Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy miód, drożdże, sól. Stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ok. 5 minut.
wyrastanie
120 min
wyrastanie
2. Formę keksówkę smarujemy masłem/oliwą i obsypujemy otrębami lub wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do formy wyrobione ciasto. Wyrównujemy. Keksówkę przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny.
pieczenie
40 min
pieczenie
3. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Chleb pieczemy w formie przez ok. 37-40 minut. Upieczony chleb wyjmujemy z formy i studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe, to rozkosz prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej