Uwielbiam placki typu tortilla, które są rodzajem pieczywa – dlatego postanowiłam, że podzielę się z Wami przepisem. Placki te stwarzają mnóstwo możliwości w kuchni: można posmarować je ulubionym sosem, dodać chrupiące warzywa czy ser i zawinąć w roladkę. Można je także wykorzystać do wielu interesujących dań np. burrito, tacos, fajitas, enchiladas, quesadilli i wielu, wielu innych.
Robi się je łatwo i szybko, w podobny sposób jak podpłomyki z patelni. Do tego można je przygotować w 100% pełnoziarnistej wersji, to dobra wiadomość dla osób dbających o linię 🙂
Witam a ja mam pytanko czy one wychodzą takie sztywne czy da sie w nie coś zawinąć? 🙂
Dzień dobry 🙂
Pełnoziarniste raczej sztywne, ale za to pszenne z płatkami owsianymi lub żytnie wychodzą mięciutkie i idealne do zawijania. Polecam!
https://smakowitychleb.pl/owsiane-podplomyki/
https://smakowitychleb.pl/zytnie-podplomyki/
Witam,
Chciałem zadać pytanie czy mogę zastąpić olej rzepakowy jakimś innym, np łyżką oleju kokosowego lub masła klarowanego :)?
Pozdrawiam!
Jak najbardziej, może to być dowolny tłuszcz 🙂
Witam czym mogę zastąpić mąkę pszenną? jakie mąki ze sobą pomieszać? Nie moge glutenu 🙁
Dzień dobry,
Z mąki bezglutenowej niestety w takich proporcjach tortille nie wyjdą, gdyż ma zupełnie inne właściwości. Na blogu mamy dział z wypiekami bezglutenowymi, być może za jakiś czas pojawią się tam jakieś podpłomyki 🙂
A na razie zapraszam tu: https://smakowitychleb.pl/kategoria/chleb-bezglutenowy/