Przepis

wyrabianie
4 min
wyrabianie
1. Wsyp do miski wszystkie składniki poza 200 g mąki. Zalej wodą i pomieszaj łyżką aż stworzą gładką masę.
pierwsze wyrastanie
480 min
pierwsze wyrastanie
2. Przykryj miskę folią aluminiową i odstaw na noc (co najmniej 8 godzin) w temperaturze pokojowej, aby ciasto urosło.
drugie wyrastanie
120 min
drugie wyrastanie
3. Po upływie czasu wyrastania dodaj do ciasta 200 g mąki. Wymieszaj rękami, aż ciasto stanie się jednolite (będzie trochę lepkie). Umieść ciasto w wyłożonej papierem do pieczenia/ natłuszczonej i obsypanej mąką formie, przykryj ją materiałową szmatką i odstaw jeszcze na 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
pieczenie
30 min
pieczenie
4. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz ok. 30 minut. Aby sprawdzić czy chleb jest już gotowy, wsadź w niego drewniany patyczek. Jeśli przyklei się do niego ciasto, wymaga dopieczenia, jeśli nie, jest gotowy. Wyjmij bochenek z formy i odstaw do ostygnięcia.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe, to rozkosz prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej