Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Połącz ze sobą w misce mąkę, drożdże, sól i cukier. Pomieszaj. Zalej rodzynki wrzątkiem, odłóż na kilka minut i odcedź. Odstaw do ostygnięcia. Do miski dodaj masło, jajko i lekko wystudzone rodzynki. Powoli zacznij dodawać mleko, następnie herbatę i zagniatać ciasto. Zagniataj aż uzyska jednolitą, elastyczną konsystencję i od tego czasu przez dodatkowe 5 minut.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Włóż ciasto do miski, przykryj miskę folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce ( na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) na ok. 1,5 godziny.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Wyjmij ciasto, zagnieć i uformuj z niego okrągły bochenek. Ułóż bochenek na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i przykryj materiałową ściereczką. Odstaw do ciepłego miejsca jeszcze na 45 minut.
pieczenie
pieczenie
4. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Po upływie czasu drugiego wyrastania, włóż ciasto do piekarnika i piecz przez ok. 35-40 minut. Wyjmij i odstaw do ostygnięcia.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 50 min
Czas wyrastania: 2 godz 15 min
Czas wypieku: 35 min