Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie

1. Mąkę pszenną przesiewamy, mieszamy z drożdżami, solą. Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto na chleb. Po 5 minutach ciasto powinno osiągnąć formę elastycznej kuli.

pierwsze wyrastanie
720 min
pierwsze wyrastanie

2. Ciasto na pszenny chleb nocny dzielimy na 3 kule. Formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do środka 3 kule z ciasta, obok siebie. Całość przykrywamy folią spożywczą lub otulamy czystą ściereczką i wkładamy do lodówki na noc (na 8-12 godzin).

drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie

3. Następnego dnia rano wyciągamy formę z wyrośniętym ciastem na pszenny chleb nocny i zostawiamy na 20-30 minut w cieple.

pieczenie
pieczenie

4. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. Wierzch chleba nacinamy w kratkę ostrym nożem i smarujemy białkiem. Posypujemy makiem (albo sezamem, otrębami, płatkami owsianymi). Chleb wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut. Zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i dopiekamy jeszcze 5-10 minut, aż skórka będzie rumiana. Upieczony wyciągamy z piekarnika i chwilę studzimy przed podaniem, na kuchennej kratce.

Smakowita Maślany Smak
Smakowita maślany smak
A może masz ochotę na chrupiącą bagietkę? Smakowita maślany smak sprawi, że poczujesz moc przyjemności prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej