Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Połącz ze sobą w misce lub na blacie mąkę, drożdże, sól i cukier. Powoli zacznij dolewać ciepłą wodę i zagniatać ciasto. Dolewaj i zagniataj aż ciasto uzyska nie lepiącą się, elastyczną konsystencję (powinno to nastąpić po wlaniu ok. 200 ml wody). Gdy ciasto osiągnie tę konsystencję, zagniataj jeszcze przez 5 minut.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Wsadź ciasto do miski, przykryj ją folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko rozgrzanego kaloryfera) na ok. godzinę
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto na oprószoną mąką stolnicę, uformuj z ciasta rulon i pokrój na 6 równych części. Z każdej części uformuj długi paluch i ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Odstaw ponownie w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.
pieczenie
pieczenie
4. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni. W dużym garnku zagotuj wodę z sodą. Po upływie czasu wyrastania delikatnie przetransportuj paluchy do gotującej się wody. Gotuj ok 30 sekund każdy a następnie wyłóż je z powrotem na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Ugotowane paluchy posmaruj roztrzepanym jajkiem, natnij (możesz również posypać na przykład gruboziarnistą solą) i wstaw do piekarnika. Piecz przez ok. 25 min aż mocno zbrązowieją.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 10 min
Czas wyrastania: 1 godz 45 min
Czas wypieku: 4 godz 10 min