Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Łączymy ze sobą mąki z solą i cukrem, dodajemy do zakwasu wyrabiając mikserem. Stopniowo dolewamy letnią wodę w tym czasie i dalej wyrabiamy. Po połączeniu składników ciasto powinno być gęste i lepkie.
wyrastanie
wyrastanie
2. Po połączeniu składników ciasto powinno być gęste i lepkie. Misę przykrywamy czystą ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na półtorej godziny.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Po podwojeniu objętości ciasta, naoliwiamy dłonie oliwą i dzielimy ciasto na 6 części. Z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę, którą kładziemy na papierze do pieczenia. Pergamin z bułeczkami kładziemy na blasze, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut.
pieczenie
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Bułeczki pieczemy przez 15 minut lub aż się zarumienią (może trwać to chwilę dłużej). Gotowe bułeczki studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 2.2 z 5 ocen
Czas całkowity: 2 godz 15 min
Czas wyrastania: 2 godz
Czas wypieku: 15 min