawiam serdecznie 🙂

  • Monika 30 maja 2022 o 19:33

    W spisie artykułów nie ma cukru, w przepisie jest.

  • Ewa 19 marca 2022 o 23:57

    Czy można go zrobić w automacie do chleba?

  • Sylwia 21 listopada 2021 o 16:10
    Ocena:

    Chciałabym upiec chlebek w garnku rzymskim. Czy mogę piec z pokrywką?

  • Sergiusz 18 października 2021 o 10:31
    Ocena:

    Dzień dobry. A mój komentarz dla odmiany tylko z podziękowaniem za tak świetny blog. Jest tu wszystko co potrzeba w treści artykułów oraz w wielu komentarzach. Obecnie przestestowałem tylko 2 przepisy (te prostsze na moją miarę) ale wychodzą świetnie i… Nie wiem jak wy, ale ja się czuję dużo lepiej jedząc taki orkiszowy chleb bądź pszenno-żytni zamiast te ze sklepu. Nawet nie dlatego że sam upiekłem, ale organizm mam jakiś bardziej witalny. Dziękuję i pozdrawiam 🙂

    • Małgosia 18 października 2021 o 12:30

      Trening czyni mistrza! Jestem pewna, że po tak udanym starcie już niedługo przejdziesz na wyższy poziom piekarnictwa!
      Domowy chleb nie ma sobie równych, a orkiszowe rzeczywiście są wyjątkowe!
      Pozdrawiam 🙂

  • Magdalena 22 marca 2021 o 12:39

    Super jest ten przepis! Ale za każdym razem w ostatnim momencie przypominam sobie o cukrze. Czy można dodać cukier do listy składników? Dziękuję 🙂

  • Anna 15 października 2018 o 11:02

    Witam,
    czytając Pani stronę postanowiłam zacząć piec chlebki. Pierwszy chlebek upiekłam według tego przepisu (nie dodałam jedynie mleka i sezamu). Mąkę miałam orkiszową, nie wiem jaki typ, ale do wypieku chleba, pełnoziarnista. Chlebek wyszedł smaczny, ale dość suchy, bardzo się kruszy. Drugi raz dodałam więcej wody, już nie jest tak suchy, ale nadal mało „zbity” i się kruszy, skórka jest chrupiąca, ale taka porowata i część kromek się rozlatuje. U nas odpada całkowicie mąka pszenna, żytnia tylko jako dodatek, bo dzieci nie lubią i szukam alternatywy dla zwykłego sklepowego chlebka pszennego, lub pszenno żytniego. Kupiłam mąkę orkiszową i owsianą. Próbowałam też je pomieszać, ale efekt taki sam. Co robię źle?
    Prosiłabym o przepis (na razie na drożdżach) na chlebek prosty, bez dodatków, mleka i mąki pszennej.

    Zakwas żytni wczoraj zaczęłam hodować, za kilka dni być może spróbuję upiec na zakwasie, więc gdyby miała Pani prosty przepis na chlebek na zakwasie z mąki jak wyżej, to też poproszę. 🙂

    Pozdrawiam.

    • Tosia 17 października 2018 o 22:47

      Dzień dobry,
      Przepis jest z wykorzystaniem mąki orkiszowej jasnej, Pani dała orkiszową pełnoziarnistą, która wymaga więcej wody, bo jest „grubsza”, dlatego chleb wyszedł suchy, bo zaburzyły się proporcje.
      Proszę po prostu dodać więcej wody, aby ciasto było elastyczne i wtedy wszystko będzie ok 🙂

  • Anna 22 września 2018 o 22:02

    Droga Tosiu,
    zrobiłam zgodnie z przepisem. w foremce ładnie wyrastał po czym opadl. w piekarniku nic nie wyrósł i nawet nie przyrumienil się. totalna katastrofa !!! co zrobiłam źle ???

    • Tosia 25 września 2018 o 15:05

      Czasem chleb opada jak za długo rośnie, jest w nim za dużo drożdży lub płynu.
      A drożdże były świeże czy suszone? Chleb rósł tyle co w przepisie?

  • Agata 23 maja 2018 o 11:14

    Witam!
    Czy można upiec ten chleb bez dodawania cukru? Niestety nie mogę go jeść…

  • marzena 5 grudnia 2017 o 14:57

    Od jakiegos czasu pieklam prosty mieszany lyzka chleb orkiszowy na suchych drozdzach
    Wtej chwili ten sam chleb wychodzi pieknie upieczony , po rozkrojeniu jednak ,srodek jest mazisty jakby surowa mazia Bardzo prosze o podpowiedz ,co moglo sie stac Pozdrawiam!

    • Tosia 5 grudnia 2017 o 15:03

      A robi go Pani dokładnie tak samo? to dziwna sprawa, ciężko mi powiedzieć w ciemno, być może to wcale nie wina ciasta, a np. grzałki w piekarniku. Proszę spróbować go dłużej piec i sprawdzać stan wypieczenia pryz pomocy patyczka. Jak nie będzie cię oblepiało ciasto – chleb powinien być dobrze wypieczony w środku 🙂

  • danka 24 listopada 2017 o 10:21

    Pani Tosiu ile mozna dac zakwasu zamiast drozdzy do tego orkiszowego chlebka?Dziekuje i pozdrawiam

  • Małgosia 11 czerwca 2017 o 13:24

    Droga Tosiu
    A jeżeli mamy świeże drożdże to ile ich użyć?
    Pozdrawiam
    Małgosia

    • Tosia 12 czerwca 2017 o 08:13

      Zazwyczaj przeliczamy w ten sposób, że dajemy świeżych drożdży 2 razy więcej niż suszonych. Tutaj dałabym jednak ok. 10 g 🙂

  • Joanna 22 kwietnia 2017 o 21:47

    Witam, a czy taki chleb można zostawić do wyrastania na całą noc? Pozdrawiam

    • Tosia 24 kwietnia 2017 o 08:39

      Nie można zostawiać ciasta dłużej niż w przepisie, bo przerośnie i stanie się kwaśne. Można za to zmniejszać ilość drożdży/zakwasu i zostawiać ciasto do wyrośnięcia w lodówce, to spowalnia proces wyrastania. Rano doprowadzamy ciasto do temperatury pokojowej i pieczemy.

  • waldemar 16 kwietnia 2017 o 18:16

    Od dłuższego czsu pieke chleb orkiszowy z maki orkiszowej razowej 1850 oraz maki pszennej na zakwasie.Prosze mi podac ile mam dodac zakwasu na do pieczonego chleba z kilograma maki j.w.Dotychczas robie to na oko plus minus 500 dkg.Pozdrawiam Waldemar

    • Tosia 17 kwietnia 2017 o 12:37

      Wszystko zależy od tego jaki chcemy upiec chleb, jest wiele technik i metod, dlatego najłatwiej uczyć się piekąc różne chleby. Zapraszam do korzystania z przepisów na blogu 🙂
      Mniej więcej mogę powiedzieć, że na kg mąki potrzeba ok. 300-400 g aktywnego zakwasu.

  • Ania 15 lutego 2017 o 22:07

    Proszę o wyjaśnienie dlaczego po urośnieciu chleb włożony do piekarnika opada i nie moge uzyskac takiego miekkiego z dziurami chlebka na zakwasie . Jest smaczny dobry ale mało wyrośniety. Jak robić taki chle zeby urósł.

    • Tosia 15 lutego 2017 o 23:02

      A mówimy cały czas o chlebie na zakwasie? Jak opada to znaczy, że ciasto zbyt luźne/ciasto rosło za długo/było za dużo zakwasy. Brak porowatego miąższu może oznaczać, że źle był wyrabiany.
      A czy Pani zakwas na pewno jest aktywny? Z jakiego przepisu Pani piekła? Potrzebne są szczegóły, aby wyłapać błąd 😉

  • ELŻBIETA 31 października 2016 o 21:14
    Ocena:

    Smaczny chleb był orkiszowy . A jak zrobić zakwas na chleb ?
    Smacznego.

  • Klaudia 23 września 2014 o 16:27

    Witam:)
    Czy można w tym przepisie użyć innego typu mąki orkiszowej (np. typ 1850) ?

    • Tosia 24 września 2014 o 18:07

      Witam serdecznie:)
      Obawiam się, że z samej mąki pełnoziarnistej orkiszowej mógłby być problem z wypiekiem drożdżowym. Zrobiłabym tak, że dałabym więcej tej o typie 1850, ale dodała chociaż 150 g jasnej np. pszennej chlebowej lub orkiszowej typ 700, wtedy wypiek raczej się uda.
      Pozdrawiam i życzę powodzenia.

  • Inez 30 września 2013 o 21:00

    Dziękuję serdecznie, właśnie zwykle robię zakupy w Piotrze i Pawle lub Tesco i niestety, u mnie w mieście nie ma zwykłej orkiszowej ani żytniej mąki w żadnym z nich. Chyba zależy to od konkretnego sklepu w takim razie 🙂 Będę szukać dalej! A chlebek orkiszowy upiekłam z mąki kupionej kiedyś przypadkiem (na szczęście nie wykorzystanej jeszcze) i wyszedł PRZEPYSZNY! Właśnie zabieram się za razowiec na piwie, już 3 raz, tak nam smakuje z mężem 🙂

  • Inez 25 września 2013 o 20:55

    Witam serdecznie, mam pytanie, gdzie kupuje Pani mąkę? Nie mogę znaleźć w żadnym w „zwykłych” sklepów.. Serdecznie dziękuję za odpowiedź 🙂

    • Tosia 25 września 2013 o 21:58

      Witam serdecznie.
      Jeśli kupuję w sklepach to zazwyczaj wybieram te ze zdrową żywnością lub markety np. Bomi, Almę, w Piotrze i Pawle lub w Tesco.
      Mam nadzieję, że pomogłam.
      Pozdrawiam 🙂

    • danka 24 listopada 2017 o 10:03

      Czy ten wspanialy chlebek mozna upiec na zakwasie mam akurat duzo .Jesli tak to ile trzeba dac do tej maki orkiszowej.B.lubie chlebek z m.orkiszowej.Serdecznie pozdrawiam.

  • Kinga 21 maja 2013 o 12:49
    Ocena:

    Tosiu wieli szacunek dla Twojej osóbki – świetne przepisy – serdecznie pozdrawiam Oświęcimia 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej