Przepis

przygotowywanie składników
5 min
przygotowywanie składników
1. Zacznij od przygotowania cebuli. Obierz ze skórki i poszatkuj w małą kosteczkę. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i wrzuć cebulę na rozgrzany tłuszcz. Smaż aż się zeszkli. Dodaj 1 łyżkę brązowego cukru i 2 łyżki wody. Smaż aż woda wyparuje i cebula stanie się lepka. Odłóż do ostygnięcia
wyrabianie
5 min
wyrabianie
2. Połącz ze sobą w misce/na blacie mąkę, cukier, drożdże, sól i wystudzoną karmelizowaną cebulę. Powoli wlewaj oliwę i zagniataj ciasto. Po wykorzystaniu już oliwy przewidzianej w przepisie, zacznij dolewać ciepłą wodę. Dolewaj powoli i zagniataj ciasto aż stanie się elastyczne, w konsystencji przypominające ciepłą plastelinę, nie klejące się do rąk.
pierwsze wyrastanie
90 min
pierwsze wyrastanie
3. Ciasto o takiej konsystencji włóż do miski, przykryj materiałową szmatką lub owiń folią do żywności i odstaw w ciepłe miejsce (na przykład obok lekko rozgrzanego palnika) na ok. 1,5 godziny, aby podwoiło objętość.
drugie wyrastanie
45 min
drugie wyrastanie
4. Po upływie tego czasu przełóż ciasto do prostokątnej formy wysmarowanej tłuszczem. Rękami ugnieć ciasto, aby pokryło równomiernie formę na całej długości i co kilka centymetrów zrób palcami charakterystyczne dziurki. Przykryj formę materiałową szmatką i odstaw jeszcze na 45 minut w ciepłe miejsce.
pieczenie
15 min
pieczenie
5. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Po upływie czasu wyrastania wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez ok. 15 minut. Daj ciastu ostygnąć.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej