Przepis

wyrabianie
3 min
wyrabianie

1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy oliwę oraz sól. Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto 2-3 minuty, aż będzie elastyczne.

wyrastanie
20 min
wyrastanie

2. Przekładamy ciasto do miseczki i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy na 20 minut, aby ciasto odpoczęło.

formowanie
5 min
formowanie

3. Ciasto dzielimy na 8 części, formujemy kulki, a każdą z nich wałkujemy na cienki, okrągły placek, w razie potrzeby podsypujemy je delikatnie mąką. W trakcie wałkowania część ciasta przykrywamy ściereczką, aby nie wyschło.

smażenie
8 min
smażenie

4. Placki smażymy na suchej i rozgrzanej patelni po ok. 30 sekund na stronę.

Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej