Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie

1. Suszone owoce posiekaj. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki i zagnieć ciasto. Ciasto powinno mieć elastyczną konsystencję i odchodzić od ręki. Od momentu jej uzyskania zagniataj 5 minut.

wyrastanie
180 min
wyrastanie

2. Prostokątną, 30-centymetrową foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Umieść ciasto w foremce i przykryj materiałową szmatką. Odłóż w ciepłe miejsce na ok. 2-3 godziny.

pieczenie
pieczenie

3. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wsadź foremkę do piekarnika i piecz ok. 30 minut aż chleb zbrązowieje. Wyjmij z piekarnika i z foremki. Ostudź na wyjętej z piekarnika kratce.

Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Monika 26 października 2017 o 14:51

    Witam
    Trafiłam tutaj przypadkiem i jestem zachwycona. Wczoraj odważyłam się zrobić chaczapuri z żółtym serem, fetą i salami, tak mnie zauroczyły pani zdjęcia ? Wyszło przepyszne, rodzinie również smakowało – placek zniknął w mgnieniu oka ? Teraz mam ochotę na chleb i stąd moje pytanie – świeżych drożdży w tym przepisie to będzie 12g, czyli nieco ponad 1\10 kostki?
    Fajnie by było, gdyby w każdym przepisie podawała pani ilość zarówno świeżych drożdży jak i suszonych – byłoby to duże ułatwienie. Wszak o pomyłkę w przeliczeniu nietrudno, a pomyłka taka = niestety nieudany wypiek.
    Pozdrawiam gorąco i życzę kolejnych udanych wypieków ?

  • szymAnka 27 marca 2017 o 23:55

    To będzie mój następny wyczyn… Hmm wypiek 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Owies
Owies
Ziarno owsa jest bogate w wartości odżywcze – idealnie uzupełnia zdrową i zróżnicowaną dietę. Owies jest stosowany do produkcji popularnych wegańskich napojów roślinnych.
Dowiedz się więcej