Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie

1. Mąkę mieszamy z drożdżami, dodajemy sól. Wlewamy oliwę i miód. Wodę gotujemy, aby jej temperatura wynosiła ok. 35-40 stopni (ma być letnia). Składniki na chleb wyrabiamy, powoli wlewając letnią wodę. Ciasto wyrabiamy przez 5 minut.

wyrastanie
120 min
wyrastanie

2. Formę keksówkę (o wymiarach 11 cm x 32 cm) smarujemy odrobiną tłuszczu i posypujemy bułką tartą lub po prostu wykładamy pergaminem, przekładamy do niej wyrobione ciasto. Dłonie zwilżamy wodą i wyrównujemy wierzch ciasta chlebowego, posypujemy solą gruboziarnistą lekko ją dociskając. Keksówkę przykrywamy ściereczką i zanosimy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5-2 godzin .lub do podwojenia objętości.

pieczenie
40 min
pieczenie

3. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni i pieczemy chleb przez 20 minut metodą góra-dół, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 15-20 minut. Wyciągamy z piekarnika, obkrawamy boki formy i wyjmujemy chleb. Studzimy.

Ocena czytelników: 4.15 z 40 ocen

Wasze komentarze

  • Karolina 5 kwietnia 2025 o 17:31
    Ocena:

    Po prostu super!

  • Ula 28 marca 2025 o 15:03

    Czy można ten chleb upiec w maszynie do chleba?

  • Julia 17 marca 2025 o 18:35

    A gdyby tak zamiast drożdży zastosować zaparkę z zakwasem, to wystarczy po 150g jednego i drugiego zakładając, że mąki jest około 600g? I nie wiem, gdzie zadać to pytanie, więc zrobię to w tym miejscu – czy żytni chleb taki wyrośnięty w koszyku, z mąki na bułki (w moim przypadku żytnia typ 610) da się przerzucić po wyrośnięciu w okrągłym koszu do rozgrzanego żeliwnego gara? Czy dać sobie spokój, bo wyjdzie zakalec?

    • Małgosia 17 marca 2025 o 21:05

      Mam gotowy chleb parzony na zakwasie. Jednak nie polecam piec czysto żytniego chleba bez foremki. Nie twierdzę, że nie da się tego w ogóle zrobić, ale to naprawdę trudna sztuka.

  • Ola 13 marca 2025 o 08:22

    W tych proporcjach wody i mąki po wyrobieniu przed wyrośnięciem wychodzi bardzo gęsta masa, wręcz gliniana. Tak powinno być? Nie powinno być zdecydowanie więcej wody?

    • Małgosia 13 marca 2025 o 08:39

      Chleb czysto żytni ma właśnie taką glinianą konsystencję jednak tak, jak w przypadku wszystkich ciast na bazie drożdży/zakwasu proszę dostosować ilość płynu do chłonności posiadanej mąki. Trzeba jednak mieć na uwadze, że ciasto żytnie nie może być zbyt rzadkie, gdyż podczas pieczenia może opaść pod skórką i powstanie nieapetyczna dziura.

  • Katarzyna 4 marca 2025 o 02:33
    Ocena:

    Po raz pierwszy upiekłam ten chleb i wyszedł przepyszny. Zamiast miodu dodałam po prostu cukier. Drożdże świeże czyli podwójną ilość względem podanych instant.
    Składniki dopasowałam do wymiaru foremki – bardzo fajna funkcja na stronie.
    Obawiałam się, że podobnie jak niektórym komentującym, chleb nie wyrośnie i wyjdzie zakalec. Wyrastał 2 h, jak podano w przepisie. Skorzystałam z tipa, który wykorzystuję kiedy piekę drożdżowe ciasto. Mianowicie chleb wyrastał w piekarniku nagrzanym do 30-35 st. C . Może nie podwoił objętości, ale bez problemu wyrósł o ładnych parę centymetrów. Po upieczeniu i wystudzeniu nie jest gliniasty, ale ładnie wypieczony. Bardzo smaczny, śmiało mogę polecić

  • Justyna 2 marca 2025 o 11:19
    Ocena:

    Chlebek wg przepisu 🙂 (zamiast soli do posypania użyłam sezamu).

    Polecam!

  • Benek 19 lutego 2025 o 11:12
    Ocena:

    Jedna lipa ten przepis dla ludzi którzy chcą zmarnować skłądniki nie pozdrawiam

    • Małgosia 19 lutego 2025 o 11:52

      Wielu osobom ten przepis się jednak z powodzeniem udaje więc nie może być taki zły. Ja też do niego często racam, gdy potrzebuję czegoś na szybko. Być może bardziej klasyczne przepisy przypadną Ci do gustu.
      Pozdrawiam.

  • Marcin 15 lutego 2025 o 20:34
    Ocena:

    Przepis do bani.
    Wykonany 2x i efekt ten sam. Chleb wogule nie wyrastał a po upieczeniu płaski i gliniasty.

  • INKA 12 lutego 2025 o 09:55

    Witam. Mąka żytnia 720 z polskiego młyna, drożdże świeże bo takie lubię. Wszystko zrobione
    wg przepisu, w ciepłym miejscu wyrósł ładnie. Po upieczeniu wyszedł cienki niewyrośnięty placek. Co zrobiłam nie tak.
    Pozdrawiam.

    • Małgosia 12 lutego 2025 o 20:03

      Jeśli opadł podczas pieczenia, to prawdopodobnie za długo wyrastał.

      • INKA 13 lutego 2025 o 11:27

        Dziękuję Pani Małgosiu. Wydawało mi się że wyrastał wg przepisu, ale nie jestem pewna.
        Miałam swój przepis ,drożdze+cukier+sół+ciepła woda po 10 min. dodać mąkę w yrobić, pozostawiwić na pół godziny.
        Wyrobić włożyć do formy,poczekać aż podrośnie i na godzinę do piekarnika.
        Pozdrawiam.

        • Małgosia 13 lutego 2025 o 15:02

          Czas podany w przepisie to ZAWSZE czas orientacyjny i należy obserwować ciasto. W różnych warunkach, z różnych składników, a także uwzględniając nasze umiejętności czas może się różnić.

          • INKA 13 lutego 2025 o 16:32

            Jeszcze zależy od piekarnika. Ale myślę że przesadziłam z czasem wyrastania. Moja mam jak nie miała czasu czekać na upieczenie to wyrobiła chwile i dalej wyrastało, teraz sobie o tym przypomnialam. Pozdrawiam.

  • ela 22 stycznia 2025 o 08:11

    Proszę o odpowiedź czy ten chleb może jeść cukrzyk z cukrzycą typu 2

    • Małgosia 22 stycznia 2025 o 08:13

      Aby uzyskać rzetelne i spersonalizowane informacje tego typu, proszę skonsultować się ze swoim dietetykiem lub lekarzem specjalistą.

    • Danuta 24 stycznia 2025 o 22:49

      Cukrzyca typu 2 nie pozwala na jedzenie żadnego chleba z pszennej, żytniej czy owsianej mąki. Można kombinować jakieś chleby z mąki kokosowej lub migdałowej. Mnie po odstawieniu cukru i produktów z mąki (,każdej) cukrzyca się cofnęła, ale dalej nie jem tych produktów.

      • Małgosia 24 stycznia 2025 o 23:09

        Każdą dietę powinno konsultować się z własnym lekarzem lub specjalistą, który uwzględni stan zdrowia oraz schorzenia współistniejące, jeśli takowe są. Nie polecamy korzystać z rad, nawet najlepszych, z sieci. Co służy jednej osobie, nie musi sprawdzić się u innej.

  • Tamara 28 grudnia 2024 o 20:12

    A czy można dodać żurawinę?

  • Beata 26 grudnia 2024 o 17:53
    Ocena:

    Ciasto nie rośnie. Mąka 720 żytnia. Wszysto wg przepisu. Piekłam latami chleby z różnej mąki i to będzie pierwszy który nie wyrósł. Coś ta mąka w przepise przekłamana.

    • Małgosia 27 grudnia 2024 o 07:59

      Piekłam ten chleb wielokrotnie i jestem pewna, że się udaje. Proszę przeanalizować cały proces krok po kroku. Być może uda się zdiagnozować problem.

    • Martyna 27 grudnia 2024 o 20:16

      Niestety mam tak samo, dwie godziny w ciepłym miejscu i też nie urósł.

      • Małgosia 27 grudnia 2024 o 23:29

        Ile waży u Pani 1 łyżeczka drożdży? U mnie to około 4g.
        Być może dodano mniej i trzeba więcej czasu, by chleb wyrósł.

    • Inka 1 lutego 2025 o 14:04

      Właśnie mąka 720 żytnia chleb nie wyrasta i.mokry w środku. Im dłużej leży tym więcej nabiera wody. Mąka kupiona z gosp.rolnego Andrzej Burzyński Stary Dwór nr 41. Wcześniej ze zwykłej maki z marketu wychodził o wiele lepszy. Jaki problem?

  • Krystyna 24 listopada 2024 o 11:27
    Ocena:

    Dziękuję Bardzo. Chleb żytni wyszedł Super!!! Wasz przepis jest Wspaniały. Zawsze będę korzystać z Waszych przepisów. Polecam ?

  • Mirela 16 października 2024 o 19:26
    Ocena:

    Super przepis, prosty idealny jak potrzebujesz cos na juz a nie posiadasz niewiadomo ile skladnikow w domu.
    Moj ulubiony przepis na chleb

  • Dawid 31 sierpnia 2024 o 19:32
    Ocena:

    Wlansie wyjalem ciasto z nasłonecznionego miejsca (pod oknem zawiniętego w koc i nic nie urósł (9g)suszone droższe używane wcześniej i były ok.
    Zobaczę czy chociaż w piekarniku urośnie. Mąka organiczna gruboziarnista zytnia .Wszytko zrobione jak w przepisie i nie jest to mój pierwszy wypiek.
    Szkoda ale nawet jak będzie maly to zjem ,oby był smaczny chociaż.

    • Małgosia 31 sierpnia 2024 o 21:26

      Jeśli użyto do przepisu 100% mąki razowej gruboziarnistej to może być przyczyna dlaczego ciasto nie urosło. To przepis na chleb z jasnej mąki.

  • Danusia 28 marca 2024 o 18:11
    Ocena:

    Na razie dla mnie super przepis. Trochę go zmodyfikowałam bo nie mam suchych drożdży więc zastąpiłam świeżymi robiąc szybki zaczyn z wody, cukru i łyżki mąki. Ciasto ,wyszło, z formy po 25 min. Teraz się piecze. Zobaczymy…

  • Tomasz 18 października 2023 o 15:16
    Ocena:

    Przepis fajny. Chleb się udał, ale w moim przypadku potrzebował więcej czasu na wyrośnięcie.
    Informacja dla innych czytelników: pamiętajcie że chleby żytnie (zwłaszcza z mąki żytniej 100% bez dodatku pszennej) są bardzo kapryśne! Bardzo dużo zależy od rodzaju mąki, ilości i jakości drożdży, warunków jakie stworzymy im do wyrastania. Mogę również podzielić się ciekawostką, którą zawsze stosuję podczas pieczenia chleba (każdego rodzaju). Warto lekko zaparować piekarnik. Do tego używam butelki ze spryskiwaczem (jak do kwiatów). Najpierw spryskuje obwicie podczas nagrzewania piekarnika, potem lekko jak już foremki są w środku. Chleby to lubią :). Skórka jest bardziej chrupiąca i złocista. Oczywiście bez tego również chleb wyjdzie 🙂 Pozdrawiam i życzę smacznych chwil 🙂

  • Ela 11 września 2023 o 13:31

    Ciasto wyszło bardzo gęste i klejące czy jest ok

  • Łukasz 3 września 2023 o 11:05

    Pytanie:wielkość foremki mierzymy w górnych rantach zew. czy mierzymy po spodzie foremki?
    Pytanie dla mnie istotne gdyż przelicznik ilości składników może się różnić i może się nie udać chlebek.
    Pozdrawiam

    • Małgosia 3 września 2023 o 22:41

      Różnice między wymiarem dolnym i górnym foremki raczej nie są aż tak duże, by miały duży wpływ na efekt końcowy, ale można przyjąć, że podane wymiary to wymiary górnej krawędzi formy.

  • Grzegorz 29 marca 2023 o 04:32

    Witam
    Mam zamiar upiec dziś pszenny chleb.
    Kg mąki pszennej 100 gr drożdży suszonych..itp.
    Chodzi mi o to, jaki maksymalny czas wyrośnięcia ciasta??

    Ostatnio rósł długo bo 8 /10 godzin
    Tak zalecał przepis..
    I ciasto było twarda skórka i gąpczaste
    …. Pozdrawiam

    • Małgosia 29 marca 2023 o 09:12

      Najlepiej stosować się do zasady podwojenia objętości. Następnie uformować, przełożyć do foremek, ponownie odstawić do wyrośnięcia i dopiero do piekarnika.
      W różnych warunkach ciasto będzie rosło w rożnym tempie.
      Czy na pewno 100g suszonych drożdży? Przy 1 kg maki to Max 15g – wówczas wyrastanie zajmie około 1-2h.
      Zachęcam do przejrzenia naszych sprawdzonych przepisów na chleby pszenne.

    • Nina 21 sierpnia 2023 o 16:18

      Nie ma drożdży w przepisie
      Ile ich

  • Maciej 12 marca 2023 o 14:43
    Ocena:

    Witam.
    Znalazłem ten przepis i dziś zabrałem się do pieczenia. Wszystko zgodnie z instrukcją i foremki i do ciepłego z tym że pewnie nic z tego nie wyjdzie bo przez godzinę czasu nie urosło nawet o centymetr więc pewnie pójdzie do wyrzucenia.

    • Małgosia 12 marca 2023 o 15:30

      Ciasto w momencie wkładania do piekarnika musi być wyrośnięte. W innym przypadku wypiek będzie nieudany.

    • Maciej 12 marca 2023 o 17:09

      Małgosiu zrobiłem wszystko wedle przepisu i chleb po 2 h nie urósł nawet na milimetr i nadaje się do wyrzucenia zakalec straszny drugi raz mam to samo i jestem zniechęcony

      • Małgosia 12 marca 2023 o 19:48

        Jeśli ciasto nie rosło, to znaczy, że wystąpił gdzieś problem. Nie umiem niestety jednoznacznie stwierdzić co się stało, może trzeba było dłużej pozostawić do wyrastania – nie zawsze należy ściśle trzymać się podanego czasu.

    • Kasia 27 lipca 2023 o 14:32
      Ocena:

      Niestety u mnie to samo. Robiłam krok po kroku, zgodnie z przepisem, wszystkie składniki odmierzone idealnie, a ciasto dwa razy ani o milimetr nie urosło. Najgorszy przepis, z jakiego korzystałam. Nie polecam.

      • Małgosia 27 lipca 2023 o 14:57

        Ile drożdży Pani dodała? U mnie 1,5 łyżeczki to około 6g. Być może było ich zbyt mało. Sposobem jest na to dłuższe wyrastanie, ale zazwyczaj z korzyścią dla smaku. Często piekę ten chleb i wiem, że wychodzi. Bardzo mi przykro, że ciasto nie urosło, mam nadzieję, że następnym razem pójdzie lepiej.

    • Kasia 27 lipca 2023 o 15:27

      Dodałam całą paczkę 7g. Dam jeszcze jedną szansę przepisowi i podejmuję ostatnią próbę. Do 3 razy sztuka:) Mam nadzieję, że tym razem wyjdzie.

      • Małgosia 27 lipca 2023 o 15:51

        Chleby żytnie bywają kapryśne, ale ciasto powinno urosnąć. Czasami może nieco opaść w piekarniku, ale jest bardzo smaczny. Można spróbować rozpuścić drożdże w niewielkiej ilości letniej wody i dopiero dodać do mąki i stopniowo dolewać resztę wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji, aby mieć pewność, że dobrze się rozprowadziły w cieście.

    • Kasia 27 lipca 2023 o 17:43

      No, niestety. Trzecia próba również nieudana.

  • Paulina 2 lutego 2023 o 14:40
    Ocena:

    Chlebek bardzo słabo mi wyrastał. Udało się po ponad 3 godzinach. Po upieczeniu był w środku troche surowy, na jakim poziomie w piekarniku najlepiej go położyć, na dole, na środku, czy bliżej górnej grzałki? Piekłam go dluzej niż wskazane w przepisie, a jednak się nie dopiekł. Będę wdzięczna za podpowiedz.

    • Małgosia 3 lutego 2023 o 08:44

      Chleby zazwyczaj piekę bliżej dolnych półek, ale to już trzeba dogadać się ze swoim piekarnikiem, bo każdy ma nieco inne właściwości.
      Z opisu wydaje mi się, że chleb zbyt długo wyrastał lub miał za zimno i nie wyrósł odpowiednio, stąd zakalec.

  • Smakosz chlebów 8 listopada 2022 o 12:11

    chleb totalny gigachad

  • Jola 27 września 2022 o 20:23

    Chleb bardzo smaczny, Będzie często na moim stole?

  • Renata 20 sierpnia 2022 o 15:11

    Proszę poprawić przepis ile się piecze i ile miodu?

    • Jola 27 września 2022 o 20:20

      pieczenie
      3. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni i pieczemy chleb przez 20 minut metodą góra-dół, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 15-20 minut. Wyciągamy z piekarnika, obkrawamy boki formy i wyjmujemy chleb. Studzimy.
      Miodu 1 łyżeczka jest w składnikach.

  • Angelina 15 sierpnia 2022 o 10:07
    Ocena:

    Witam mam pytanie zrobiłam już drugie podejście do chlebka i znowu nie wyszło robię na zakwasie i mące żytniej 2000 i pieke godzinę chleb wychodzi z powietrzem (dziura) do góry i surowy w środku co robię zle ?

    • Małgosia 15 sierpnia 2022 o 12:56

      Powodów może być wiele. Słaby zakwas, za dużo drożdży, za dużo wody, zbyt gwałtowne wyrastanie, przegarowane ciasto. Trzeba przeanalizować wszystko od początku to końca.

    • Jerzy 26 grudnia 2022 o 00:31

      Powód jest zasadniczy, mąka – zamiast 720 jest 2000, a to już wyższa szkoła jazdy. Ta niecała łyżeczka drożdży nie udżwignie takiego ciężaru… I skąd ten zakwas, skoro nie ma go w przepisie…
      Jutro ja spróbuję i podzielę się uwagami.

  • Michał 30 maja 2022 o 16:11

    Chlebek wyszedł całkiem całkiem, niestety miał problem z wyrosnieciem nie wiem czemu dodatkowo ukulalem bułeczki z tego przepisu i też całkiem fajnie wyszło, a czy da się dowiedzieć ile taki chleb ma kalorii??

  • PanCernik 1 kwietnia 2022 o 18:06

    witam
    czy użycie mąki sitkowej (1400) w tym przepisie z drożdżami się powiedzie?

  • Mat 12 marca 2022 o 17:40

    Witam
    Chleb nie chce wyrosnąć przed pieczeniem
    Co robię nie tak

    • Małgosia 12 marca 2022 o 17:48

      Trudno mi doradzić zupełnie nie znając szczegółów. Należy przeanalizować dokładnie, krok po kroku co mogło wpłynąć na taki efekt – nieświeże drożdże, zbyt ciepła/za zimna woda, zbyt niska temperatura w pomieszczeniu, a nawet wysypanie soli bezpośrednio na drożdże. U mnie ten chleb rośnie niemal w oczach.

  • Daniel 7 marca 2022 o 11:44
    Ocena:

    Hej!
    Bardzo dziękuje za wszystkie przepisy tutaj zamieszczone – zmotywowały mnie do robienia chleba w domu i wychodzą pyszne! Wszyscy zachwyceni 😉

    Wypróbowałem już kilkanaście przepisów i zawsze mam dwa problemy (na drożdżach suchych/żywych, zytnie, pszenno-zytnie):
    1. Jeśli dodaję tyle wody ile jest w przepisie ciasto wychodzi baaaardzo klejące. Nie jestem w stanie go odlepić od ręki i wyrobić. Musze dodawać albo mniej wody albo dosypywać mąkę do tego ciasta, żeby przestało się kleić na tyle, aby ukończyć wyrabiane. Co robię źle? Czy mogę robić coś inaczej?

    2. Chleby wychodzą bardzo kruche – zależy od przepisu 1-2 dni są super – potem nie da się kroić, łamią się w kawałki. Przechowywane na desce drewnianej, owinięte w papier do pieczenia i przykryte ściereczką. Może to wina większej ilości mąki/mniejszej ilości wody z pkt nr 1, ale nie jestem pewien.

    Jakieś porady? 🙂

    • Małgosia 7 marca 2022 o 16:36

      Podysypywanie mąki podczas wyrabiania ciasta chlebowego może być powodem problemów z punktu drugiego. Dodatkowo należałoby ciasto lepiej wyrobić dzięki czemu będzie lepiej odchodziło od dłoni (mowa o ciastach z mąką pszenną). Ciast żytnich nie zagniatamy długo, tylko mieszamy i one są lepkie – taka ich uroda. Najlepiej wspomagać się zwilżając dłonie lub w ostateczności lekko skropić olejem. Druga sprawa jest taka, że chleby na bazie drożdży szybciej się starzeją i nie nadają się do długiego przechowywania.

    • Natalia 17 marca 2022 o 12:02
      Ocena:

      Duzo lepiej wyrabia się w rękawiczce 🙂

      • Małgosia 17 marca 2022 o 15:06

        Ciekawy patent, muszę wypróbować, chociaż w przypadku ciasta czysto żytniego, wyrabianie nie jest konieczne 🙂

    • Bozena 13 listopada 2022 o 17:47

      Na 500gr żytniej maki-wylacznie-daje 400-420 ml ciepłej wody,25gr świeżych drożdży do tego dla drożdży łyżeczkę mała cukru i taka sama mała lyzeczke mąki dla drożdży,potem wszystko mieszamy podchodzi ciasto bez wyrabiania 40min, i do pieca na 190 na 10 min o potem 40-45min na 180,wychodzi na 100proc. A drożdże dobrze dokarmiane robią robotę.

  • Magda 6 lutego 2022 o 19:00
    Ocena:

    Chlebek wyszedł przepyszny. Dodałam do środka mieszankę ziaren- dynia, słonecznik, siemię lniane i sezam.
    Przepis poszedł w świat. Dziękuję

  • Pjoter 28 stycznia 2022 o 17:06
    Ocena:

    Prawie wyszedł idealny. Temp. i czas pieczenia dobrałem odpowiednio do możliwości mojego piekarnika bo przy 200 st zawsze wszystko szybko przypalał od gory wiec zmniejszyłem na 180st i 50 min. A prawie idealnie bo popękał z gory i przy krojeniu odpada skorka. Za słabo wyrobiony?

  • JK 27 stycznia 2022 o 18:40

    Wszystko było super – ciasto wyrosło, ładnie się zapiekło, ale surowe w środku, nawet pomimo dopiekania. Co robię nie tak?

    • Małgosia 28 stycznia 2022 o 09:44

      Piekarniki pieką w różny sposób. Proszę zmienić ustawienia piekarnika. Być może zmniejszyć temperaturę na początku o 10-15 stopni i wydłużyć czas pieczenia. Można też próbować termoobiegu. Trudno mi cokolwiek doradzić tak na odległość w tym przypadku.

    • Bartosz 22 października 2022 o 13:56
      Ocena:

      U mnie to samo, wyrósł na zewnątrz a w środku opadł,coś nie tak jest

      • Małgosia 22 października 2022 o 17:03

        Większość osób chwali ten przepis, także i ja bardzo go lubię. Proszę dolewać stopniowo wodę do mąki, być może jest mniej chłonna i w efekcie płynu jest za dużo w Pana przypadku.

  • Agnieszka 9 grudnia 2021 o 13:57

    Witam, Czy można użyć świeżych drożdży i jeśli tak to ile?

    • Małgosia 9 grudnia 2021 o 18:24

      1,5 łyżeczki to ok 7g więc proszę użyć 15g świeżych drożdży. Trzeba jednak pamiętać, by przygotować rozczyn drożdżowy przed dodaniem do ciasta.

  • Iwona 2 grudnia 2021 o 21:05
    Ocena:

    Chlebek jest przepyszny❗?
    100% żytni, zdrowy!
    Nie raz próbowałam zrobić chleb żytni.. nigdy nie wyszedł taki jak z Pani przepisu!
    Będę powtarzać przynajmniej raz w tygodniu!!! Nareszcie znalazłam przepis idealny ?
    Polecam robić wszystko dokładnie według wskazówek, a będzie cudnie.
    Dziękuję za ten przepis ❤❤❤

    • Małgosia 4 grudnia 2021 o 15:36

      Bardzo się cieszę, że chleb się udał tak świetnie. Szkoda, że nie możemy chociaż powąchać Pani wypieku 🙂

  • Mariusz 6 października 2021 o 15:05

    Chcialbym ten chleb wykonac w maszynie do pieczenia chleba – czy mam uzyc ta sama ilosc wody? Niestety nie znalazlem na stronie zadnego przepisu na chleb z maszyny z maki zytniej. Pzd5r

  • Marzenna 4 września 2021 o 13:35
    Ocena:

    Witam przepis bomba czy z tych samych składników mogę zrobić chlebek z mąki mieszanej pół na pół pszennej i żytniej pozdrawiam i proszę o odpowiedź

    • Małgosia 4 września 2021 o 15:42

      Większość przepisów na chleb jest na swój sposób do siebie podobna, więc z pewnością można popełnić takie zmiany z oczekiwanym powodzeniem. Konieczne będzie jednak wprowadzenie kilku istotnych zmian – chleb z mąką pszenną trzeba wyrabiać przez kilka minut, w tym przypadku najlepiej robotem wyposażonym w hak do ciężkich ciast, a także dostosować ilość wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Nie podam niestety dokładnej ilości, najlepiej będzie dodawać stopniowo.
      Myślę też, że można by przejrzeć gotowe przepisy na blogu. Z pewnością znajdzie się jakiś prosty chlebek pszenno-żytni z dokładnym opisem i podanymi proporcjami 🙂

      Pozdrawiam,
      Małgosia.

  • Honorata 29 sierpnia 2021 o 22:36

    Wyszła mi klucha niższa niż to co włożyłam do piekarnika… Ale za to z wierzchu przypieczona?. I słone jak nie wiem co…
    Co poszło nie tak?

    • Małgosia 1 września 2021 o 07:30

      Piekłam ten chleb wiele razy i przyznam, że ani razu taki mi nie wyszedł. Niemal rośnie w oczach i chce wyskoczyć z foremki podczas pieczenia. Nie wiem co mogło pójść nie tak. W ostatnich dniach aura nie sprzyja, być może drożdże nie aktywowały się w zbyt niskiej temperaturze, ale powodów może być wiele.

  • Emilia 27 maja 2021 o 08:32
    Ocena:

    Witam chleb zytni robiłam 2 razy i za każdym razem zakalec nie wiem co zrobiłam źle. Mam mniejsza foremkę wiec wpisałam swoje wymiary i mi przeliczyło może ten kalkulator źle działa ?

    • Małgosia 27 maja 2021 o 16:41

      Zmieniona ilość składników nie może mieć wpływu na powstanie zakalca. Kalkulator przelicza prawidłowo, więc problem musi powstawać gdzie indziej.

    • Gregor 6 czerwca 2021 o 10:33

      prawdopodobnie użyłaś mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000 – w tym przpadku należy użyć na chleb o wadze 500g. – 200g. mąki typu 2000 i do tego dodać 300g. mąki przennej typ 650 lub 750 pozostałe składniki bez zmian i gwarantuję że nie będzie zakalca – ewentualnie użyć mąkę żytnią typu 720 i będzie ok;

  • Piotrek 29 kwietnia 2021 o 17:35

    Czy bliski termin ważności drożdży może mieć decydujący wpływ na końcowy efekt?

    • Małgosia 29 kwietnia 2021 o 20:01

      Dużo zależy od tego, jak były przechowywane. Jeśli w odpowiednich dla nich warunkach, nie powinny jeszcze stracić swoich właściwości.

  • Jakub 25 stycznia 2021 o 12:24

    Chciałem podziękować za super przepis. Pierwszy raz w życiu upiekłem chleb i wyszedł idealny. Zamiast soli gruboziarnistej na wierzchu dałem 20 g siemienia lnianego zmielonego ( do środka masy ) i po 50 g płatków owsianych i ziaren słonecznika ( do środka i posypka ). Reszta dokładnie jak w przepisie. Szkoda że nie można wstawić zdjęć bo chleb wyszedł idealny. Przepyszny i chrupiący. Jeszcze raz dziękuję.

  • Paweł 9 listopada 2020 o 22:00

    Mój pierwszy chleb z tego przepisu całkowicie nie udany,zakalec,tak w ogóle to był mój pierwszy raz.
    Natomiast drugi wyszedł idealny,dosłownie jak z piekarni. Teraz co tydzień piekę cztery bochenki i zamrażam. Przestałem kupować chleb, bo mało który mi smakował,jem tylko żytni (zalecenie lekarza). Chleb z tego przepisu jest naprawdę smaczny,mogę sobie doprawić jak chcę. Jedyny problem jaki mam, to że opada lekko po wyjęciu z piekarnika,ale to w sumie tylko estetyka. Do wyrabiania ciasta polecam mikser,bo ręcznie to jest katorga.
    Kończąc, polecam przepis,jest prosty,a chleb bardzo smaczny.

  • Dora 5 czerwca 2020 o 15:25

    Czy gramatura się zmienila ? Pamiętam.ze dodawalo sie tłuszcz a obecnie to niewidze przepisie …

  • Ania 30 maja 2020 o 13:47

    Czy z mąki żytniej razowej też wyjdzie ten chleb czy jakieś inne proporcje trzeba?

  • EWA 18 maja 2020 o 15:25
    Ocena:

    Chlebek pyszny, dziękuję za świetny przepis, robię z 1,5 porcji i zawsze się udaje, smakuje zarówno rodzinie jak i znajomym, polecam wszystkim

  • Asia 11 maja 2020 o 22:44

    Chlebek żytni wyszedł pyszny ale odstaje skórka… Robiłam wszystko wg.zasad

  • Aneta 22 kwietnia 2020 o 12:26

    A kto policzy mi kalorie w jednej kromeczce ?
    DZIĘKUJĘ ?

  • Kejs 25 marca 2020 o 19:39

    Chcę zamiast drożdży użyć zakwas żytni ile go dać? Ile czasu potrzebuje chleb na wyrośnięcie?

  • Agnieszka 12 marca 2020 o 23:07

    Dziś robiłam chlebie z tego przepisu. Wyszedł bardzo smaczny ze skórką chrupiącą ?

    • Hanna 20 czerwca 2020 o 16:56
      Ocena:

      Chlebek pyszny. Wyglada super a jeszcze lepiej smakuje. Robilam dzisiaj. Przepis prostyi szybki. Polecam. Dziekuje za przepis.

  • Aga 4 lutego 2020 o 10:03

    Chlebek pyszny.Robiłam kilka razy i w małej keksówce wychodzi ok ,a w duzej z podwójnej ilosci składników mam grubą, twardą skórkę, a pod nią dużą dziurę,przy krojeniu ta skórka odpada.Czas wyrastania jest taki sam dla obu porcji i może tutaj jest problem, że powinnam go wydłużyć dla większej keksówki.A może trzeba naciąć górę chlebka przed pieczeniem żeby wypuścić powietrze.Proszę o podpowiedź co robię źle.

    • Tosia 13 lutego 2020 o 19:27

      Tak, po pierwsze można czas wyrastania wydłużyć i widocznie inaczej się ciasto w dużej formie układa, warto naciąąc!

    • Monika 6 marca 2020 o 22:13

      Witam piekłam dzisiaj chleb i wyszedł super ale nie jest duży bo mam większą formę 30x 12 jaka jest proporcja na taka blaszkę?

  • Andrzej 29 stycznia 2020 o 16:08

    Witam robię pierwszy raz z tego przepisu. Wyjąłem z piekarnika wyglàda cudnie zobaczymy jak będzie smakował na razie stygnie . Pozdrawiam

    • Tosia 30 stycznia 2020 o 20:02

      Mam nadzieję, że się udał! Smacznego 🙂

    • Andrzej 15 lutego 2020 o 11:15

      Witam chlebek się udał wszystkim smakuje. Robię dzisiaj czwarty raz I zawsze wychodzi. Przepis bardzo prosty . Dzięki za przepis pozdrawiam

  • Patrycja 12 listopada 2019 o 13:26

    Robilam juz zytni na zakwasie i raz wychodzil raz nie dlatego ucieszylam sie jak zobaczylam ten przepis. To juz moj drugi chleb i wyszedl super. Wyglada i smakuje swietnie. Tym razem zabraklo mi maki zytniej i dodalam gryczanej. Chlebek rowniez wyszedl. Polecam ten przepis z calego serca 🙂

  • Anna 14 października 2019 o 18:10
    Ocena:

    Rewelacyjny przepis. Chlebek pieczę dla swojej 10-miesiecznej córki ( bez soli i miodu ), która uwielbia go z masłem i białym serem. Kroje dla niej malutkie kosteczki, a ona wcina aż uszy się trzęsą. Dziś robię dla dorosłych domowników i piekę podwójna porcję. Co do moich uwag: 1. zawsze dodaje troszkę więcej wody niż w przepisie. 2. używam wody dość cieplej, a nie letniej, bo suche drożdże takową wolą 3. Mieszam stołową łyżką do uzyskania ciężkiego błota- nigdy mi to nie zajmuje 10 minut. Jak widzę, że wszystkie składniki są wymieszane to uznaje za gotowe. Chleb żytni nie wymaga wyrabiania.
    Smacznego!

  • Joanna 4 października 2019 o 09:28

    Czy można dodać do środka np. słonecznik, siemię?

  • Anna 17 września 2019 o 22:40

    Wczoraj zrobiłam z Pani przepisu lecz chleb wyszedł a w sumie to nie wyszedł bo był twardy, nie urósł , a robiłam identycznie jak w przepisie. Dziś zamiast 300 ml wody dałam 500 ml i chleb przypomina chleb 😀

    • Tosia 24 września 2019 o 11:30

      Innym przy takich proporcjach chleb wychodził, więc bym może dała Pani mąkę o innym typie i stąd potrzeba dodania więcej wody.

  • Aneta 12 września 2019 o 18:12

    Pani Tosiu,
    czy chleb wyrabiała Pani ręcznie czy jak w niektórych przepisach łyzką? Pytam bo potwornie się kleił 🙁 Użyłam wagi żeby nic w proporcjach nie pomieszać, wyrabiałam ręcznie z 8 minut. W smaku pychota ale wyszedł mi lekki zakalczyk. Co mogło być przyczyną?

    • Tosia 19 września 2019 o 15:41

      Chleby żytnie zawsze się kleją, nie pamiętam jak ten robiłam, to było kilka lat temu, ale często używam miksera. A jak ręcznie to moczę ręce wodą.
      Jak wyszedł zakalec to źle wymieszany, albo za krótko pieczony.
      Generalnie chleby żytnie piecze się na zakwasie, na drożdżach to trudna sprawa.

      • Aneta 23 września 2019 o 17:08

        Dziękuję za odpowiedź. Ja właśnie zawsze na zakwasie piekę ale też czasem zdarzy się zakalec ale jak wiadomo pieczenie chleba nie jest łatwe i składa się wiele czynników na to czy wyjdzie 🙂
        Spróbuję jeszcze raz bo mimo że ciut zakalcowaty to był pyszny 🙂

  • Jagoda 20 sierpnia 2019 o 18:28

    nie wiem dlaczego ale mi wyszedł totalnie ciapaty, nie mogłam go wyrobić bo strasznie się kleił. Po czym prawie wcale nie urósł.

    • Tosia 21 sierpnia 2019 o 12:13

      A na pewno drożdże były aktywne i użyto mąki żytniej jasnej? Czy może razowej? Wystarczą drobne zmiany w przepisie i już wszystko wychodzi nie tak jak trzeba.
      Ciasto żytnie z natury jest lepiące, to akurat nic dziwnego.

  • Natalia 3 maja 2019 o 09:09

    jakie proporcje mąki, jeśli bym chciala upiec chlebek z mąki żytniej chlebowej typ 720 i mąki pszennej?
    pozdrawiam

  • Natalia 3 maja 2019 o 09:04

    witam, upiekłam Pani chlebek ściśle według przepisu, zwykle piekłam chlebki żytnie na zakwasie które wyrastaly przepięknie. Mój chlebek podczas wyrastania nie podwoił swojej objętości, wyrósł troszkę i bardzo popekala skórka. Zaznaczę ze piekłam z mąki żytniej chlebowej 720 i mieszalam mikserem za pomocą haków.
    Jak mogę zapobiec takich głębokich pęknięć?
    wcześniej piekłam chlebki na drożdżach Ale zawsze wychodzily mega twarde i tak jakby zakalec, więc jestem w szoku że według Pani przepisu chlebek wyszedł suchy w środku i z delikatną skórka!

    • Tosia 6 maja 2019 o 13:38

      A z jakiego przepisu Pani piekła? Bo rozumiem, że na zakwasie?
      ~Czasem to jest kwestia doboru za dużej formy do ilości ciasta i dlatego się wydaje, że np. ciasto za mało urosło. Jak pęka skórka to znaczy, że ciasto ma za mało wody, albo jest źle przykryte lub ma za dużo zakwasu i jest przerośniete. Powodów może być wiele.

  • Maria 28 kwietnia 2019 o 11:56

    Chlebek upiekłam wczoraj. W piekarniku nieco opadł i wyszedł trochę płaski (nie tak wyrośnięta, jak na zdjęciu), ale jest bardzo dobry. Następnym razem górę posypię czarnuszką lub sezamem. 🙂

  • Iza 22 kwietnia 2019 o 19:34

    Chlebek wyszedł idealny ☺ Szkoda, że nie można dodać zdjęcia ?

  • Edyta 26 marca 2019 o 04:15

    Czy z mąki żytniej ale 2000 wyjdzie?

    • Tosia 26 marca 2019 o 10:05

      Niestety w wersji drożdżowej wyjdzie zbity. Mąka żytnia razowa polecana jest do wypieków na zakwasie.

  • Ania 14 lutego 2019 o 16:55

    Witam, czy mogę zamiast mąki zytniej 720 dać 2000? Pozdrawiam

    • Tosia 15 lutego 2019 o 10:50

      Obawiam się, że w wersji drożdżowej wyjdzie dosyć zbity ten chleb. Na pewno trzeba dać w takim wypadku więcej wody.

  • Maria 2 lutego 2019 o 20:05

    Dziękuję za wspanialy blog Jest super duzo mozna sie nauczyc tym bardziej że w swoim życiu nigdy nie pieklam chleba. Jak pierwszy raz robilam ten chlebek to bylam przerazona nie umialam sobie poradzic z wyrobieniem ciasta Chleb urósł a w piekarniku opadl ale byl niziutki skórka twarda ze zęby mozna bylo połamać Drugi chlebek pieklam po kilku dniach ale najpierw poczytalam bloga i mój chlebek wyszedl cudowny pyszny Zamiast soli na wierzch dałam slonecznik Ale mam pytanie odnosnie zakwasu interesuje mnie zakwas w proszku kupiony w paczuszce Czy w Pani przepisach mozna wykorzystac ten zakaws w proszku zamiast zakwasu robionego w domu. Może to glupie pytanie ale ciekawi mnie

  • Izabela 20 stycznia 2019 o 19:44

    Cofam poprzedni komentarz. Chleb jednak wyrósł tylko trochę dłużej to trwało. Dałam taką samą ilość mąki i wody tylko zamiast suchych dałam świeżych drożdży 15 g i wyszedł. Super przepis . Dziękuję. Będę częściej tu zaglądać

  • Izabela 20 stycznia 2019 o 16:19

    Coś strasznie twarde ciasto mi wyszło i nie chce wyrosnąć. Chyba dodam więcej drożdży.

    • Tosia 22 stycznia 2019 o 08:39

      Więcej drożdży nie warto dodawać w takim wypadku. Ciasto żytnie jest zawsze bardziej zbite niż pszenne, ale jeśli czujemy, że naprawdę jest za twarde, wtedy dodajemy więcej wody.

  • Agnieszka 1 grudnia 2018 o 12:40
    Ocena:

    Dziękuję Ci za ten przepis. Chleb wyszedł przepyszny. Dodałam trochę słonecznika i wydluzylam czas pieczenia do 35 minut…chrupiąca skórka i sprężysty środek….no rewelacja .

    • Tosia 4 grudnia 2018 o 00:48

      Cieszę się!

    • Aga 11 czerwca 2020 o 22:46

      Ja też dodałam słonecznik. Smak rewelacja. Ale mialam mąkę 2000 i dopiekałam jeszcze.. nie bardzo wyszedl, ale juz doczytałam tu w komentarzach co zmienić. Jestem dobrej myśli i pojutrze upiekę kolejny raz. Pozdrawiam ?

  • Aleksandra 9 września 2018 o 10:42

    Mam pytanie, bo ta blacha jest bardzo malutka. Jakbym chciała zrobić chleb na większą blachę i na przykład dałabym 2x więcej składników to wydłużyć 2x okres wyrastania drodzy i czas pieczenia ?

  • Monika 13 maja 2018 o 22:28

    Świetny przepis. Chleb pyszny, taki jak zawsze chciałam upiec. Nabrałam odwagi i nastawiłam zakwas. Dziękuje za przepis i pozdrawiam

  • Teresa 27 marca 2018 o 06:38

    Witam serdecznie Tosiu,,pieke chleb zytni od kilku lat ,(nie jadam chleba przennego ) ale zawsze na zakwasie teraz postanowilam zaczac piec na drozdzach , wlasnie wczoraj upeklam ale przenno zytni jakos boje sie sprobowac z samej zytniej maki pozatym nie jestem zorietowana w numerach maki jestem w Australii I tutaj nie ma numerow a make zytnia(RYE) zamawiam przez internet bo w sklepach nie widze jest razowa(Wholemeal)..Przypadkowo trafilam tutaj,przeczytalam opinie I jednak mozna z samej zytniej,, postanowilam nastepny sprobowac z tego przepisu ,,tylko ze ja dodaje do chlebow ziarna I tutaj tez dodam .Dziekuje I pozdrawiam..

    • Tosia 27 marca 2018 o 19:05

      Dzień dobry,
      Z samej żytniej trudno upiec chleb drożdżowy, bo ta mąka nadaje się głównie do zakwasu, ale jest to możliwe, jeśli to żytnia mąka jasna. Jeśli daje Pani ziarna to trzeba dać więcej wody. Powodzenia!

  • Brydzia 7 lutego 2018 o 12:37

    Upiekłam chlebek zytnio-gryczany (325g żytnia typ720 i 200g gryczanej)po wyrastaniu uformowalam w kulkę i włożyłam do zimnego naczynia żaroodpornego z przykrywką i do piekarnika zimnego.wlaczylam na 200 stopni i nagrzewałam aż do osiągnięcia temperatury,potem zmniejszyłam do 180st. I piekłam 30 min. następnie zdjęłam pokrywę i 20 min.chlebek upiekł się super.

  • Brydzia 7 lutego 2018 o 10:03

    Witam.czy ten chleb można upiec w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem?chciałabym po odpowiednim wyrośnięciu i uformowaniu go dać do nagrzanego naczynia.czy to się uda?

    • Tosia 7 lutego 2018 o 10:50

      Szczerze to średnio to widzę, bo ciasto musiałby wyrastać wcześniej w koszyku, aby je przerzucić, a żytnie chleby nie da się tak ładnie formować jak pszenne. A kolejna sprawa jest taka, że mąka żytnia nadaje się głównie do wypieków na zakwasie, więc ten przepis to i tak wyjątek od reguły.
      No ale można próbować, nie mówię nie, lecz nie obiecuję skowronków 🙂

  • Bozenna 20 stycznia 2018 o 20:12
    Ocena:

    Witam . To moj pierwszy zytni chleb . Mialam make typ 580, dodalam troche ziaren slonecznika. W domu troche chlodno wiec ciasto roslo w piekarniku przy zapalonej zarowce . Gotowe ! Czas i temp. wg. przepisu. Wyglada dobrze, zakalca ani sladu. Pyszny ! Maz nie mogl najesc sie . Dotychczas jedlismy chleb Genesis, teraz bedzie super zamiennik. Zabieram sie za zrobienie nowego chleba (po pierwszym pozostaly tylko okruszki). Przepis extra ! Pozdrawiam.

  • Michał 17 stycznia 2018 o 21:57

    Doskonały przepis. Chlebek pyszny i trwały. Trafił już do mojej prywatnej książki kucharskiej. Niebawem będę testował inne przepisy 🙂

  • tpalczynski@vp.pl 24 września 2017 o 13:39

    Ogólna zasada do robienia ciasta:
    – z maki pszennej , stosunek mąki do wody 1: 0,6 (np. 100 g maki +60 g wody)
    – z mąki żytniej , stosunek maki do wody 1:0,9 (np 100 g maki +90 g wody)
    To jest podstawa, oczywiście można a nawet trzeba robić odchyłki od tej reguły.
    Gdy robię nocny chleb pszenny z maki 50% białeji 50% pełny przemiał do robie proporcje 1:0,75

    • Krzysztof 7 stycznia 2018 o 07:28

      Na początku mojej przygody z pieczeniem pieczywka[szczególnie żytniego na zakwasie] mocno przejmowałem się wszystkimi proporcjami. Potem pomyślałem, że nasze babki i prababki robiły pyszne chlebki „na tzw. oko” no i niewątpliwie podparte doświadczeniem. Od tamtej pory moje pieczenie to jeden wielki eksperyment. Kto nie zepsuje, ten się nie nauczy. Po mąkę sięgnąłem do źródła, czyli do rolnika. Od tamtej pory nie ma skuchy, wszystko rośnie do kwadratu i muszę mocno pilnować czasu wyrastania, żeby nie przedobrzyć.

  • Kasiula 13 sierpnia 2017 o 20:20

    Ile wynosi całkowity czas przygotowania wszystkiego? Idąc krokami przez Pania opisanymi rozumiem to tak
    -10 min wyrabiamy ciasto
    – 1 godzina odstawiamy do wyrośnięcia ( w misce)
    –następnie przekładamy do keksówki, formujemy i znowu odkładamy na godzinę ( w punkcie 4 jest napisane ” po godzinie nagrzewamy piekarnnik itd”

    to już mamy 2 godziny

    A pod opisem jest podane 1 godzina 40 min ( 10 min wyrabiamy + 1 godzina rośnie + 30 min pieczenie)

    Kolejne pytanie jeśli mam piekarnik elektryczny z funkcją termoobiegu to mogę tak piec? Niestety nie mam funkcji grzania tylko od odłu. Jedynie termooboeg lub funkicja góra dół.

    Jeśli termoobieg to dawać chleb na najniższą półkę?

    • Tosia 13 sierpnia 2017 o 22:31

      Robimy tak jak w przepisie, czyli ciasto ma wyrastać godzinę w misie, godzinę w keksówce. Można ewentualnie od razu przełożyć je formy, aby wyrastało w niej 2 h.
      Najlepiej piec metodą góra-dół, aby było równo. Termoobieg podnosi temperaturę o 20 stopni, więc trzeba by ją odpowiednio dopasować 🙂

  • Arek 26 kwietnia 2017 o 20:10

    Zrobiłem chleb wg. przepisu używając drożdży świeżych i wg,. komentarza dodając do rozczynu łyżeczkę cukru. Potem wg przepisu dałem też łyżeczkę miodu i to był błąd bo chlebek wyszedł nieco za słodki. To znaczy jest smaczny itd ale niezbyt nadaje się pod wędlinę a bardziej pod dżem 🙂
    Podczas pieczenia wstawiłem też miseczkę z wodą około 300 ml żeby niby była chrupiąca skórka, ale jako że mam piekarnik gazowy to jakoś tego efektu nie zauważyłem, wręcz odwrotnie jakby skórka była miększa.

    • Tosia 27 kwietnia 2017 o 09:19

      Jeśli chodzi o efekt z parą wodną, przy żytnim chlebie drożdżowym to się po prostu nie sprawdzi. To metoda do pszennych wypieków, a szczególnie na zakwasie.
      Co do cukru, da się zrobić zaczyn bez niego, miód też nie jest obowiązkowym dodatkiem w cieście.
      Chociaż ja osobiście lubię połączenie np. chałka + pasztet. Ale to kwestia przyzwyczajenia i otwarcia się na nowe smaki 🙂

  • Karolina 4 kwietnia 2017 o 12:18

    Czy można użyć mąki żytniej typ 2000 pełnoziarnistej? czy poleca Pani jakiś inny przepis lub inną mąkę 🙂 ?

  • Dorota 19 marca 2017 o 11:24

    Witam
    Pani Tosiu mam pytanie ; jak długo ciasto musi stać w keksówce przed włożeniem do pieca .Skoro całość zajmuje 1:40 godz (przygotowanie 10 min ciasto w misce 1 godz pieczenie 30 min)
    Pozdrawiam

    • Tosia 20 marca 2017 o 16:08

      Przy przenoszeniu przepisu na nowa stronę bloga musiał wkraść się bład. Ciasto będzie wyrastało ok. 1h i 40 minut 🙂

  • Sylwia 23 lutego 2017 o 08:26

    Witam.Robilam pierwszy raz chlebek i po upieczeniu stwirdzam ze nawet wyszedł chociaż dotykajac go byl troszkę lepki ale nie wygladal na zakalec. Mialam problem z wyrobieniem ciasta gdyz wyrabiałam go dłońmi i powstal z tego kit klejacy ktorego nie ummialam usunąć z rąk. Potem dokończylam wyrabianie mikserem jak juz uporalam sie z wymyciem rąk.

    • Tosia 23 lutego 2017 o 11:08

      Dzień dobry,
      Z tym klejącym się ciastem to normalne w przypadku żytniego chleba. Można sobie pomóc mikserem lub przed i w trakcie wyrabiania zwilżać dłonie wodą lub olejem.

      • Sylwia 23 lutego 2017 o 22:43
        Ocena:

        Witam. Dziś druga próba i pelen sukces. Bardziej sie przylozylam i użyłam tez miksera. Dzięki za odpowiedź no i za prosty przepis:)

  • Aga 18 lutego 2017 o 11:01

    Czy mogę ominąć miód w przepisie?

  • Renia 17 stycznia 2017 o 15:15

    Pyszny chlebek ,pierwszy raz piekłam .Wszystkim domownikom bardzo smakował.Dziękuję za przepis.

  • Kate 22 października 2016 o 20:51

    Najlepszy przepis na chleb żytni, jaki do tej pory spotkałam:) bardzo dobry w smaku i do tego o idealnej konsystencji! Miałam już dość eksperymentów z internetowymi pseudoprzepisami, które okazywały się istną klęską żywiołową:P dziękuję Pani Tosiu:) pozdrawiam!

  • Krysia 17 kwietnia 2016 o 23:25

    Witam proszę mi powiedzieć jak chcę dodać trochę ziaren słonecznika dyni to muszę zmniejszyć wagę mąki czy nie ma znaczenia dziękuję

  • Emilia 3 kwietnia 2016 o 16:48
    Ocena:

    Świetny przepis ,chlebek wyszedł idealny jak dla mnie i to mój pierwszy chlebek domowy , mniam

  • Daria 23 marca 2016 o 14:50

    Niestety – mokry.w środku jest. Nie umiem.chyba piec żytnich chlebow :-/

  • Daria 23 marca 2016 o 14:44

    Tosiu. Pierwszy raz robię chleb żytni i nie znam się za bardzo właśnie na tej mace- ale mój chlebek za dużo.nie urósł- czy pomimo niewyrosniecia za dużego może on być dobry? Narazie studzi się i nie chce go kroic

    • Tosia 23 marca 2016 o 17:43

      Może forma była większa niż w przepisie? chleby żytnie mają to do siebie, że lepiej udają się na zakwasie, może jednak zachęcę do rozpoczęcia przygody z zakwasem? 🙂
      Co do wilgotnego chleba, to świadczy o niedopieczeniu, ale po upieczeniu trzeba tez odczekać, aż chleb ostygnie, bo zmienia się wtedy jego miąższ.

  • Daria 23 marca 2016 o 11:54

    A bułeczki można zrobić? Bo chleb to za dużo będzie a bułeczki tak na kęs?

  • Blue sky 22 lutego 2016 o 18:24

    Ocena ?

  • Blue sky 22 lutego 2016 o 18:24

    Mmmmmm wyborny, bardzo prosty i szybko znika ? moj byl z czarnuszka, polecam ?

  • natalia 6 grudnia 2014 o 13:28
    Ocena:

    Witam!
    Nie ukrywam, że już mam dosyć chlebów na zakwasie i postanowiłam przerzucić się na chleb na drożdżach! Zrobiłam ten chlebek żytni 🙂 Kleił się potwornie, ale wyrósł śliczny i po upieczeniu był pyszny! Co ważne świeżość zachował do następnego dnia 🙂
    Poproszę o więcej przepisów na uniwersalne pieczywo (czyli takie, które może być podawane i ze śledziami i z dżemem :)), które można zrobić od początku do końca w ciągu kilku godzin i będzie na drożdżach!
    Pozdrawiam
    Natalia

  • Aneta 25 października 2014 o 09:09

    nie pierwsy raz probuje upiec chleb zytni ale zawsze byl klejacy 🙁 ten przepis jest bardzo dobry chociaz watpliwosci mialam w momencie wkladania do formy klejacej masy… Chlebek po upieczeniu jest maly ale dobrze wyrosniety, nie klei sie i samkuje bardo dobrze. Do ciasta dodalam ziarna slonecznika i otreby owsiane 🙂 pozdrawiam z Brukseli !

    • Tosia 25 października 2014 o 10:41

      Cieszę się, że wypiek się udał, modyfikacja z dodatkiem słonecznika i otrębów to dobry pomysł 🙂
      Pozdrawiam serdecznie.

  • Paweł 28 września 2014 o 20:52

    Witam!

    Mam pytanie, czy mogę dodać jogurtu naturalnego zamiast połowy porcji wody?

  • gabi 20 czerwca 2014 o 20:38
    Ocena:

    Kolejny super przepis. Chlebek jest super 🙂

  • Magda 8 maja 2014 o 15:10
    Ocena:

    Właśnie upiekłam chlebek wg przepisu (no… może z małym odstępstwem i improwizacją, mając na względzie komentarze) i… wyszedł super!!! Pomijając kwestię, że użyłam drożdży, które wcześniej były rozmrożone – i nie spodziewałam się spektakularnych efektów – to chleb jest przepyszny (a mam porównanie z innymi wypiekami) :)) Mąż podziela moje zdanie;) Pozdrawiam a stronka „wędruje” do ulubionych;)

  • justyna 28 lutego 2014 o 18:35

    poprawilo, dziekuje za wskazowki, jestem beztalencie ale to juz chyba z 8 chleb ktory upieklam i wyszedl mi idealnie ;). Tak jak pani doradzila, dałam mniej wody i ciut mniej drozdzy ;). Jeszcze raz dziekuje za przepis jest poprostu rewelacyjny. Skoro juz opanowalam ten chleb, moze sie skusze na pozostale Pani przepisy 😉

  • justyna 26 lutego 2014 o 10:49

    Dziekuje za uwagi, chlebek robie na swiezych drozdzach wlasnie i daje 15g moze zle? Ale przez kolejne dni pieklam go i coraz lepiej mi wychodzi i okazalo sie, ze za duza troszke blaszke mialam(za szeroka), teraz robie w mniejszej keksowce i wyglada przepieknie, a moja rodzinka juz nie chce kupowanego chlebka :). Najwazniejsze, ze nie cychodzi zakalec i skorka nie odstaje, jest poprostu idealny. Zamiast soli po wierzchu posypuje płatkami lub pestkami. Przepis idealny, najlepszy (bo mi wychodzi 🙂

    • Tosia 26 lutego 2014 o 17:51

      15 g powinno być ok, ale można śmiało zmniejszyć ilość do 10 g, skoro może to poprawić wypiek 🙂
      Pozdrawiam!

  • justyna 21 lutego 2014 o 15:24

    dziekuje za przepis Pani Tosiu 😉 Dodam, ze chlebek mi se udal, chociaz nie wiem czemu jakby opadl :(, w foremce jak odstawilam do wyrosniecia, to pieknie wygladal i dorodnie, a jak wstawilam do piekranika, to niestety opadl do polowy blaszki :(, za to wyszedl, bez zakalca i bardzo pyszny. Cos byc moze zorbilam nie tak 🙁 wiec, dzis robie powtorke :), trzymajcie kciuki by tym razem byl dorodny 🙂

    • Tosia 22 lutego 2014 o 17:16

      Witam serdecznie.
      Chleb opada jeśli jest w nim za dużo drożdży (często czytelnicy mylą np. 10 g ze 100 g) lub źle obliczają przeliczenie z suszonych drożdży na świeże.
      Innym powodem może być zbyt luźne ciasto, czyli za dużo wody lub za krótki czas wyrastania.
      Pozdrawiam i życzę kolejnych, jeszcze lepszych wypieków 🙂

  • justyna 20 lutego 2014 o 09:27

    🙂 wlasnie juz rosnie w keksowce, za godzinke bedzie juz w piekarniku, mam nadzieje, ze wyjdzie :), robie pierwszy raz ..

  • lila 16 lutego 2014 o 18:45

    Dzisiaj chcę się pochwalic ,pierwszy raz w życiu upiekłam chleb i to właśnie z Twojego przepisu.Wyszedł piękny i bardzo smaczny ,przepis jest bardzo dobry POLECAM!!!!

  • Hanna 10 lutego 2014 o 18:53

    Witam, czy ciasto ma być gęste, wyszło takie gęste że nie mogłam umieszać mikserem. pozdrawiam

    • Tosia 10 lutego 2014 o 22:10

      Witam.
      Ciasto ma być gęste, można je wyrabiać krócej i zwilżoną wodą dłonią, do połączenia składników. Następnie przełożyć do formy, też się uda.
      Pozdrawiam!

  • Dorota 29 stycznia 2014 o 21:42
    Ocena:

    Witam
    Czy potrzebne jest mieszanie w mikserze a jak tak to w jakim. Ciasto lepi się do rąk wyglądam jak człowiek drzewo 😀

    • Tosia 30 stycznia 2014 o 09:47

      Witam.
      W przypadku tego przepisu można znacznie skrócić czas wyrabiania i zrobić to ręcznie. Dłonie można polać oliwą lub podsypać mąką, aby ciasto się tak nie lepiło.
      Chociaż nie ukrywam, przy wielu przepisach mikser jest niezbędny. Najlepszy do wyrabiania drożdżowego ciasta jest mikser planetarny (z misą).
      Pozdrawiam 🙂

  • beata 24 stycznia 2014 o 18:29

    Tak trzymałam się proporcji ,spróbuje zrobić jeszcze raz może w niedziele .Napisze czy było ok .Zawsze próbuje łączyc różne przpisy i przeważnie się udaje .-zatem jestem rozkapryszona -pozdrawiam beata

  • beata 24 stycznia 2014 o 18:11

    witam ,chleb w obóle mi nie urósł i jest twardy i zbity .Robiłam go z mąki orkiszowej i gryczanej ,wydaje mi się ,że był poprostu za gesty za dużo nasion a za mało wody .Pieke chleb od kilku lat ale zawsze z zakwasu ,tym razem go nie miałam dlatego chciałam sprubować z drożdżami .Myśle ,że trzymałam się przepisu ale niestety klapa .
    beata

    • Tosia 24 stycznia 2014 o 18:15

      Witam serdecznie.
      Przyznam szczerze, że skoro użyła Pani mąki orkiszowej i gryczanej to nie mogła się Pani trzymać przepisu, skoro to receptura na chleb żytni 🙂 Mogła się Pani trzymać za to proporcji, ale każda mąką rządzi się innymi prawami, dlatego ciasto było za gęste i miało za mało wody.
      Mąka gryczana jest mąką bezglutenową, wychodzą z niej dosyć zbite wypieki i wymaga specjalnego traktowania.
      Na blogu mamy sporo przepisów, również na chleby drożdżowe orkiszowe, czy z mąką gryczaną, więc myślę, że inny przepis byłby bardziej stosowny.
      Pozdrawiam i życzę powodzenia przy innych wypiekach.

      • beata 24 stycznia 2014 o 18:32

        Tak trzymałam się proporcji ,spróbuje zrobić jeszcze raz może w niedziele .Napisze czy było ok .Zawsze próbuje łączyc różne przpisy i przeważnie się udaje .-zatem jestem rozkapryszona -pozdrawiam beata

  • Karolina 18 grudnia 2013 o 14:51

    Witam mam takie pytanko czy zamiast mąki żytniej typ 750 można użyć żytniej razowej typ 2000 ponieważ w domu mam akurat tylko ten typ ? Z góry dziękuje za odpowiedz 🙂 Pozdrawiam

    • Tosia 19 grudnia 2013 o 23:19

      Witam serdecznie, różnego rodzaju modyfikacje są często mile widziane w przypadku wypieku chleba, ale nie tego przepisu.
      Mąka żytnia razowa nie nadaje się zbytnio do pieczenia na drożdżach. Jedynie na zakwasie.
      Pozdrawiam i życzę powodzenia 🙂

  • Monica 24 listopada 2013 o 17:01

    Zawiodlam sie na tym przepisie zrobilam wszystko dokladnie w kolejnosci ,wyszedl zakalec Wygladal po upieczeniu jak nalesnik a nie jak chleb okropny przepis nie polecam szkoda pradu czasu I skladnikow.

    • Tosia 25 listopada 2013 o 09:11

      To ciekawe, bo w komentarzach wyżej widać, że przepis udał się już wielu osobom, może coś poszło nie tak?

  • WadZ 19 listopada 2013 o 15:39

    Mam pytanie odnośnie chlebów żytnich.
    Czy to normalne przy mące żytniej, że jest tak klejąca? Przy orkiszowej na przykład da się wyrobić ciasto tak, że się w ogóle nie przykleja do rąk. Natomiast przy tym przepisie na przykład wziąłem się do wyrabiania ciasta rękami i nie można tego zdjąć z rąk tak się klei.. Może dlatego w przepisie jest „miksujemy”? 🙂

    • Tosia 19 listopada 2013 o 23:31

      Tak, ciasto na mące żytniej zawsze jest klejące. Przy przepisach na chleby żytnie na zakwasie wskazane jest wyrabianie ręczne, ale w przypadku chleba na drożdżach można wykorzystać do tego mikser.
      Przy ręcznym zagniataniu warto podsypać dłonie mąką lub posmarować je oliwą/olejem.
      Pozdrawiam 🙂

  • Marta 27 października 2013 o 23:24

    Tosiu, czy dwie łyżki soli są konieczne? Mąż ma skłonności do nadciśnienia, więc staramy się ograniczać sól. Mam wielką ochotę wypróbować ten przepis, ale nie wiem, czy zmniejszenie ilości soli do jednej łyżki nie wpłynie na całość. Po wierzchu na pewno nie sypałabym soli, jedynie ziarenka oleiste.

    • Tosia 28 października 2013 o 08:19

      W podstawowym cieście jest jedynie łyżeczka soli dla smaku. Pozostałe 2 łyżki soli gruboziarnistej są jedynie do posypania wierzchu chleba, można z tego całkowicie zrezygnować 🙂

      • Marta 30 października 2013 o 18:19

        Dzięki Tosiu. Zaraz zabieram się za pieczenie. Dam znać jak mi wyszedł chlebek 🙂

        • Tosia 30 października 2013 o 18:21

          Powodzenia!

        • Marta 30 października 2013 o 23:07

          No i jest 🙂 Wprawdzie wyszedł mi niziutki, bo użyłam foremki 32×14 cm, ale jest wystarczająco pulchny i bez zakalca. Mąż właśnie mlaska 🙂 Następnym razem upiekę w mniejszej foremce.
          Zrobiłam zdjęcia, ale nie bardzo wiem, jak je tu wstawić.

  • Kasia 14 października 2013 o 16:25
    Ocena:

    Upiekłam chlebek, jest pyszny, zjadłam właśnie ciepłą piętkę z masełkiem, mniam 🙂
    dziękuję za przepis 🙂 miód dałam gryczany, bardzo fajny posmak ma chlebuś 🙂 oprócz tego do środka dałam siemię lniane, a obsypałam z wierzchu płatkami owsianymi i siemieniem, chciałam czarnuszką ale okazało się że ni mam już 😉
    nie rezygnujcie z prowadzenia tej strony bo uważam, że jest świetna 😉

    pozdrawiam

    • Tosia 14 października 2013 o 22:31

      Cieszę się, że chlebek udany, nawet po dodatkowych modyfikacjach. Zachęcam również do spróbowania innych naszych przepisów.
      A z prowadzenia strony nie mamy zamiaru rezygnować, ciągle się rozwijamy, ale dziękuję za mobilizujące słowa! 🙂
      Pozdrawiam serdecznie.

  • Gabi 25 września 2013 o 20:26

    Witaj Tosiu
    Dziś upiekłam chlebek i mam pytanko- czy w środku ma być on wilgotny i troszkę „ciężki”? Dodam, że pierwsze wyrastanie było nieznaczne, drugie- w foremce- troszkę większe, ale napewno nie była to podwojona ilość. Użyłam mąki żytniej, nie pamiętam czy była to 720, ale napewno była pełnoziarnista- może w tym tkwi problem?

    • Tosia 25 września 2013 o 21:58

      Witam serdecznie.
      Tak, błąd tkwił w tym, że mąka była pełnoziarnista. Upieczenie chleba na bazie mąki żytniej jedynie na drożdżach nie jest łatwe. Na mące żytniej piecze się głównie na zakwasie. Oczywiście jest to możliwe, ale raczej z mąką o niższym typie, czyli 720. Żytnia pełnoziarnista to typ 2000, dlatego nie dziwię się, że wyszedł zakalec, trudno nawet wyrabiać ciasto z takiej mąki.
      Pozdrawiam i życzę powodzenia przy kolejnych wypiekach 🙂

  • Marcelina 18 września 2013 o 16:39

    Korzystałam dziś z twojego przepisu na ten chlebek i udał mi się :)))) Jest chrupiący na zewnątrz mięcituki ( i jak pachnie!) w środku. Żadnych problemów z nim nie miałam, no może tego że miałam trochę za małą miskę i wyrósł mi ponad nią :))
    pozdrawiam!

  • Małgorzata 9 września 2013 o 09:17

    witam – czy do tego „ciasta” można dodać jakieś ziarna do „środka”? – jeśli tak, to ile i w którym momencie ? – chlebek upiekłam wczoraj – jest super, ale chciałam go wzbogacić ziarnami.
    pozdrawiam

    • Tosia 9 września 2013 o 13:49

      Witam. Tak, jak najbardziej można dodać ulubione ziarna: słonecznika, pestki dyni, nasiona sezamu, siemienia lnianego, czy babki płesznik. Dodałabym je od razu do suchych składników, razem z mąką.
      Trudno mi teraz powiedzieć ile dokładnie, zrobiłabym to na oko ok. 1-2 garści ziaren.
      Pozdrawiam i życzę smacznego.

  • Agnieszka 4 września 2013 o 14:40
    Ocena:

    Witaj Tosiu,
    Wyszukując w przeglądarce przepis na chleb z mąki żytniej na drożdżach natknęłam się na Twój przepis i postanowiłam spróbować. Akurat miałam w domu mąkę żytnią i praktycznie żadne doświadczenie w tym temacie i… chlebek wyszedł cudowny! To pierwszy mój chleb, który upiekłam i jestem z siebie dumna, a Tobie dziękuję serdecznie za przepis! Nie było żadnego zakalca, chleb ma wspaniały zapach i konstystencję, którą mój mąż uznał za idealną :-). Zatem muszę zakwestionować, to co powyżej pisze Krzyszfof, że cyt.”jest pewien że chleb na mące żytniej nie wyjdzie ani ładny ani smaczny”. Skoro nawet ja – debiutantka w kwestii chleba wyczarowałam takie cudo!
    Pozdrawiam serdecznie 🙂 a blog dodaję do pozycji „ulubione” 🙂

    • Tosia 5 września 2013 o 08:50

      Witam Agnieszko.
      W takim razie bardzo się cieszę, że chleb smakował. Nadal uważam, że upieczenie chleba żytniego na drożdżach jest możliwe, chociaż przyznaję, że na zakwasie jest jeszcze lepszy. Dlatego gorąco zachęcam do wyhodowania własnego zakwasu https://smakowitychleb.pl/zakwas-zytni-krok-po-kroku/
      Pozdrawiam serdecznie i życzę samych udanych wypieków 🙂

  • Marysia 21 maja 2013 o 14:32

    Mam pytanie czy 15g drożdży na 450g maki żytniej to nie za mało?
    Może miało być 150g czyli półtorej kostki?

    • Tosia 21 maja 2013 o 14:41

      Nie jest to za mało, proszę mi wierzyć, mogłoby być nawet mniej np. 10 g 🙂
      Dodawanie zbyt dużej ilości drożdży, czyli prawie całej kostki to podstawowy błąd złej interpretacji przepisów. Zauważyłam, że czytelnicy często tak robią, a potem krytykują dany przepis.
      A o tym co dzieje się z chlebem, gdy doda się za dużo drożdży napisałam w notce „Dlaczego mój chleb się nie udał”.

      • Marcysia 4 listopada 2013 o 00:44

        Witam,
        często robię pizze na drożdżach i inne ciasta na drożdzach i zwykle trzymam się proporcji 50g drożdży na 500g mąki więc trochę się zdziwiłam jak znalazłam przepis z tak małą ilością drożdży, ale co tam : spróbowałam i po godzinie nic nie wyrosło 🙁
        i jescze się zastanawiam czy robiłaś kiedyś ten przepis na świeżych drożdzach bo mnie babcia uczyła (i w dalszym ciągu powtarza żebym poczekała aż rozczyn uroiśnie)

        • Tosia 4 listopada 2013 o 08:38

          Witam.
          W przypadku chlebowych przepisów, zazwyczaj wystarczy 10-15 g drożdży na wypieki do 500 g. Wszystko też zależy od konsystencji ciasta, jaką się chce osiągnąć.
          Dodawanie za dużej ilości drożdży do ciasta też nie jest dobre. Wtedy wychodzi zakalec, rozwarstwia się skórka od miąższu chleba lub w smaku wychodzi kwaśny. Więcej na ten temat tutaj: https://smakowitychleb.pl/dlaczego-moj-chleb-sie-nie-udal-czesc-1/
          Używam czasem świeżych drożdży i z nich robię oczywiście wcześniej zaczyn. Korzystając z suchych drożdży instant rozczynu już się nie robi.
          Nie wiem dokładnie co Pani robiła w każdym etapie, aby wychwycić błąd, ale chleb ten udał się już wielu osobom, więc nie jest to kwestia proporcji drożdży, proszę mi wierzyć.
          Chleb nie rośnie, gdy doda się do niego zimny płyn, źle wyrobi ciasta, czy wyrasta w zimnym pomieszczeniu z przeciągiem. Może też urósł, ale w porównania do pszennej Pani pizzy jego wzrost nie był tak spektakularny (a 50 g na 500 g to już sporo) lub nie miał wystarczająco dużo czasu. Żytnie wypieki też różnią się znacznie od pszennych.
          Pozdrawiam.

  • Małgorzata 8 kwietnia 2013 o 11:53
    Ocena:

    Witam, wczoraj upiekłam ten chlebek i jest super. Chciałabym tylko zapytać, czy nie można by ciasta zaraz po wyrobieniu przełożyć do foremki i czekać aż podrośnie. Pozdrawiam

    • Tosia 8 kwietnia 2013 o 12:57

      Dzień dobry.
      To miła wiadomość, że chleb się udał.
      Tak, można tak zrobić, że ciasto od samego początku będzie wyrastało w formie.
      Pozdrawiam.

  • Kamka 27 marca 2013 o 08:24
    Ocena:

    Pięknie wygląda, ciekawy pomysł z tą solą na wierzchu. Ja się pochwalę swoim autorskim przepisem na chleb żytni. Mnie i moim bliskim smakuje baaaardzo, bo jest miękki, wilgotny i przenikająco, a przy tym delikatnie kwaśny – polecam: http://www.codogara.pl/8108/chleb-zytni/
    Twój przepis na pewno wypróbuję, jako fanka chleba 🙂 Pozdrawiam

  • Ewa 19 marca 2013 o 14:44

    Tosiu a jak zrobić ten chleb w maszynie. Moja córeczka ma uczulenie na pszenicę i soję. Muszę upiec chleb z mąki żytniej albo kukurydzianej. Kupiłam maszynę, ale co dalej? Jest sporo przepisów na chlebe z maszyny, ale niestety z dodatkiem mąki pszennej. Bardzo proszę o pomoc

    • Tosia 19 marca 2013 o 15:04

      Przyznam, że piekłam tylko chleby pszenne w maszynie, ale jest to do zrobienia. Może Pani bazować na tym przepisie lub wybrać przepis na chleb bezglutenowy https://smakowitychleb.pl/chleb-bezglutenowy/ i spróbować go upiec w automacie. Proporcje zostają podobne, ale trzeba się kierować określoną zasadą wrzucania składników do foremki według kolejności. Tak jak w tym przepisie: https://smakowitychleb.pl/francuski-chleb-z-automatu/
      Czyli najpierw płyny (w tym przypadku woda), oliwa, sól, cukier, mąką, a na koniec suszone drożdże. Proszę też sprawdzić w instrukcji maszyny, czy jest przewidziany program dla chlebów żytnich. Jeśli nie, proszę spróbować piec na podstawowym programie numer 1.
      Jest też na blogu przepis na chleb pszenny na zakwasie pszennym z automatu. Może Pani spróbować zmienić mąkę pszenną na żytnią i wykorzystać zakwas żytni. Przepis tutaj: https://smakowitychleb.pl/chleb-pszenny-na-zakwasie-pszennym-z-automatu/
      Proszę dać znać, czy się udało. A ja za jakiś czas postaram się sama upiec chleb żytni lub bezglutenowy z automatu i podzielić się przepisem. Pozdrawiam.

  • Lidia 15 marca 2013 o 07:51

    Witam Tosiu, mam cukrzycę i zalecenie aby jadać chleb zytni pełnoziarnisty. W zwiazku z tym chcę upiec Twój ale na zakwasie i bez miodu. Czy masz jakiś sprawdzony przepis? Jeżeli tak to bardzo o niego proszę . Pozdrawiam lidia

  • Krzysztof 3 lutego 2013 o 22:28

    Jestem pewien że chleb na mące żytniej nie wyjdzie ani ładny ani smaczny ani wrtościowy jeśli mąka żytnia nie będzie ukwaszona. Zachęcam do zgłębienia tematu, dlaczego mąkę żytnią się ukwasza, a pszennej nie trzeba. Poszukajcie tematu o wadach pieczywa które są związane z niewłaściwym ukwszeniem. Pracowałem kilka lat w piekarni teraz sam robię w domu chlebki dla rodziny. Pozdrawiam

    • Tosia 4 lutego 2013 o 09:47

      A ja uważam, że wyjdzie, do tego będzie smaczny.
      Oczywiście, że chleby pieczone na mące żytniej (szczególnie razowej) ukwaszonej są bardziej wartościowe dla zdrowia, lepsze pod względem walorów smakowych. Dlatego masowo w piekarniach piecze się żytnie na zakwasie. I takie przepisy też mamy na blogu.
      Twierdzę jednak, że w domowych warunkach, jeśli ktoś nie potrafi piec na zakwasie, można upiec chleb na mące żytniej 720 jedynie z dodatkiem drożdży. A z myślą o takich osobach powstał ten przepis. Przy odpowiedniej ilości płynu i wyrastaniu ciasta w formie, chleb żytni drożdżowy nie powinien się nawet kruszyć.
      Niech każdy piecze chleby takie jakie lubi i jakie potrafi. Jeśli ktoś boi się zakwasu, to nie znaczy, że musi piec tylko chleby pszenne drożdżowe.
      Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.

    • Aga 13 lutego 2019 o 12:36

      Właśnie upiekłam ten chleb żytni na drożdżach wyszedł super i jest bardzo smaczny pozdrawiam

  • bb 30 stycznia 2013 o 16:41

    Czy ten chlebek można wyrobić i upiec w automacie?

    • Tosia 30 stycznia 2013 o 17:54

      Witam.
      Proste chleby żytnie niekoniecznie wychodzą z automatu tak jak te na bazie mąki pszennej.
      Nie kombinowałabym z tym przepisem, ponieważ podczas pieczenia z maszynie trzeba odpowiednie składniki dodać według określonej kolejności.
      Proponuję wykorzystać przepis na prosty chleb pszenny francuski z automatu https://smakowitychleb.pl/francuski-chleb-z-automatu/ i zamiast mąki pszennej, spróbować wykorzystać mąkę żytnią lub zrobić chleb pszenno-żytni, czyli wymieszać je pół na pół.
      Nie wiem natomiast o jaki automat chodzi i który program do pieczenia polecić. Proszę zajrzeć do instrukcji, tam powinny być opisane wszystkie programy i na tej podstawie proszę wybrać odpowiedni.
      Życzę powodzenia, pozdrawiam.

  • Barbara 10 grudnia 2012 o 18:45

    Jam pytanie typu- ile zakwasu dodać:)

  • Ewka 11 listopada 2012 o 19:01

    Mam problem z chlebem z mąki żytniej – 2 razy próbowałam i 2 razy wyszedł STRASZNY zakalec! Mam wprawdzie trochę inny przepis, ale co w nim jest nie tak? Na 1 kg mąki daje się 250 ml mleka i 250 ml wody, 10 dkg świeżych drożdży ewentualnie zakwas i łyżeczkę soli. Najpierw rosną same drożdże, później rośnie już ciasto wyrobione, na końcu pozwalam jeszcze podróść ciastu w foremkach. Wstawiam do piekarnika na 160 – 180 st.C. Po godzinie ciasto ma ślicznie wypieczoną skórkę a pod nią jest surowe, ciągnące się i strasznie ciężkie. Mam obawy, żeby próbować Pani przepisu, bo nie wiem w czym tkwi problem, a nie chcę, żeby się powtórzył po raz trzeci. Czy może mi Pani pomóc?

