Jakiś czas temu wróciłam z wakacji i przypomniałam sobie, że mój zakwas po miesiącu może być już niezdolny do stworzenia nowych bochenków. Trochę mnie to martwiło, bo ma już pół roku i do tej pory świetnie się trzymał. Przykro by mi było tak go uśmiercić. Jako osoba, która zwykle nie myśli o konsekwencjach swoich czynów, zostawiłam go na pastwę losu na cały miesiąc w lodówce.
Wróciłam z wakacji i przerażona otworzyłam mój legendarny już słoiczek, patrzę, a tam... całkowicie świeży, pachnący odpowiednio zakwas. Ufff...
Zaczęłam więc piec, żeby wynagrodzić mu ten miesiąc nieobecności.
Na pierwszy ogień poszedł chleb z musli, czyli samo zdrowie. Polecam.
Chleb musli na zakwasie
Autor: Śliwka
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Calkowity czas:
Porcje: 1
Skladniki
Zaczyn (mój kubek ma 300 ml)
1 kubek mąki żytniej typ 2000
1 kubek mąki pszennej
pół kubka aktywnego zakwasu żytniego
1 kubek ciepłej wody
3 łyżeczki soli
Ciasto właściwe
1 kubek musli
pół kubka mąki żytniej typ 2000
pół kubka mąki pszennej
Instrukcja
Połącz ze sobą w misce wszystkie składniki na zaczyn. Pomieszaj drewnianą łyżka, przykryj materiałową szmatką (lub folią aluminiową) i odstaw w ciepłe miejsce na około 5-6 godzin.
Przed końcem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 60 stopni. Wyłącz.
Po upływie tego czasu dodaj do chleba składniki na ciasto właściwe. Zagnieć i uformuj z ciasta okrągły bochenek, który umieść na wyłożonej papierem do pieczenia formie. Wsadź formę do rozgrzanego, wyłączonego piekarnika na ok. 2 godziny.
Po upływie tego czasu wyjmij chleb z piekarnika i rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Gdy już będzie gorący, wsadź chleb do środka i piecz przez ok 35 minut aż chleb zbrązowieje.
Przepis wygląda bardzo interesująco, jednak z tymi punktami od 1 do 10, zaczyn, ciasto właściwe, wymieszać wszystko itd jest trochę niejasny w 100% jak ma to miejsce w przypadku wszystkich innych przepisów krok po kroku…
Byłbym wdzięczny za małą redakcję tego przepisu. No chyba że dobrze to tłumaczę, że do zaczynu bierzemu po kubku mąk pszennej i żytniej, wody, a potem do ciasta właściwego dodaje się tylko po połówce kubka plus musli i już? Sporo zaczynu, a mało do ciasta właściwego..
Jarek
Joanna
4 października 2012 o 10:16
Ocena:
idąc tym tropem także zrobiłam chlebek z muesli. Jednak posiadając córeczkę w wieku wczesno-szkolnym moja wersja jest bardziej na słodko. Smakuje znakomicie!
Przepis wygląda bardzo interesująco, jednak z tymi punktami od 1 do 10, zaczyn, ciasto właściwe, wymieszać wszystko itd jest trochę niejasny w 100% jak ma to miejsce w przypadku wszystkich innych przepisów krok po kroku…
Byłbym wdzięczny za małą redakcję tego przepisu. No chyba że dobrze to tłumaczę, że do zaczynu bierzemu po kubku mąk pszennej i żytniej, wody, a potem do ciasta właściwego dodaje się tylko po połówce kubka plus musli i już? Sporo zaczynu, a mało do ciasta właściwego..
Jarek
idąc tym tropem także zrobiłam chlebek z muesli. Jednak posiadając córeczkę w wieku wczesno-szkolnym moja wersja jest bardziej na słodko. Smakuje znakomicie!