Często eksperymentuje z wypiekami, dodając do swoich chlebów i bułek przeróżne składniki. Przynosi mi to wiele satysfakcji i radości, gdy okazuje się, że pieczona papryka cudnie smakuje w chlebie pszennym pieczonym na zakwasie żytnim. Lubię też przekształcać klasyczne wypieki, mieszając różne mąki i płyny np. piekąc pełnoziarniste bajgle, które zazwyczaj są pieczone na mące pszennej.
Pamiętam jednak o tym, że czasem urok i smak tkwi w tym co najprostsze, a dobry chleb wcale nie potrzebuje wielu dodatków, aby zachwycać. Dlatego wczoraj wieczorem postanowiłam upiec najprostszy, jak to jest możliwe, chleb na bazie mąki orkiszowej.
Wypieki na tej mące bardzo mi smakują, a do tego są zdrowe. Miąższ chlebów orkiszowych jest zawsze w przyjemny sposób porowaty. Warto upiec dla siebie i rodziny taki prosty chleb 🙂

Witam,
czytając Pani stronę postanowiłam zacząć piec chlebki. Pierwszy chlebek upiekłam według tego przepisu (nie dodałam jedynie mleka i sezamu). Mąkę miałam orkiszową, nie wiem jaki typ, ale do wypieku chleba, pełnoziarnista. Chlebek wyszedł smaczny, ale dość suchy, bardzo się kruszy. Drugi raz dodałam więcej wody, już nie jest tak suchy, ale nadal mało „zbity” i się kruszy, skórka jest chrupiąca, ale taka porowata i część kromek się rozlatuje. U nas odpada całkowicie mąka pszenna, żytnia tylko jako dodatek, bo dzieci nie lubią i szukam alternatywy dla zwykłego sklepowego chlebka pszennego, lub pszenno żytniego. Kupiłam mąkę orkiszową i owsianą. Próbowałam też je pomieszać, ale efekt taki sam. Co robię źle?
Prosiłabym o przepis (na razie na drożdżach) na chlebek prosty, bez dodatków, mleka i mąki pszennej.
Zakwas żytni wczoraj zaczęłam hodować, za kilka dni być może spróbuję upiec na zakwasie, więc gdyby miała Pani prosty przepis na chlebek na zakwasie z mąki jak wyżej, to też poproszę. 🙂
Pozdrawiam.
Dzień dobry,
Przepis jest z wykorzystaniem mąki orkiszowej jasnej, Pani dała orkiszową pełnoziarnistą, która wymaga więcej wody, bo jest „grubsza”, dlatego chleb wyszedł suchy, bo zaburzyły się proporcje.
Proszę po prostu dodać więcej wody, aby ciasto było elastyczne i wtedy wszystko będzie ok 🙂
Droga Tosiu,
zrobiłam zgodnie z przepisem. w foremce ładnie wyrastał po czym opadl. w piekarniku nic nie wyrósł i nawet nie przyrumienil się. totalna katastrofa !!! co zrobiłam źle ???
Czasem chleb opada jak za długo rośnie, jest w nim za dużo drożdży lub płynu.
A drożdże były świeże czy suszone? Chleb rósł tyle co w przepisie?
Witam!
Czy można upiec ten chleb bez dodawania cukru? Niestety nie mogę go jeść…
Można 🙂
Od jakiegos czasu pieklam prosty mieszany lyzka chleb orkiszowy na suchych drozdzach
Wtej chwili ten sam chleb wychodzi pieknie upieczony , po rozkrojeniu jednak ,srodek jest mazisty jakby surowa mazia Bardzo prosze o podpowiedz ,co moglo sie stac Pozdrawiam!
A robi go Pani dokładnie tak samo? to dziwna sprawa, ciężko mi powiedzieć w ciemno, być może to wcale nie wina ciasta, a np. grzałki w piekarniku. Proszę spróbować go dłużej piec i sprawdzać stan wypieczenia pryz pomocy patyczka. Jak nie będzie cię oblepiało ciasto – chleb powinien być dobrze wypieczony w środku 🙂
Pani Tosiu ile mozna dac zakwasu zamiast drozdzy do tego orkiszowego chlebka?Dziekuje i pozdrawiam
Droga Tosiu
A jeżeli mamy świeże drożdże to ile ich użyć?
Pozdrawiam
Małgosia
Zazwyczaj przeliczamy w ten sposób, że dajemy świeżych drożdży 2 razy więcej niż suszonych. Tutaj dałabym jednak ok. 10 g 🙂
Witam, a czy taki chleb można zostawić do wyrastania na całą noc? Pozdrawiam
Nie można zostawiać ciasta dłużej niż w przepisie, bo przerośnie i stanie się kwaśne. Można za to zmniejszać ilość drożdży/zakwasu i zostawiać ciasto do wyrośnięcia w lodówce, to spowalnia proces wyrastania. Rano doprowadzamy ciasto do temperatury pokojowej i pieczemy.
Od dłuższego czsu pieke chleb orkiszowy z maki orkiszowej razowej 1850 oraz maki pszennej na zakwasie.Prosze mi podac ile mam dodac zakwasu na do pieczonego chleba z kilograma maki j.w.Dotychczas robie to na oko plus minus 500 dkg.Pozdrawiam Waldemar
Wszystko zależy od tego jaki chcemy upiec chleb, jest wiele technik i metod, dlatego najłatwiej uczyć się piekąc różne chleby. Zapraszam do korzystania z przepisów na blogu 🙂
Mniej więcej mogę powiedzieć, że na kg mąki potrzeba ok. 300-400 g aktywnego zakwasu.
Proszę o wyjaśnienie dlaczego po urośnieciu chleb włożony do piekarnika opada i nie moge uzyskac takiego miekkiego z dziurami chlebka na zakwasie . Jest smaczny dobry ale mało wyrośniety. Jak robić taki chle zeby urósł.
A mówimy cały czas o chlebie na zakwasie? Jak opada to znaczy, że ciasto zbyt luźne/ciasto rosło za długo/było za dużo zakwasy. Brak porowatego miąższu może oznaczać, że źle był wyrabiany.
A czy Pani zakwas na pewno jest aktywny? Z jakiego przepisu Pani piekła? Potrzebne są szczegóły, aby wyłapać błąd 😉
Smaczny chleb był orkiszowy . A jak zrobić zakwas na chleb ?
Smacznego.
Na blogu są poradniki, więc zachęcam do korzystania z tego działu 🙂
Oto przykładowe wpisy:
https://smakowitychleb.pl/porada/zaczac-piec-chleb-zakwasie/
https://smakowitychleb.pl/porada/zakwas-zytni-krok-po-kroku/
Witam:)
Czy można w tym przepisie użyć innego typu mąki orkiszowej (np. typ 1850) ?
Witam serdecznie:)
Obawiam się, że z samej mąki pełnoziarnistej orkiszowej mógłby być problem z wypiekiem drożdżowym. Zrobiłabym tak, że dałabym więcej tej o typie 1850, ale dodała chociaż 150 g jasnej np. pszennej chlebowej lub orkiszowej typ 700, wtedy wypiek raczej się uda.
Pozdrawiam i życzę powodzenia.
Dziękuję serdecznie, właśnie zwykle robię zakupy w Piotrze i Pawle lub Tesco i niestety, u mnie w mieście nie ma zwykłej orkiszowej ani żytniej mąki w żadnym z nich. Chyba zależy to od konkretnego sklepu w takim razie 🙂 Będę szukać dalej! A chlebek orkiszowy upiekłam z mąki kupionej kiedyś przypadkiem (na szczęście nie wykorzystanej jeszcze) i wyszedł PRZEPYSZNY! Właśnie zabieram się za razowiec na piwie, już 3 raz, tak nam smakuje z mężem 🙂
Kaufland
Witam serdecznie, mam pytanie, gdzie kupuje Pani mąkę? Nie mogę znaleźć w żadnym w „zwykłych” sklepów.. Serdecznie dziękuję za odpowiedź 🙂
Witam serdecznie.
Jeśli kupuję w sklepach to zazwyczaj wybieram te ze zdrową żywnością lub markety np. Bomi, Almę, w Piotrze i Pawle lub w Tesco.
Mam nadzieję, że pomogłam.
Pozdrawiam 🙂
Czy ten wspanialy chlebek mozna upiec na zakwasie mam akurat duzo .Jesli tak to ile trzeba dac do tej maki orkiszowej.B.lubie chlebek z m.orkiszowej.Serdecznie pozdrawiam.
Tosiu wieli szacunek dla Twojej osóbki – świetne przepisy – serdecznie pozdrawiam Oświęcimia 🙂