    • Tosia 12 listopada 2012 o 09:41

      Witam serdecznie.
      Mogą być różne powody, dlaczego wychodzi Pani zakalec. Być może ciasto na chleb nie wyrastało w odpowiednich ciepłych warunkach, przez co za mało wyrosło. Inną przyczyną może być źle nagrzany piekarnik, być może Pani piekarnik grzeje tylko od góry, przez co od dołu chleb nie piecze się odpowiednio. Też miałam kiedyś taki problem z piekarnikiem i musiałam zainwestować w nowy.
      Czy mleko i woda dodawane do ciasta chlebowego są letnie, czy zimne? Bo powinny być letnie, może tu też twkić przyczyna.
      Czy piecze Pani ten chleb na drożdżach, zakwasie, czy tylko drożdżach? Chleby żytnie są dosyć skomplikowane z natury, lepiej wychodzą pieczone na zakwasie, ale zakwas ten musi też być odpowiednio mocny.
      Co do proporcji w przepisie trudno oceniać z góry po samym przepisie. Receptur na dobre chleby jest wiele i często różnią się one proporcjami. W moim chlebie żytnim drożdżowym jest więcej płynu niż w tym, który Pani podała.
      Życzę udanych wypieków i pozdrawiam.

    • Pawel 26 grudnia 2012 o 02:00

      A po mojemu rzecz nie w przepisie i w proporcjach składników tylko w podstawowych zasadach których należy się trzymać bez względu na to co się piecze i co się gotuje. Od wielu lat czytam różne przepisy kulinarne i często odnoszę wrażenie, że ten kto napisał ten przepis nigdy w życiu niczego nie upiekł ani nie ugotował. (Tosiu, nie bierz tego do siebie!)
      Drożdże, (odsyłam do innych źródeł co to jest i czego potrzebuje do życia) obojętnie jakie, świeże czy suche, wymagają aktywacji. Mąka używana do pieczenia powinna być przesiana (napowietrzanie). Ciasto po wyrośnięciu powinno być zagniecione (znowu napowietrzanie)
      i pozostawione dalej do wyrośnięcia. Czynność tą można powtarzać wielokrotnie. Drożdże do prawidłowego rozwoju potrzebują powietrza.
      Wielokrotnie piekłem chleb na drożdżach i na zakwasie i odpukać, nigdy nie miałem problemu z zakalcem.
      Temperatura piekarnika zależy od tego czy jest on tradycyjny czy wspomagany wentylatorem.
      Piekarnik bez wentylatora – 15 minut w temperaturze 220 – 230 st. C, potem zmniejszyć na 160 – 180 st. C na kolejne 30 – 45 minut.
      Piekarnik wspomagany wentylatorem – 15 minut w temp. 200 st.C następnie 30 – 45 min.
      w temp. 160 st. C.
      Przed włączeniem piekarnika na dno kładę blachę do pieczenia i wlewam wodę.
      Piekarnik jest nagrzany kiedy woda zaczyna się gotować.
      Wtedy wkładam chleb, ale nigdy w formie.
      Tak jak w piekarni, wyrzucam go z wiklinowego koszyka gdzie rośnie na płaską formę i natychmiast wkładam do pieca.
      Good luck!
      PS. W wigilię w sklepie nie załapałem się na chleb, więc znowu biorę się za pieczenie własnego.
      Życzę wszystkim udanych świąt ze swojskim upieczonym chlebem na śniadanie!
      BEZ ZAKALCA!!!

      • Tosia 26 grudnia 2012 o 09:40

        Proszę czytać ze zrozumieniem, komentarz odnośnie zakalca NIE dotyczył mojego przepisu.
        Dobry chleb można upiec na wiele sposobów, nie tylko w zaparowanym piekarniku i przerzucając ciasto z koszyka szybko do piekarnika. Sama lubię tę metodę, a dzięki niej skórka chleba wychodzi bardzo chrupiąca, nie trzeba jej jednak powtarzać przy każdym chlebie. W warunkach domowych można go upiec także w formie.
        Również od lat czytam różne przepisy kulinarne i mogę napisać, że osoba, która pisze, że należy przesiać mąkę żytnią (szczególnie jeśli jest razowa) nie ma o pieczeniu pojęcia (co innego pszenną).
        To samo tyczy się suszonych drożdży instant, nie bez powodu zawierają w nazwie słowo instant, co oznacza, że wystarczy je od razu wymieszać z mąką, nie trzeba ich aktywować dodatkowo w rozczynie.
        Piekę chleby na różne sposoby, a zakalec wyszedł mi raz w życiu, więc jak to się mówi „gdzie kucharek sześć, tam nie ma co jeść”.

    • Lusia 29 marca 2014 o 06:18

      Za niska temperatura najpierw 220 stopni przez 10 min. następnie 200 stopni ok.40-45 min.

      • Tosia 30 marca 2014 o 11:55

        Wiele zależy od mocy piekarnika, ale zazwyczaj chleb z mąki o wadze 450 g nie potrzebuje aż 55 minut w piekarniku, bo wyjdzie przesuszony i spalony.

    • Monika 9 lutego 2017 o 09:56

      Jak dla mnie za niską temperatura w której pieczesz. Ja pieke chleb w temp. 220 st. C

      • Tosia 9 lutego 2017 o 10:09

        Na blogu jest kilkaset przepisów, piekę w różnej temperaturze. Chleb żytni drożdżowy w 220 prawdopodobnie by wyszedł spalony po takim czasie 🙂 Można ewentualnie zacząć w 220 stopniach, a potem zmniejszyć.

    • stanisław z redlina 14 sierpnia 2019 o 19:20

      MLEKA SIĘ NIE DAJE .JA PAMIĘTAM JAK MAMA PIEKŁA CHLEB W PIECU KAFLOWYM PALONYM DRZEWEM CHLEB BYŁ SUPER PIECZONY NA ZAKWASIE NA CHRZANOWYCH ALBO KAPUŚCIANYCH LIŚCIACH TEN ZAPACH CIEPŁA KROMKA – MASŁO PROSTO OD MUCKI SAM UBIJAŁEM W MASELNICY PYCHOTA.NAWET NIE PRZEPALAŁ SIĘ SKUBANY

  • Marta 1 listopada 2012 o 16:13

    Witam.
    Nie miałam grubej soli i posypałam chlebek czarnuszką. Tez bardzo dobry. Pozdrawiam.

  • Beata 25 października 2012 o 17:36
    Ocena:

    A świeżych drożdży ile nalezy dać ?

    • Tosia 25 października 2012 o 18:16

      15 g świeżych drożdży proszę pokruszyć, wrzucić do miseczki, dodać łyżeczką cukru i zalać 50 ml letniej wody. Następnie drożdże mieszamy i zostawiamy do rozpuszczenia na kilka minut. Gotowy rozczyn dodajemy razem z pozostałymi składnikami do mąki.

      • Ervisha 2 listopada 2012 o 11:36

        Dziękuję. Mam jeszcze ostatnie pytanie. Czy jeśli przełoże ciasto do foremki to da rade upiec chleb w prodiżu ? Mam źle dzialający piekarnik i tylko prodiż sprawny

        • Tosia 2 listopada 2012 o 16:28

          Niestety nie potrafię pomóc, ponieważ nie znam się na prodiżu. Mimo to, wydaje mi się, że można 🙂

        • Adm 8 maja 2017 o 15:33

          mozna w prodizu. powinienn krecic do 220st.C. jak pani ma garnek zeliwny to do nagrzanego prodiza wstawiamybgarnek zeliwiak z wlanym ciastem. na spod gara mozna dac ziarna. pieczemy troche krocej. po kolorze skorki bedzie widac. sprawdz. drewnianym patykiem jesli na samym spodzie jest lekutko wilgny to mozna wyłączyć i wyjacz garka i na deske przykryta lnem lub bawelna

      • Malgosia 14 marca 2017 o 16:31

        Wszystko zrobilam wedlug pani przepisu i po raz drugi zakalec ?Chyba juz wiecej nie bede probowala,nie wiem o co chodzi

        • Tosia 17 marca 2017 o 04:24

          Chleby żytnie nie są łatwe, piecze się je głównie na zakwasie. W wersji drożdżowej łatwo o zakalec, wystarczy za długo wyrabiać ciasto. Proponuję zacząć od czegoś łatwiejszego, chleba orkiszowego, albo pszennego lub pełnoziarnistego 🙂

          • Malgosia 17 marca 2017 o 21:53

            Chleb pszenny pieklam nie raz i zawsze wychodzil wspanialy z dodatkami i bez,ale od kiedy ujawnila sie u mnie cukrzyca doktor zabronila mi jedzenia bialego chleba,wiec kupilam make zytnia i myslalam ze dam rade,niestety nie udalu sie pozostalo mi pieczywo ze sklepu,z tej maki robie sobie cos w rodzaju nalesnikow na oleju kokosowym?

        • Kaska 24 czerwca 2017 o 12:29

          Mi wyszedł super…i w szoku jestem bo jest to pierwszy chleb który mi wyszedł i dzisiaj robie po raz kolejny:)

        • Piotr 12 marca 2018 o 12:52

          Witam,

          Problem może być związany z tym, że używa Pani mąkę z pełnego przemiału. Tutaj polecona jest mąka 720, która jest lżejsza i nie będzie z niej tak łatwo wychodził „zakalec”.

          Niech Pani spróbuje z drobniej zmieloną mąką, powinno się udać :)!

        • Monika 1 listopada 2018 o 11:00

          Cos nie tak z przepiem ;( Nie dość że ciasto się nie upiekło to wyszedł zakalec- opadlo po włożeniu do piekarnika;(

          • Tosia 8 listopada 2018 o 15:58

            Już we wstępie pisałam, że mąka żytnia jest głównie do wypieków na zakwasie, więc drożdżowe wariacje nie są łatwe. Jak ciasto opada to znaczy, że miało prawdopodobnie za dużo drożdży.

          • Magda 2 lutego 2019 o 15:23

            po prostu w przepisie sa zle proporcje drozdzy. Jesli suche drozdze to max lyzeczka. Wowczas nie wyjdzie zakalec. A to ze maka zytnia nie bardzo nadaje sie do drozdzy to akurat nie jest prawda

            • Tosia 5 lutego 2019 o 18:19

              Bzdura, ja 400-500 g mąki często daje się nawet 15 g świeżych drożdży, co w przeliczeniu na suszone daje 7 g suszonych, czyli więcej niż wspomniana łyżeczka.
              I owszem, mąka żytnia lubi kwaśne towarzystwo, więc zdecydowanie lepiej zachowuje się gdy ciasto wyrasta na zakwasie, a jeśli z drożdżami to warto dodać np. kefir, czy jogurt.

        • Doris 25 stycznia 2019 o 22:02

          Tez zrobilam dzis i zakalec ?

  • Beata 30 września 2012 o 17:18
    Ocena:

    To w koncu lyzeczka miodu czy dwie?

    • Tosia 30 września 2012 o 18:20

      Witam.
      Faktycznie w składnikach napisałam jedna łyżeczka, a w przepisie wspomniałam o dwóch. Ja dodałam dwie, ponieważ miód ma tendencję do przyklejania się do łyżeczki, więc dwie takie potraktowałam jak jedną „solidną”. Może Pani w takim razie dać 1 albo 2, zależy czy lubi Pani bardziej, czy mniej słodkawy posmak pieczywa. Ja lubię odrobinę słodki chleb.
      Pozdrawiam.

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej