Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1.Mąkę przesiewamy do misy lub na stolnicę. W rondelku podgrzewamy mleko z masłem, do rozpuszczenia tłuszczu. Mleko studzimy, aby było letnie (o temperaturze ok 40 stopni). Do mąki dodajemy drożdże, miód i sól. Robimy wgłębienie, wbijamy 2 jajka i zaczynamy wyrabiać ciasto, wlewając powoli mleko z rozpuszczonym masłem. Ciasto zagniatamy 5 minut, aż będzie elastyczne
wyrastanie
wyrastanie
2. Formujemy z niego podłużny bochenek chleba, który wkładamy do formy keksówki (posmarowanej tłuszczem lub wyłożonej pergaminem). Ciasto przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny.
pieczenie
pieczenie
3.Formę z wyrośniętym ciastem wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 2 ocen
Czas całkowity: 2 godz 45 min
Czas wyrastania: 2 godz 10 min
Czas wypieku: 35 min