Przepis

przygotowywanie składników
5 min
przygotowywanie składników
1.Kus kus zalej wrzątkiem do jego wysokości (lub w inny sposób podany na opakowaniu). Przykryj na 5 minut talerzem/przykrywką i poczekaj aż pochłonie wodę. Wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
wyrabianie
5 min
wyrabianie
2.Połącz ze sobą w misce mąkę, drożdże, sól, płatki owsiane i wystudzony kus kus. Powoli dolewaj ciepłą wodę i zagniataj chleb. Zagniataj aż osiągnie jednolitą, elastyczną konsystencję a następnie dodatkowe 5 minut.
pierwsze wyrastanie
90 min
pierwsze wyrastanie
3. Wstaw ciasto do miski, przykryj folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce ( na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) na ok. 1,5 godziny.
drugie wyrastanie
45 min
drugie wyrastanie
4.Po upływie tego czasu wyjmij ciasto, zagnieć i uformuj z niego okrągły bochenek. Połóż uformowane ciasto na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, przykryj materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na 45 minut.
pieczenie
30 min
pieczenie
5.W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Po upływie czasu wyrastania wstaw blaszkę do piekarnika i piecz przez ok. 30 minut, aż po włożeniu wykałaczki do ciasta, wyjdzie ona sucha (nie przylepi się do niej ciasto). Odstaw do ostygnięcia.
Ocena czytelników: 1.67 z 3 ocen
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej