Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie składników
przygotowywanie składników
1. W osolonej wodzie gotujemy ryż, według wskazówek znajdujących się na opakowaniu. Ugotowany ryż odcedzamy, zachowując wodę w której się gotował. Ryż płuczemy pod zimną wodą i dodajemy do miski z wcześniej przygotowanymi składnikami.
wyrabianie
wyrabianie
2. Mąkę ryżową łączymy z mąką pszenną, drożdżami i cukrem. Zaczynamy wyrabiać ciasto mikserem z hakiem, stopniowo wlewając letnią i osoloną wodę. Ciasto miksujemy przez kilka minut, aż zbije się kulę.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
3. Wyrobione ciasto formujemy w podłużny chleb (widoczny na powyższym zdjęciu), przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny.
pieczenie
pieczenie
4.Po upływie tego czasu, ciasto powinno zwiększyć swoją objętość i mieć popękany wierzch. Tak wyrośnięte ciasto smarujemy odrobiną wody. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220 stopni. Chleb pieczemy przez 25 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i dopiekamy jeszcze 7 minut. Chleb studzimy na kuchennej kratce, a następnie kroimy.
Smakowita
Ocena czytelników: 1.25 z 8 ocen
Czas całkowity: 2 godz 20 min
Czas wyrastania: 1 godz 50 min
Czas wypieku: 30 min