Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie

1. Mąkę przesiewamy, mieszamy z drożdżami, solą. Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto na chleb. Po 5 minutach ciasto powinno osiągnąć formę elastycznej kuli.

pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie

2. Ciasto dzielimy na 3 kule. Formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do środka 3 kule z ciasta, obok siebie. Całość przykrywamy folią spożywczą lub otulamy czystą ściereczką i wkładamy do lodówki na noc (8-12 godzin).

drugie wyrastanie
drugie wyrastanie

3. Następnego dnia rano wyciągamy formę z wyrośniętym ciastem i zostawiamy na 20-30 minut w cieple.

pieczenie
pieczenie

4. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Wierzch chleba nacinamy w kratkę ostrym nożem i smarujemy białkiem. Posypujemy makiem (albo sezamem, otrębami, płatkami owsianymi). Chleb wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut. Zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i dopiekamy jeszcze 5-10 minut, aż skórka będzie rumiana. Upieczony wyciągamy z piekarnika i chwilę studzimy przed podaniem, na kuchennej kratce.

Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 4 ocen
Czas całkowity: 13 godz 40 min
Czas wyrastania: 13 godz
Czas wypieku: 40 min