Ciabatty
Ciabatty to znane włoskie wypieki. Lekkie, pełne powietrznych dziur, z przyjemnie chrupiącą skórką. Choć wyglądają jak klasyk z dawnych czasów, to wcale nie mają wielowiekowej tradycji. Ciabatta powstała dopiero w latach 80. XX wieku we Włoszech. Chleb miał być odpowiedzią na popularność francuskich bagietek, które zaczęły podbijać europejskie piekarnie. Włoscy piekarze postanowili stworzyć pieczywo tak samo smaczne, ale jednocześnie zachować lokalny charakter. Udało się – ciabattę znajdziemy w niemal każdej piekarni na świecie, jak i domowej piekarni.
To, co wyróżnia to pieczywo, to prostota. Ciabatty nie wymagają zagniatania i formowania. To zatem opcja dla wszystkich, którzy nie chcą spędzać czasu przy wyrabianiu ciasta. Wystarczy dobra mąka, woda, odrobina drożdży i sól. Resztę robi czas i cierpliwość.
Sekret ciabatty – chrupiąca skórka i duże dziury
Kiedy myślimy o ciabattach, od razu widzimy sprężysty miąższ, złocistą i chrupiącą skórę i oczywiście charakterystyczne dziury w środku bułek. To efekt wysokiej hydracji ciasta – woda sprawia, że powstają bąble powietrza, które w piekarniku zamieniają się w piękne dziury.
Ciabatty nie wymagają intensywnego formowania. Wystarczy podzielić ciasto na porcje i pozwolić mu odpocząć. Dzięki temu ciabatty są wypiekiem, który zawsze wygląda nieco inaczej. Każda ma inny kształt, ale wszystkie mają tą samą cechę – wyjątkową strukturę. To właśnie te nieregularne pory w środku sprawiają, że pieczywo jest bardzo lekkie.
Co tak naprawdę oznacza słowo „ciabatta”?
Sama nazwa tego wzięła się z włoskiego słowa oznaczającego… pantofel. I rzeczywiście – gdy spojrzymy na podłużny kształt ciabatty, można dostrzec podobieństwo. Ten niepozorny szczegół stał się znakiem rozpoznawczym tego włoskiego klasyka.
Ciabatty szybko zdobyły popularność nie tylko we Włoszech. Na całym świecie powstały różne ich warianty. W USA i Wielkiej Brytanii to jedna z ulubionych baz do kanapek. Nic dziwnego – lekki miąższ sprawia, że świetnie współgra z różnymi składnikami, a skórka nadaje przyjemnej chrupkości.
Do czego pasuje ciabatta?
Choć najczęściej kojarzymy ją z włoską kuchnią, ciabatta pasuje praktycznie do wszystkiego. To pieczywo idealne do podawania z zupami, czy robienia kanapek. Dzięki temu, że jest tak lekka, nie dominuje smaku dodatków.
To pieczywo, które sprzyja wspólnemu biesiadowaniu. Uwielbiam podawać ciabattę na spotkaniach z rodziną czy znajomymi. Na stole wygląda bardzo apetycznie, zachęcając do sięgnięcia po kolejny kawałek:)
Chętnie zobaczę, jak wyglądają Wasze ciabatty. Napiszcie w komentarzach, jak wyszły i z czym ją podajecie. Możecie też dodać zdjęcia – wspólne pieczenie daje najwięcej radości.
Wypróbuj też inne przepisy
A jeśli zakochaliście się w tym rodzaju pieczywa, koniecznie wypróbujcie też inne warianty ciabatty:
- ciabattę klasyczną – prosty przepis bazowy
- pomidorowo bazyliową ciabattę do bruschetty pełną aromatu, idealną do włoskich przystawek,
- ziołową ciabattę na zakwasie dla fanów naturalnego pieczenia i intensywnego smaku,
- jogurtową ciabattę z pomidorkami delikatną i miękką, z dodatkiem pomidorków koktajlowych.