Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Wsyp do miski wszystkie składniki poza 200 g mąki. Zalej wodą i pomieszaj łyżką aż stworzą gładką masę.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Przykryj miskę folią aluminiową i odstaw na noc (co najmniej 8 godzin) w temperaturze pokojowej, aby ciasto urosło.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Po upływie czasu wyrastania dodaj do ciasta 200 g mąki. Wymieszaj rękami, aż ciasto stanie się jednolite (będzie trochę lepkie). Umieść ciasto w wyłożonej papierem do pieczenia/ natłuszczonej i obsypanej mąką formie, przykryj ją materiałową szmatką i odstaw jeszcze na 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
pieczenie
pieczenie
4. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz ok. 30 minut. Aby sprawdzić czy chleb jest już gotowy, wsadź w niego drewniany patyczek. Jeśli przyklei się do niego ciasto, wymaga dopieczenia, jeśli nie, jest gotowy. Wyjmij bochenek z formy i odstaw do ostygnięcia.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 10 godz 30 min
Czas wyrastania: 10 godz
Czas wypieku: 30 min