Jaką konsystencję chleba lubicie najbardziej? Puszysty z chrupiącą skórką? A może lekko wilgotny, cięższy, przypominający chleb na zakwasie?
Ja wciąż nie mogę się zdecydować, chociaż ostatnio w mojej kuchni przeważają wypieki wilgotne, powiedziałabym ciężkie. W szczególności lubię podgrzać je na tosterze i cieszyć się nimi na ciepło. Dodatkowym plusem jest też fakt, że puszyste chleby bywają puszyste w kilka godzin po upieczeniu, a niedługo po tym stają się czerstwe i niejadalne. Chleby ciężkie potrafią utrzymywać prawie taką samą świeżość przez kilka dni! Taki jest też ten chleb z siemieniem lnianym.
Siemię lniane po wymieszaniu z wodą wypuszcza coś na kształt żelu. A on świetnie nawilża ciasto!
Co do rodzynek, dodałam je gdyż mam też słabość do małych, słodkich dodatków w wytrawnych co do zasady wypiekach. Wiem, że wiele osób ma do nich wstręt, ale to jedna z niewielu rzeczy jakich naprawdę nie mogę zrozumieć. Te ususzone słodkie winogrona sprawdzają się świetnie w tylu wypiekach!
A czy namoczyć siemie i rodzynki? Czy dadac do automatu suche?
Namoczyć, tak jak podano w przepisie.
Czy można ten chleb upiec w automacie do pieczenia chleba? Jeśli tak to czy mogę podwoić składniki?
Można upiec w automacie, ale warto zmniejszyć ilość drożdży do 1-1,5 łyżeczki. Proszę wybrać program podstawowy odpowiedni dla wagi dodanych składników.
Czy można użyć suszonych moreli?
Można. Proszę je pokroić tylko na mniejsze kawałki.
Można dać mąka pszenna orkiszowa?
Można zamiennie stosować mąkę pszenną i orkiszową o podobnym typie. Jeśli natomiast mówimy o mące jasnej chlebowej to teoretycznie można, ale sugerowałabym stopniowo dodawać wodę, bo możliwe, że zmieni się jej potrzebna ilość.
Witam,czy zamiast rodzynek moge dodac słonecznik?
Tak, nie ma przeciwwskazań. Oczywiście będzie wtedy nieco inaczej smakował, bez słodkiego dodatku. Można też zastąpić rodzynki na przykład suszoną żurawiną.
Pozdrawiam
Witam, czy do tego chlebka mozna uzyc drozdzy świeżych..? Jeśli tak to ile?
pozdrawiam
Dzień dobry,
Oczywiście można użyć drożdży świeżych. 1 łyżeczka drożdży suszonych to ok. 12 g drożdży świeżych. W tym wypadku proszę dodać ok. 20-25 g drożdży świeżych. Proszę jednak pamiętać, aby najpierw rozpuścić je w części ciepłej wody przewidzianej w przepisie, aby się „uaktywniły”.
Pozdrawiam!
Oczywiście miałam na myśli cm (:
Witam,
foremka do tego chlebka to 15 mm czy 20 mm?
Pozdrawiam serdecznie
Foremka 15 cm:) Pozdrawiam
To był mój pierwszy chleb w życiu – wyszedł przepyszny i zniknął w jeden dzień (na dwie osoby…). Bardzo prosty przepis, a efekt fenomenalny! Polecam!
Witam.
Właśnie upiekłam ten chlebek, bardzo smaczny i łatwy do zrobienia. Pozdrawiam