Przepis

wyrabianie
10 min
wyrabianie
1. Rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier. Zalewamy odrobiną wody, tak aby przykrył drożdże. Mieszamy roztwór i odstawiamy na 5 minut. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy roztwór z drożdży oraz sól. Stopniowo dolewając wodę wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem. Gdy składniki się połączą dodajemy 6 ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę. Ciasto zagniatamy jeszcze 5 minut.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Misę przykrywamy ściereczką i zanosimy w ciepłe miejsce na godzinę. Pełnoziarnisty chleb czosnkowy wyrasta.
drugie wyrastanie
40 min
drugie wyrastanie
3. Po godzinie ciasto podwoi swoją objętość. Wykładamy je na stolnicę, krótko zagniatamy i formujemy podłużny chleb. Przykrywamy go ściereczką i ponownie stawiamy w ciepłym miejscu na ok. 40 minut.
pieczenie
30 min
pieczenie
4. Po tym czasie możemy chleb lekko naciąć. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Chleb pieczemy przez 30 minut. Upieczony wyciągamy z piekarnika, przekładamy na kratkę kuchenną. Pozostały ząbek czosnku drobno siekamy i zalewamy oliwą, przyprawiamy pieprzem. Chleb smarujemy za pomocą pędzelka czosnkową oliwą. Podajemy wystudzony. *ilość czosnku można zmniejszyć
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej