Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę przesiewamy do dużej misy, wsypujemy drożdże, cukier, sól. Letnią, lecz nie gorącą wodę zaczynamy wlewać do suchych składników, jednocześnie je mieszając (dodajemy całość, zostawiamy 3 łyżki wody). Gdy składniki zaczną się ze sobą łączyć wyrabiamy kulę z ciasta jeszcze 2 minuty.
mieszanie składników
mieszanie składników
2. Do każdej części dodajemy inny składnik, czyli jedna kula - sezam, druga- mak, trzeica - ziarna słonecznika. Dodając składniki do ciasta, dodajemy również po łyżce letniej wody i wyrabiamy ciasta po 3 minuty każdą część.
wyrastanie
wyrastanie
3. Wyrobione kule z ciasta umieszczamy w 3 miskach i przykrywamy folią spożywczą. Zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Po wyrośnięciu ciast, każdą kulę zwilżamy z boku wodą i łączymy je ze sobą (widoczne na zdjęciu). Umieszczamy w okrągłej formie (tortownicy), wysmarowanej odrobiną masła. Formę przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy w cieple na kolejną godzinę.
pieczenie
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Trojaczki pieczemy 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i dopiekam jeszcze 10-15 minut, aż wierzch się zarumieni. Chlebek wyciągamy z piekarnika, chwilę studzimy i od razu podajemy, bo najlepiej smakuje po upieczeniu.
Smakowita
Podajemy ze Smakowitą de Luxe.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 45 min
Czas wyrastania: 2 godz 15 min
Czas wypieku: 30 min