Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie składników
przygotowywanie składników
1. Do miseczki wsypujemy płatki owsiane i nasiona babki płesznik. Zalewamy 300 ml gorącej wody, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 10-15 minut.
wyrabianie
wyrabianie
2. Mąki mieszamy ze sobą w misie, dodajemy bakalie, aktywny zakwas, ugotowaną kaszę jaglaną, namoczone płatki owsiane z nasionami, miód oraz sól. Wlewamy powoli letnią wodę i mieszamy wszystko do połączenia składników.
wyrastanie
wyrastanie
3. Długą formę keksówkę (u mnie o wymiarach 12x38 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Zwilżamy dłoń wodą i przekładamy ciasto do formy, wyrównując wierzch dłonią. Przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 5 godzin.
pieczenie
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni, pieczemy chleb w formie przez 25 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez kolejne 25 minut. Po tym czasie wbijamy patyczek w ciasto, jeśli będzie suchy - chleb jest upieczony. Wyciągamy go z pieca i formy, studzimy na kuchennej kratce. Chleb najlepiej smakuje następnego dnia.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 5 godz 50 min
Czas wyrastania: 5 godz
Czas wypieku: 50 min