Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Wystudzony ryż wrzuć do miski. Dodaj cynamon, miód, cukier, sól, zakwas, pestki, nasiona i sezam. Pomieszaj. Do mieszaniny dodaj mąki i wymieszaj. Powoli dodawaj ciepłą wodę. Zagniataj i dolewaj małymi porcjami aż zagniatane ciasto uzyska jednolitą, odchodzącą od ręki konsystencję.
wyrastanie
240 min
wyrastanie
2. Wyłóż 20-centymetrową, prostokątną formę papierem do pieczenia. Umieść w niej ciasto, uklep, przykryj materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 4 godziny.
pieczenie
40 min
pieczenie
3. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw foremkę z ciastem i piecz ok. 35-40 min. Odstaw do ostygnięcia.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej