Każdy chleb ma swoją historię. Podobno precle wywodzą się od pewnego francuskiego mnicha, który postanowił uformować chleb na kształt rąk splecionych do modlitwy. Faktycznie jest to coś, co zdecydowanie wyróżnia precle od innych piekarskich wyrobów, jak również wyjątkowy brązowy kolor i przyklejone do nich tradycyjnie grudki soli.

Jeśli nie przepadasz za bardzo słonymi wypiekami, proponuję pominąć gruboziarnistą sól, ale w pierwotnej wersji świetnie się sprawdzi jako przekąska do meczu popita kuflem piwa.

 precle solone

Precle z gruboziarnistą solą (8 sztuk)
  • 350 g mąki pszennej chlebowej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki suszonych drożdży instant
  • ok. 250 ml ciepłej wody
  • 40 g sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • gruboziarnista sól
precle solone
  1. W misce wymieszaj ze sobą mąkę, sól i drożdże.
  2. Powoli zacznij dolewać ciepłą wodę i zagniatać ciasto.
  3. Dolej tyle wody (ok. 250 ml), aby ciasto stało się jednolite, elastyczne i nie przyklejające się do palców. Zagniataj jeszcze dodatkowe 5 minut.
  4. Wsadź ciasto do miski i owiń ją folią do żywności. Odłóż w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) na ok. 1,5 godziny aż ciasto podwoi objętość.
  5. Rozgrzej piekarnik do jego maksymalnej temperatury (u mnie 300 stopni).
  6. Wyjmij ciasto, kilka razy zagnieć i uformuj gruby rulon. Pokrój na 8 równych kawałki.
  7. Z każdego kawałka uformuj rulon o długości ok. 20 cm i zwiń na kształt precla. Delikatnie odłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  8. Gdy zwinięte ciasto jest już ułożone na papierze do pieczenia, pokrój papier nożyczkami w okół ciasta, tak aby można było podnieść je z kawałkiem papierka w całości.
  9. W garnku zagotuj wodę z sodą oczyszczoną. Gdy zagnie wrzeć, wrzucaj delikatnie po jednym preclu razem z papierkiem. Powinien po paru sekundach odkleić się podczas gotowania, a precle pozostaną w odpowiednim kształcie.
  10. Gotuj po jednym przez 30 sekund, a następnie przerzuć na drugą stronę za pomocą cedzaka i gotuj kolejne 30 sekund.
  11. Wyłów je i ułóż na blasze wyłożonej kolejną płachtą papieru do pieczenia. Delikatnie osusz je ręcznikiem papierowym już na blasze.
  12. Gdy wszystkie precle będą ugotowane, roztrzep w miseczce jajko (na przykład za pomocą widelca) i posmaruj każdego precla na całej długości. Posyp delikatnie grubymi ziarnami soli.
  13. Wsadź do piekarnika na 15minut, aż mocno zbrązowieją.
  14. Daj im ostygnąć.
Zapisz
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Aneta 23 lipca 2012 o 21:03

    Niesamowity smak ma chleb upieczony samemu, świeży, pachnący z masłem… dzięki Waszym przepisom właśnie to odkrywam .. 🙂
    Wielkie dzięki 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis