Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie składników
przygotowywanie składników
1. Zacznij od przygotowania cebuli. Obierz ze skórki i poszatkuj w małą kosteczkę. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i wrzuć cebulę na rozgrzany tłuszcz. Smaż aż się zeszkli. Dodaj 1 łyżkę brązowego cukru i 2 łyżki wody. Smaż aż woda wyparuje i cebula stanie się lepka. Odłóż do ostygnięcia
wyrabianie
wyrabianie
2. Połącz ze sobą w misce/na blacie mąkę, cukier, drożdże, sól i wystudzoną karmelizowaną cebulę. Powoli wlewaj oliwę i zagniataj ciasto. Po wykorzystaniu już oliwy przewidzianej w przepisie, zacznij dolewać ciepłą wodę. Dolewaj powoli i zagniataj ciasto aż stanie się elastyczne, w konsystencji przypominające ciepłą plastelinę, nie klejące się do rąk.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
3. Ciasto o takiej konsystencji włóż do miski, przykryj materiałową szmatką lub owiń folią do żywności i odstaw w ciepłe miejsce (na przykład obok lekko rozgrzanego palnika) na ok. 1,5 godziny, aby podwoiło objętość.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Po upływie tego czasu przełóż ciasto do prostokątnej formy wysmarowanej tłuszczem. Rękami ugnieć ciasto, aby pokryło równomiernie formę na całej długości i co kilka centymetrów zrób palcami charakterystyczne dziurki. Przykryj formę materiałową szmatką i odstaw jeszcze na 45 minut w ciepłe miejsce.
pieczenie
pieczenie
5. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Po upływie czasu wyrastania wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez ok. 15 minut. Daj ciastu ostygnąć.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 15 min
Czas wyrastania: 2 godz
Czas wypieku: 15 min