Przepis

przygotowywanie składników
5 min
przygotowywanie składników
1.Kus kus zalej wrzątkiem do jego wysokości (lub w inny sposób podany na opakowaniu). Przykryj na 5 minut talerzem/przykrywką i poczekaj aż pochłonie wodę. Wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
wyrabianie
5 min
wyrabianie
2.Połącz ze sobą w misce mąkę, drożdże, sól, płatki owsiane i wystudzony kus kus. Powoli dolewaj ciepłą wodę i zagniataj chleb. Zagniataj aż osiągnie jednolitą, elastyczną konsystencję a następnie dodatkowe 5 minut.
pierwsze wyrastanie
90 min
pierwsze wyrastanie
3. Wstaw ciasto do miski, przykryj folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce ( na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) na ok. 1,5 godziny.
drugie wyrastanie
45 min
drugie wyrastanie
4.Po upływie tego czasu wyjmij ciasto, zagnieć i uformuj z niego okrągły bochenek. Połóż uformowane ciasto na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, przykryj materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na 45 minut.
pieczenie
30 min
pieczenie
5.W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Po upływie czasu wyrastania wstaw blaszkę do piekarnika i piecz przez ok. 30 minut, aż po włożeniu wykałaczki do ciasta, wyjdzie ona sucha (nie przylepi się do niej ciasto). Odstaw do ostygnięcia.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej