Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy miód, drożdże, sól. Stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ok. 5 minut.
wyrastanie
wyrastanie
2. Formę keksówkę smarujemy masłem/oliwą i obsypujemy otrębami lub wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do formy wyrobione ciasto. Wyrównujemy. Keksówkę przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny.
pieczenie
pieczenie
3. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Chleb pieczemy w formie przez ok. 37-40 minut. Upieczony chleb wyjmujemy z formy i studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 2 ocen
Czas całkowity: 2 godz 40 min
Czas wyrastania: 2 godz
Czas wypieku: 40 min