Przepis

wyrabianie
3 min
wyrabianie

1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy sól i zakwas. Stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ok. 3 minuty do połączenia składników. Ciasto powinno być po tym czasie plastyczne.

formowanie
1 min
formowanie

2. Formę keksówkę (u mnie 12x24 cm) wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do środka ciasto.

wyrastanie
240 min
wyrastanie

3. Wierzch wyrównujemy i przykrywamy, zostawiamy w ciepłym miejscu na 4 godziny.

pieczenie
40 min
pieczenie

4. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Wierzch chleba skrapiamy wodą i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez kolejnych 20 minut.

Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej