Przepis

przygotowywanie zaczynu
720 min
przygotowywanie zaczynu
1. Do 125 ml wody wsypujemy 0,5 g drożdży. Pamiętajmy, że to trudna do odmierzenia ilość, jeśli nie posiadamy precyzyjnej wagi. 0,5 g to zaledwie szczypta. Mieszamy. Dodajemy 150 g mąki chlebowej i mieszamy łopatką lub łyżką do połączenia się składników. Przykrywamy szczelnie pojemnik i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na około 10-12 godzin. W tym czasie zaczyn wyrośnie, upłynni się, a na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Odpowiednio przygotowany zaczyn nie powinien być mocno zapadnięty i spieniony.
Wyrabianie ciasta
5 min
Wyrabianie ciasta
2. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy wszystkie składniki i mieszamy łyżką lub łopatką do połączenia się składników. Przykrywamy.
wyrastanie
120 min
wyrastanie
3. Przygotowane ciasto na ciabatty odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia. Co 30 minut rozciągamy i składamy ciasto. Aby ułatwić sobie składanie zwilżamy dłonie wodą lub skrapiamy ciasto olejem. Po 4 skłądaniach ciasto powinno być puszyste i zachowywać nadany mu kształt.
formowanie
5 min
formowanie
4. Wyrośnięte ciasto oprószamy obficie mąką pszenną i wykładamy na stolnicę. Ciasto dzielimy na około 6 równych prostokątów.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
5. Ciasto na ciabatty przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik razem z blachą lub kamieniem do temperatury 240 stopni C.
pieczenie
15 min
pieczenie
6. Wyrośnięte ciabatty przenosimy na gorącą blachę uważając, aby się nie oparzyć. Pieczemy w w piekarniku z parą wodną przez około 15 minut, na rumiano. Po upieczeniu studzimy na kratce kuchennej.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej