Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie

1. Łączymy ze sobą mąki z solą i cukrem, dodajemy do zakwasu wyrabiając mikserem. Stopniowo dolewamy letnią wodę w tym czasie i dalej wyrabiamy. Po połączeniu składników ciasto powinno być gęste i lepkie.

wyrastanie
90 min
wyrastanie

2. Misę przykrywamy czystą ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na półtorej godziny.

drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie

3. Po podwojeniu objętości ciasta, naoliwiamy dłonie oliwą i dzielimy ciasto na 6 części. Z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę, którą kładziemy na papierze do pieczenia. Pergamin z bułeczkami kładziemy na blasze, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut.

pieczenie
15 min
pieczenie

4. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Bułeczki pieczemy przez 15 minut lub aż się zarumienią (może trwać to chwilę dłużej). Gotowe bułeczki studzimy na kuchennej kratce.

Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe, to rozkosz prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej