Prosty chleb można upiec już z 4 składników: mąki, wody, drożdży (spożywczych lub naturalnych) oraz soli. Nie oznacza to jednak, że klasycznych przepisów nie można urozmaicać, nadając im charakteru.
Na przykład wodę, można zamienić na mleko, a dzięki temu chleb będzie subtelniejszy w smaku. Przekonałam się o tym już wielokrotnie np. piekąc chleb mleczny na zakwasie.
Do ciasta na bazie mleka, można także dodać jajka (jak w przypadku maślanych rogalików), dzięki temu otrzymamy wypiek o bardzo sprężystym i delikatnym miąższu.
Mleczny chleb z jajkami wyszedł naprawdę udany, dawno już nie smakował mi tak chleb drożdżowy (dlatego, że zdecydowanie wolę te na zakwasie). Kolor miąższu jest lekko żółtawy, dzięki jajkom od kur „zielononóżek”. W smaku, podobnie jak i wyglądzie, można go porównać do chleba tostowego.