Macie już za sobą podstawy pieczenia chleba? Czas poeksperymentować z dodatkami! Świetnie sprawdzą się zioła – co powiecie na taki aromatyczny dodatek? Będzie pysznie!
mąka pszenna typ 650 450 g
sól 1,5 łyżeczki
mąka pszenna razowa 150 g
drożdże suszone instant 2 łyżeczki
letnia woda 380 ml
ziarna (u mnie słonecznik i dynia) 70 g
rozmaryn świeży 2 szt.
owoce suszone 100 g
płatki owsiane 20 g
2 godz. 25 min.
Czas całkowity
2 godz.
Czas wyrastania
25 min.
Czas wypieku
1. Suszone owoce posiekaj. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki i zagnieć ciasto. Ciasto powinno mieć elastyczną konsystencję i odchodzić od ręki. Od momentu jej uzyskania zagniataj 5 minut.
2. Prostokątną, 30-centymetrową foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Umieść ciasto w foremce i przykryj materiałową szmatką. Odłóż w ciepłe miejsce na ok. 2-3 godziny.
3. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wsadź foremkę do piekarnika i piecz ok. 30 minut aż chleb zbrązowieje. Wyjmij z piekarnika i z foremki. Ostudź na wyjętej z piekarnika kratce.