Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie

1. Mąkę przesiewamy, mieszamy z drożdżami, solą. Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto na chleb. Po 5 minutach ciasto powinno osiągnąć formę elastycznej kuli.

pierwsze wyrastanie
720 min
pierwsze wyrastanie

2. Ciasto dzielimy na 3 kule. Formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do środka 3 kule z ciasta, obok siebie. Całość przykrywamy folią spożywczą lub otulamy czystą ściereczką i wkładamy do lodówki na noc (8-12 godzin).

drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie

3. Następnego dnia rano wyciągamy formę z wyrośniętym ciastem i zostawiamy na 20-30 minut w cieple.

pieczenie
pieczenie

4. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Wierzch chleba nacinamy w kratkę ostrym nożem i smarujemy białkiem. Posypujemy makiem (albo sezamem, otrębami, płatkami owsianymi). Chleb wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut. Zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i dopiekamy jeszcze 5-10 minut, aż skórka będzie rumiana. Upieczony wyciągamy z piekarnika i chwilę studzimy przed podaniem, na kuchennej kratce.

Pszenny chleb nocny
Ten chleb mogę śmiało nazwać rewolucyjnym! Od dawna marzył mi się taki eksperyment, ale nie miałam pewności, czy się uda.. Wymarzyłam dla siebie i czytelników bloga, …
Więcej o tym wariancie
Pszenny chleb nocny
Ten chleb mogę śmiało nazwać rewolucyjnym! Od dawna marzył mi się taki eksperyment, ale nie miałam pewności, czy się uda.. Wymarzyłam dla siebie i czytelników bloga, …
Dowiedz się więcej