Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1.Mąkę przesiewamy do misy lub na stolnicę. W rondelku podgrzewamy mleko z masłem, do rozpuszczenia tłuszczu. Mleko studzimy, aby było letnie (o temperaturze ok 40 stopni). Do mąki dodajemy drożdże, miód i sól. Robimy wgłębienie, wbijamy 2 jajka i zaczynamy wyrabiać ciasto, wlewając powoli mleko z rozpuszczonym masłem. Ciasto zagniatamy 5 minut, aż będzie elastyczne
wyrastanie
120 min
wyrastanie
2. Formujemy z niego podłużny bochenek chleba, który wkładamy do formy keksówki (posmarowanej tłuszczem lub wyłożonej pergaminem). Ciasto przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny.
pieczenie
30 min
pieczenie
3.Formę z wyrośniętym ciastem wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe, to rozkosz prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej