Pszenny chleb nocny
Ten chleb mogę śmiało nazwać rewolucyjnym! Od dawna marzył mi się taki eksperyment, ale nie miałam pewności, czy się uda. Wymarzyłam dla siebie i czytelników bloga – chleb drożdżowy, na którego bezpośrednie przygotowanie wystarczy poświęcić 10 minut. Dla wielu początkujących osób, które stawiają pierwsze kroki przy wypiekaniu chleba, oczekiwanie aż ciasto urośnie bywa mocno irytujące. A te pieczone na sodzie oczyszczonej czy proszku do pieczenia nigdy nie będą smakowały jak te drożdżowe, a tym bardziej pieczone na zakwasie. Chlebek nocny rozwiązuje ten problem.
Jak piec pszenny chleb nocny?
Wystarczy wieczorem poświęcić 10 minut na wyrabianie ciasta na chleb. Przełożyć je do formy i włożyć do lodówki na 12 godzin. Rano wyjąć chleb z lodówki i zostawić w cieple na 30 minut. Następnie włożyć go do piekarnika i już po 35-40 minutach cieszyć się świeżo upieczonym bochenkiem 🙂 Przygotowanie jest naprawdę proste i nie trzeba się niecierpliwić, zaglądając, czy chleb już urósł. Rośnie on swobodnie przez noc w lodówce.
Jego struktura jest lekko porowata – nie jest on suchy ani zbyt zbity. Wręcz przeciwnie jest lekko wilgotny w środku, a jego skórka jest przyjemnie chrupiąca. Wyszedł tak jak lubię, a do tego jest cudownie prosty w smaku, bez udziwnień i dodatków.
A co zrobić, żeby chleb miał ładną skórkę i lepiej się wypiekał? Osobiście korzystam z piekarnika z funkcją pary, ale możecie wstawić blaszanką miskę z wodą lub kostkami lodu na dno piekarnika. One świetnie taki piec zastępują, a chlebek będzie miał chrupiącą skórkę.
Suszone drożdże w przepisie na chleb czy świeże?
Drożdże są ważnym składnikiem pszennego chleba nocnego. W przepisie wskazałam drożdże suszone instant. Jeśli ich nie macie lub wolicie użyć świeżych drożdży – musicie przeliczyć ich ilość. Jak to zrobić? Skorzystajcie ze smakowitego poradnika „Jak przeliczyć drożdże suszone na świeże?”.
Inne przepisy na domowe chleby
Polecam prosty chleb na drożdżach do upieczenia w domu szybki chleb na drożdżach instant czy uniwersalny chleb pszenny. Trochę trudniejszy, ale bardzo ciekawy wypiek to portugalski chleb wodny. Warto go upiec! A potem jeszcze wypróbujcie delikatne bułeczki śniadaniowe.
Czekam na Wasze komentarze!
Jestem bardzo ciekawa Waszych opinii na temat tego nocnego chleba. Czy stał się nowym ulubieńcem Waszego stołu? Zachęcam do zostawienia komentarza i podzielenia się swoimi doświadczeniami. Chętnie odpowiem na pytania osób zaczynających przygodę z domowym pieczeniem chleba.