Przepis

Wyrabianie ciasta
15 min
Wyrabianie ciasta
1. W dużej misce rozmącamy jajka ze skyrem. Stopniowo dosypujemy mąkę orkiszową, siemię lniane oraz sól i suszone drożdże. Zagniatamy elastyczne ciasto, które może lekko kleić się do dłoni. W razie konieczności dosypujemy niewielką ilość mąki.
pierwsze wyrastanie
45 min
pierwsze wyrastanie
2. Ciasto na proteinowe bułki przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
formowanie
10 min
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6-8 części i formujemy okrągłe bułeczki. Każdą z nich obtaczamy dookoła w mieszance ulubionych ziaren. Dobrze sprawdzą się drobne ziarna takie jak sezam, siemię lniane, słonecznik itp. Uformowane bułki układamy na blasze zachowując odstępy i pozostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni C.
pieczenie
20 min
pieczenie
4. Bułki proteinowe wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni C i pieczemy przez około 20 minut, aż uzyskają apetyczny, rumiany kolor skórki.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej