Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie

1. Mąkę pszenną wsypujemy do misy, dodajemy posiekane zioła, aktywny zakwas żytni i sól. Stopniowo wlewamy letnią wodę na przemian z oliwą i wyrabiamy ciasto na ziołową ciabattę na zakwasie mikserem przez 5 minut.

wyrastanie
180 min
wyrastanie

2. Ciasto na ziołową ciabattę na zakwasie zostawiamy w misie pod przykryciem na 3 godziny. W tym czasie ciasto krótko składamy co 30 minut.

formowanie
60 min
formowanie

3. Po 3 godzinach wyrastania przekładamy ciasto na oprószony mąką blat. Formujemy z ciasta podłużną ciabattę. Kładziemy ją na blasze wyłożonej pergaminem, po bokach kładziemy zawinięte w ściereczki rulony (aby ciasto nie rozrosło się na boki). Z wierzchu przykrywamy dodatkowo ściereczką. Zostawiamy na godzinę w ciepłym miejscu.

pieczenie
30 min
pieczenie

4. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Ciabattę pieczemy przez 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i dopiekamy jeszcze przez 20 minut.

Ocena czytelników: 5 z 6 ocen

Wasze komentarze

  • Ewa 3 listopada 2019 o 21:12

    Już drugi raz zrobiłam tę ciabattę i wyszła przepyszna. Robiłam ortodoksyjnie zgodnie z przepisem, na dobrym, wypróbowanym na innych chlebach zakwasie. Nie nacinałam jej, bo w przepisie nie ma takiej instrukcji. Ciabatta ładnie urosła, jednak dwukrotnie, pod powierzchnią górnej skórki (na środku), miała dziurę. Co może być powodem?

  • Adam 1 lutego 2019 o 15:54
    Ocena:

    Ciabata wyszla super, z samym masełkiem idealna w smaku 🙂
    Po co wywalać nadmiar zakwasu po pieczeniu chleba skoro można takie cudo zrobić 🙂

  • Magdalena 17 października 2017 o 08:27
    Ocena:

    Witam, wczoraj piekłam ciabatty. Ciasto wyszło mi trochę zbyt gęste i dodałam wody…ups ciut za dużo. Wyszło bardzo luźne ciasto, nie chciałam zbyt zagęścić, ale upiekły się smaczne i puszyste ciabatty. Nie dodawałam ziół, zrobiłam soute i na zakwasie pszennym (nie zauważyłam że w przepisie jest żytni ?) . Wyszły pyszne i częściej będą gościć na naszych stole. Super strona, pełna inspiracji i porad ??

    • Tosia 17 października 2017 o 17:51

      Super 🙂
      A kontrolowanie konsystencji ciasta to kwestia doświadczenia, na pewno następnym razem będzie lepiej!

  • tess 13 sierpnia 2017 o 18:24

    Te rulony ze ściereczek to tylko na czas wyrastania, czy na pieczenie też mają leżeć w blaszce?

  • Dorota 30 kwietnia 2017 o 09:29
    Ocena:

    Pachnie cudownie w całym domu! Ciabatta wyszła tak jak obiecałaś.
    Pochwalę się tylko, że od kilku miesięcy wszystkie wypieki, które nie wymagają wkładania ich do foremek (bułeczki, bagietki, pizza itp.) piekę na kamieniu – jest niezawodny.

  • Dana 11 lutego 2017 o 17:02

    Witam, chciałabym upiec ciabatę na mące orkiszowej razowej bo taką mam w domu. Czy powinnam zmienić proporcje wody, maki i pozostałych składników i sposób wyrabiania?
    Z góry dziękuję za odpowiedź.

    • Tosia 12 lutego 2017 o 16:18

      Dzień dobry,
      Z samej mąki orkiszowej razowej trudno będzie uformować krągłą bagietkę jak z mąki jasnej. Wyjść wyjdzie, ale nie będzie to niesamowity wypiek. Na pewno będzie trzeba zwiększyć ilość wody, jeśli zdecyduje się Pani modyfikować ten przepis 🙂

  • Paulina 27 lipca 2016 o 09:40
    Ocena:

    Wspaniały przepis, wyszło pysznie, bardzo aromatycznie!

  • Hania 22 lipca 2016 o 15:37

    Piekłam już dwa razy. Z ziołami – pyszna ! Na zakwasie zytnim. Zioła z własnego warzywnika. Napewno spróbuję innych wersji. Dziękuję i pozdrawiam

  • Galina 8 lipca 2016 o 20:18

    Już po raz drugi piekę ciabatkę. Jednak poszło wody nie 250 lecz 280-300ml. Mikser aż stękał przy 250ml.
    Robiłam jeden raz z przyprawą do pizzy! Pychota! A jak gorącą kanapkę z serem zrobię, to jakbym pizzę jadła. Dzięki

    • Tosia 11 lipca 2016 o 11:41

      Te różnice o 50 ml mogą wynikać np. z innej gęstości zakwasu, czy innego typu mąki.
      Wiele też zależy od prędkości dodawania wody i jak szybko wchłania się w ciasto, ale dobrze, że sobie Pani poradziła 🙂

  • Galina 6 lipca 2016 o 22:58

    Dziękuję bardzo za cudowny przepi!! Ciabatka udała się swietnie! Po raz pierwszy piekę coś takieg!! Jestem po prostu szczęśliwa! Co prawda zamieniłam żytni zakwas na pszenny.

  • Beata 3 lipca 2016 o 18:25
    Ocena:

    Pierwszy raz robiłam w tygodniu tę ciabattę i jestem nią zachwycona.
    Nie miałam świeżych ziół więc dodałam 2 łyżki ziół prowansalskich.
    Teraz koniecznie muszę spróbować ze świeżymi.
    I na plus jeszcze to, że ładnie utrzymuje świeżość.
    Ale mam pytanie o sposób formowania. Jak otrzymać taki kształt? Niestety mi wyszła płaska i bardziej przypominała chlebek. Proszę też o poradę, co zrobić aby nie pękała podczas pieczenia. Większość moich chlebków wypiekanych na blasze a nie w foremce, pęka z jednej strony od spodu. Co robię źle?

    • Tosia 4 lipca 2016 o 08:42

      Cieszę się, że smakowała i będzie powtórka 🙂
      Chleby tego typu pękają jeśli wyrastają zbyt krótko lub po prostu gdy są źle uformowane. Warto pamiętać o tym, aby złączenia ciasta były na dole blasze, wtedy nie pęknie nic po boku.
      Trudno opisać słowami sposób formowania, chyba będę musiała przygotować tego typu poradnik na blogu.
      Kulkę ciasta bierzemy na oprószony mąką blat i rolujemy robiąc długi wałeczek. Następnie przekręcamy delikatnie wałeczek w taki sposób nadać bagietce rustykalnego wygląda i ją wydłużyć. Można dodatkowo ciasto podwinąć jakby pod siebie, tak by boki przyszłej bagietki zawinąć ku dołowi. Wyrastanie też jest ważne, ciabatta musi być chroniona po bokach wałeczkami ze ściereczek, aby się nie rozrosła na boki, bo właśnie wtedy też popęka.
      Mam nadzieję, że udało mi się to jakoś wytłumaczyć 🙂

      • Beata 20 listopada 2016 o 08:52

        Dzisiaj kolejne podejście. Mam nadzieję, że nie popęka. Mąż mnie pociesza, że popękane ma też swój urok 🙂
        Tosiu, czy jest możliwość drukowania przepisów ze strony?
        Chciałam też pochwalić nową szatę graficzną, bo jeszcze nie miałam okazji.
        Pozdrawiam,
        Beata

  • Majka 23 czerwca 2016 o 20:26
    Ocena:

    Pyszna, aromatyczna. Idealne z niej kanapki do dziecięcej rączki 🙂

  • wojciech 19 czerwca 2016 o 17:14

    Dzieki, pieknie to pokazali, pozdrawiam

  • Polaca Mala 16 czerwca 2016 o 23:29

    Chciałam powiedzieć: w pieczywie.

  • Polaca Mala 16 czerwca 2016 o 23:28

    Robiłam dwa razy. Pierwszy na zakwasie żytnim, drugi na pszennym. Oba wypieki dobre. Uważam jednak, że do ciabatty bardziej pasuje pszenny. Nie mogłam się powstrzymać i sypnęłam czarnuszki ;). Uwielbiam ją w chlebie.

    • Tosia 18 czerwca 2016 o 18:30

      Improwizacja z przyprawami mile widziana, a zakwasy również można śmiało zmieniać pozostawiając proporcje takie same. Na pszennym ciabatta będzie na pewno delikatniejsza 🙂

  • Karolina 16 czerwca 2016 o 10:13

    Witam wczoraj pytałam o to pieczywko z młodymi ziemniaczkami 🙂 jednak z niego zrezygnuję gdyż koniecznie chce cos upiec również dzień wcześniej.
    no i pytanko czy ta ciabatta bedzie OK zrobiona w piątek wieczorem a w sobote zrobiłabym z niej bruschetty? 🙂
    myslałam tez o tej ciabattcie (jak to odmienić :):) ) pomidorowej z bazylią, ale jest na samych drożdżach wiec najlepsza świeżutka…

    z góry dziękuję za pomoc

    • Tosia 18 czerwca 2016 o 18:25

      Dzień dobry 🙂
      Niestety odpisuję już po fakcie, ale odpowiem na pytanie.
      Ciabatta byłaby idealna, żeby zrobić z niej następnego dnia grzanki czy bruschettę 🙂
      Nawet ta na drożdżach się nada!

  • wojciech 11 czerwca 2016 o 18:20

    T punkt trzeci do przygotowania Ciabatty
    Zostawiamy w misie pod przykryciem na 3 godziny, w tym czasie ciast krótko składamy co 30 minut.
    Co znaczy ciasto krotko skladamy co 30 minut??

  • Ewa 31 maja 2016 o 19:24

    Witam.
    Mam pytanie – czy ciasto można mieszać mikserem zamiast składać? Pozdrawiam

    • Tosia 1 czerwca 2016 o 08:58

      Nie bardzo, ale wystarczy wziąć ciast od spodu i nałożyć je na środek, zrobić tak z 4 stron. Jeśli jednak składanie to problem, można ewentualnie z tego zrezygnować. Po prostu pęcherzyki powietrza będą mniejsze, ale ciabatta wyjdzie 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Owies
Owies
Ziarno owsa jest bogate w wartości odżywcze – idealnie uzupełnia zdrową i zróżnicowaną dietę. Owies jest stosowany do produkcji popularnych wegańskich napojów roślinnych.
Dowiedz się więcej